אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: רק המחשבה על התעשרות כבר משחיתה צילום: שאטרסטוק

מחקר: רק המחשבה על התעשרות כבר משחיתה

חוקרים מאוניברסיטאות יוטה והרווארד, מצאו כי קיימת סבירות גבוהה יותר שאנשים יבחרו להתנהג בצורה לא מוסרית במידה שמובטח להם פרס כספי כתוצאה מכך

22.06.2013, 14:02 | סוכנויות הידיעות
לעתים קרובות נטען שכסף משחית, אך כעת מחקר חדש חושף כי מספיקה המחשבה על התעשרות כדי לפתח את השחיתות בכל אחד מאיתנו.

קראו עוד בכלכליסט

המחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטאות יוטה והרווארד, מצא כי קיימת סבירות גבוהה יותר שאנשים יבחרו להתנהג בצורה לא מוסרית במידה שיובטח להם פרס כספי כתוצאה מכך. "התעניינו בסיבות לכך שאנשים טובים יתנהגו בצורה רעה", סיפרה קריסטין סמית'-קרואו, מרצה למנהל ואחת מעורכות המחקר, שפורסם בחודש שעבר. "מצאנו שאהבת הכסף משחיתה ומספיקה חשיפה בלבד אליה כדי לגרום לאנשים לעשות דברים רעים".

במחקר השתתפו 324 סטודנטים לתואר ראשון, שחולקו לשתי קבוצות נפרדות. לקבוצה אחת הבטיחו תגמול כספי להתנהגות בעוד שלקבוצה השנייה לא הוענק שום תגמול פיננסי לאותה ההתנהגות.

הקבוצות השתתפו בארבעה "משחקים". באחד מהם, הוצגו לסטודנטים שורה של תרחישים שבהם בוצעה פעולה לא מוסרית. הם נשאלו מה הסיכוי שיבצעו פעולה דומה עבור כסף (הקבוצה השנייה נשאלה את אותה השאלה מבלי ההבטחה לתגמול כספי).

במשחק אחר, המשתתפים היו יכולים להרוויח כסף אם הם משקרים (גם הפעם, לא הוענק כסף לקבוצה השנייה).

במשחק השלישי הציגו לסטודנטים תרחיש במסגרתו הם היו יכולים לבחור להעסיק מועמד שמבטיח לחלוק מידע פנימי על המתחרה (לא היה מועמד עם מידע פנימי אצל הקבוצה השנייה).

במשחק האחרון, הסטודנטים עסקו במשימה שבה היו יכולים להרוויח כסף אם התנהגו בצורה לא ישרה (גם הפעם, הקבוצה השנייה לא קיבלה פרס על התנהגות לא ישרה).

המחשבה על כסף משחיתה, צילום: שאטרסטוק המחשבה על כסף משחיתה | צילום: שאטרסטוק המחשבה על כסף משחיתה, צילום: שאטרסטוק

המחקר מצא שהמשתתפים שנאמר להם שיוכלו להרוויח כסף היו בעלי סבירות גבוהה יותר להציג כוונות, החלטות והתנהגות לא מוסריות מאשר סטודנטים שהשתתפו בקבוצת הניסוי המבוקרת - שבה לא הוענקה להם האפשרות לזכות בפרס כספי.

"המחקר לא ביקש מאנשים לבצע מעשים נוראיים, אלא היה מדובר בתרחישים יומיומיים כמו גניבת ציוד משרד", מסבירה סמית-קרואו. "אך הוא מוכיח עד כמה מפוקפק זה יכול להיות. המשתתפים היו אנשים נורמלים וזה משהו שיכול להשפיע על כולנו", הוסיפה. לדבריה, הכסף המובטח גרם למשתתפים להניח בצד שיקולים מוסריים בעת קבלת החלטות עסקיות היפותטיות. "הם לגמרי שכחו מכל השאר הגורמים מלבד קידום האינטרסים העצמיים שלהם", היא טוענת. "הם התמקדו בהטבות הכספיות של ההחלטות שקיבלו ולא בהשלכות שיהיו להן על אנשים".

אבל המחקר אינו המילה האחרונה בנושא. "השאלה הבאה היא כיצד ניתן למסגר החלטות עסקיות כך שהכסף לא ישחית. אנחנו בודקים את הסוגיה הזו, ואנחנו מקווים שנוכל להוציא מזה סיפור חיובי".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
זה לא הכסף שאשם אלא הטבע האנושי
לקבוצה אחת הוצע תמריץ (כסף, אבל יכל להיות כל דבר אחר) ולשניה לא הוצע כלום. זה בכלל לא קשור לכסף, תמיד יהיו לך אנשים שמוכנים לרמות כדי להשיג את המטרות שלהם כי מה לעשות - אנחנו חיים בעולם תחרותי שבו אם אתה לא נלחם על שלך אתה לא מרוויח. אישה שעוברת ניתוח פלסטי כדי להשיג גבר יותר נחשק, סטודנט שמרמה כדי לעבור את הקורס, שרברב שמעלים מסים, ספורטאים שמשתמשים בסטרואידים והרשימה נמשכת עד אינסוף... העניין הוא שכל עוד יש לך משהו ששווה להתחרות עליו - וזה לא בהכרח כסף, יכול גם להיות כבוד או האישה/הגבר שתמיד רצית - יהיו אנשים שמוכנים גם לכופף את הכללים. כמו שנאמר: If you can't solve a problem it's because you're playing by the rules. האנשים הטובים לוקחים את המשפט הזה במובן של לחשוב מחוץ לקופסא בצורה יצירתית. אחרים לוקחים את זה במובן של לרמות כשצריך בדרך למטרה.
הי-טק בדם TKS  |  22.06.13
לכל התגובות