אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסק דין תקדימי: אדם ייחשב תושב חוץ כשמשפחתו בארץ צילום: shutterstock

פסק דין תקדימי: אדם ייחשב תושב חוץ כשמשפחתו בארץ

בהחלטה תקדימית התיר בית המשפט המחוזי לאזרח ישראלי המתגורר בסינגפור שלא לשלם את מסיו בארץ

12.06.2013, 08:11 | הדר קנה

אדם יכול להיחשב כתושב חוץ לצורכי מס, גם אם משפחתו מתגוררת בארץ - כך קבע השבוע בפסק דין תקדימי השופט מגן אלטוביה מבית המשפט המחוזי בתל אביב. להחלטה עשויות להיות השלכות כלכליות על ישראלים רבים המתגוררים בחו"ל.

את הבקשה הגיש מיכאל ספיר, אזרח ישראלי שעבר להתגורר בשנת 2001 בסינגפור ללא אישתו ובנותיו, בשל עבודתו כיועץ טכני ועסקי לחברות טכנולוגיה. ספיר ביקש, באמצעות עוה״ד נועה לב גולדשטיין וירון מהולל ממשרד איתן מהולל& שדות ושות׳, שרשויות המס לא יראו בו תושב ישראל לצורכי מס משום שמרכז חייו הוא בסינגפור.

תשלום מסים (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק תשלום מסים (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק תשלום מסים (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

על פי החוק, כל תושב ישראל חייב במס על ההכנסות שלו בין אם הם נוצרו בארץ או בחו"ל. כדי לקבוע שאדם הוא תושב חוץ עליו צריך להוכיח שמרכז החיים שלו מחוץ לישראל. אחד המבחנים הוא שהייה של יותא מ־183 יום בשנה בחו"ל. אם מרכז החיים של האדם נשאר בישראל, עליו גם להמשיך לשלם מסים בישראל. רשות המסים טענה בדיונים כי ספיר צריך להיחשב כתושב ישראלי שכן אמנם מקום העבודה שלו בסינגפור, אך מרכז חייו עדיין היה בישראל. לעטנת הרשות, הוא ערך ביקורים רבים בישראל, ואשתו ובנותיו נותרו להתגורר בישראל.

השופט אלטוביה כתב בהחלטתו: "למרות החלטתה של אשתו לקבוע את מרכז חייה בישראל, בחר ספיר לקבוע את מרכז חייו בסינגפור ופעל להגשמת בחירתו זו במשך תקופה ארוכה. עובדת היותם נשואים אינה יכולה לשמש משקל נגד כנגד כל שאר הזיקות".

החלטת השופט צפויה להשפיע על ישראלים רבים שעוברים להתגורר לחו"ל בגלל עבודתם.לדברי עו"ד לב גולדשטיין: "פסק הדין מלמד כי שאלת 'התושבות' לצורכי מס, איננה צריכה להיבחן על סמך מבחנים פורמאליים, אלא צריכה להיעשות בדיקה מהותית היכן מצויות מירב הזיקות המהותיות של הנישום". לדברי לב גולדשטיין, בית המשפט קבע כי יש לבחון כל מקרה לגופו.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "אנו בוחנים לערער לבית המשפט העליון בעקבות פסק הדין".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
פסיקת השופט מתעלמת מהמשמעות של מיסים
כל מי שהגיבו עד כה לא התייחסו כלל לעניין לשם מה משלמים בכלל מיסים. המיסים שהאדם הנ"ל שמרכז חייב לא פה לטענתו, הם אלו ששומרים על הילדים שלו ואישתו (צבא ומשטרה), דואגים לחינוך חינם ועוד. אז אם הוא מעדיף שמדינה אחרת תעשה זו שיתכבד ויעביר את משפחתו לשם, אם לא אז שלא יטען שזה אינו מרכז חייו.
13.06.13
9.
חוסר שקיפות של חוקי המס
בעיני אין שום פסול שאדם חי בחו"ל ומשלם פחות מיסים או בכלל לא למדינת ישראל. את ההקרבה שלו הוא עשה ע"י הפרדת המשפחה. הבעיה בעיני היא חוסר השקיפות של חוקי המס בישראל שמאפשרים לפקידי השומה לפרש את החוק כעולה על רוחם. ראה המקרה הנ"ל וראה המקרה של שלמה נחמה שפורסם אתמול. חוקי המס צריכים להיות שקופים כך שאזרחים יוכלו לתכנן את צעדיהם ועתידם מבלי להיות נתונים לגחמתם של פקידי שומה. תכנון מס אינה מילה גסה.
עוד נישום מס , מרכז  |  13.06.13
8.
השופט צודק, הייתי במצב דומה והפסקתי כמעט לבקר בישראל, את המשפחה אני פוגש בחו"ל.
לכן במקום שאוציא מעל 150000 ש"ח בשנה בישראל אני מוציא את הכסף הזה בחו"ל. אני משלם מס למדינה שבה אני עובד (ואין לה הסכמי מס עם ישראל). יש לי גם דרכון זר (של מדינה שלישית), אני לא רואה שום סיבה לממן התנחלויות.
ב  |  13.06.13
לכל התגובות