אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרפורמה בענף המזון מתרחקת שוב, הפעם בגלל ריב קואליציוני צילום: אלכס קולומויסקי

הרפורמה בענף המזון מתרחקת שוב, הפעם בגלל ריב קואליציוני

חברי הקואליציה עדיין לא הסכימו מי מהם ישב בוועדה המשותפת שתדון בחוק להגברת התחרותיות בשוק המזון. מעבר לכך, הם לא יודעים מי בכלל אחראי על גיבוש רשימת המשתתפים. עד שהם יגיעו להחלטה, הוועדה לא יכולה להתחיל בדיוניה

09.07.2013, 07:03 | חן פונדק

ועדת הכנסת היתה אמורה לאשר אתמול את הרכב הוועדה המשותפת לוועדת הכספים ולוועדת הכלכלה שתדון בחוק הגברת התחרותיות בשוק המזון ותכין אותו לקריאה שנייה ושלישית, אלא שהדיון בוטל באופן מפתיע. הסיבה: חוסר הסכמה בקרב אנשי הקואליציה בשאלה מי מהם אחראי על האישור הסופי של חברי הוועדה המשותפת. בינתיים, לא ניתן לקבוע מועד לדיון ראשון של הוועדה המשותפת בנושא החוק.

קראו עוד בכלכליסט

סגן יו"ר ועדת המזון ח"כ עפר שלח, צילום: חיים צח סגן יו"ר ועדת המזון ח"כ עפר שלח | צילום: חיים צח סגן יו"ר ועדת המזון ח"כ עפר שלח, צילום: חיים צח

רפורמה ריקה רשתות המזון ידעו שלא צריך להתרגש מהמלצות קדמי כשמתכננים רפורמה בענף מסוים יש תסריט קבוע של התנגדויות ואיומים מצד העומדים בראשו. לא במקרה ועדת קדמי התקבלה דווקא בשקט מופתי גיל קליאןלכתבה המלאה

החוק, המבוסס על מסקנות ועדת קדמי שסיימה את עבודתה לפני יותר משנה, עבר כבר את אישורה של הממשלה וקריאה ראשונה בכנסת. המסקנות כוללות, בין היתר, המלצות על מעבר לסידור מדפים ברשתות המזון על ידי הרשתות עצמן בדגש על איסור סידור מדפים על ידי ספקים, על הגברת התחרותיות באמצעות יבוא, על עידוד מותגים פרטיים, על הפחתת חסמים רגולטוריים לפתיחת חנויות של מתחרים חדשים באזורים עם ריכוזיות גבוהה ועל בחינת הסדרי נדל"ן כובלים המונעים כניסת מתחרים. כמו כן, המסקנות כוללות איסור על ספקים להתערב בקביעת מספרם או זהותם של ספקים מתחרים ברשת, איסור על רכישת שטחי מדף על ידי ספקים גדולים ואיסור על סדרנות של הספק ברשתות הקמעונאיות.

מפחדים מביקורתיות

לאחר שעבר בקריאה ראשונה, החוק היה אמור להגיע לדיון בוועדת הכלכלה - אולם בקואליציה רצו שהוא יעלה לדיון דווקא בתת־ועדה של ועדת הכספים שבראשה יעמוד ח"כ עפר שלח ממפלגת יש עתיד. לבסוף התפשרו בקואליציה והסכימו לדרישת יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן (העבודה) להקים ועדה משותפת בראשותו לדיונים בחוק, וששלח ישמש כסגן היו"ר שלה.

ח"כ גילה גמליאל. הטילו וטו על צירופה, צילום: עמית שאבי ח"כ גילה גמליאל. הטילו וטו על צירופה | צילום: עמית שאבי ח"כ גילה גמליאל. הטילו וטו על צירופה, צילום: עמית שאבי

הוועדה המשותפת מורכבת מעשרה חברים - שישה מהקואליציה וארבעה מהאופוזיציה. הבעיה בהחלטה על ההרכב נוצרה לאחר ששלח וח"כ יריב לוין (הליכוד) התנגדו והטילו וטו על צירופה של ח"כ גילה גמליאל (ליכוד) כשותפה לוועדה, בטענה שבתפקידיה כמרכזת הקואליציה בוועדת הכספים וכיו"ר השדולה להורדת מחירי המזון היא הוכיחה, לטעמם, חוסר משמעת קואליציונית במהלך דיוני ועדת הכספים בנושא הריכוזיות והמע"מ, כמו גם בדיוני התקציב שבהם הפגינה ביקורתיות רבה והודיעה שחלק מההצעות לא יעברו בוועדת הכספים.

הבעיה לא מסתיימת כאן. שלח ולוין רוצים שח"כ ראובן ריבלין מהליכוד יהיה חבר בוועדה, אך כרגע השתתפותו בה אינה ודאית. לריבלין לא הוגשה בקשה רשמית לכהן בוועדה, הוא רק קיבל פניות מגורמים שונים בנושא, ועל כן הוא הודיע כי כל עוד הוא לא קיבל הודעה רשמית מיו"ר סיעת הליכוד, הוא לא מתייחס לעצמו כחבר בוועדה. ריבלין אף הוסיף כי בכל מקרה, הוא אינו מרוצה מהשימוש בו לסגירת חשבונות פוליטיים.

לא ברור מי אחראי לפרסום

שאר חברי הקואליציה מוועדת הכספים שאמורים לשבת בוועדה המשותפת הם ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי), ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) וח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ואליהם אמור להצטרף ח"כ רונן הופמן (יש עתיד) מוועדת הכלכלה. בלי גמליאל וריבלין, אם כן, עולה כי בוועדת המזון המשותפת לא יושב נציג מטעם מפלגת הליכוד.

בינתיים, שלח, לוין ויו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי לא הגיעו להסכמה לגבי מי מבין שלושתם אחראי לגיבוש הרשימה הסופית של חברי הוועדה. עד שהנושא הזה לא ייפתר, ועדת הכנסת לא תתכנס לאשר את קיום ועדת המזון המשותפת ודיוניה לא יחלו. זאת אף שהיו"ר ברוורמן אמר בשבוע שעבר ל"כלכליסט" כי הוא התכוון להתחיל את הדיונים כבר במושב הנוכחי ולא לגרור את הנושא.

בקואליציה הסבירו כי המכתב הסופי עם שמות חברי הוועדה ישלח היום, ושהעיכוב נבע מהעומס שיוצרים דיוני התקציב.

ממשרדו של לוין נמסר כי "לח"כ לוין אין שום חילוקי דעות עם עפר שלח. הוועדה לא הוקמה כי טרם התקבלו שמות הנציגים מטעם ועדת הכספים. כאשר תגיע הרשימה, אשר בה לא מתערב ח"כ לוין בכלל, אפשר יהיה להרכיב את הוועדה".

מעפר שלח לא נמסרה תגובה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
עידוד התחרותיות היא לא הפתרון - היא דווקא הבעיה
מדוע בכל העולם כל כך סוגדים בצורה עיוורת לאלוהי התחרותיות ? האם יוקר המחיה בתקופת הורינו לא היתה נמוכה יותר, כאשר היתה פחות תחרותיות ? כיצד יכול להיות שדווקא הם מממנים את הדור של בני ה- 30 וה- 40 ועוזרים להם לקנות דירות ולשלם עבור הוצאות גידול ילדים, אם בעבר התחרותיות היתה עוד יותר נמוכה מאשר היום ? אני תמהה מהיכן היוהרה לקבוע בצורה כל כך נחרצת שהתחרות היא המזור לבעיות הכלכלה של החברה הישראלית ? בארה"ב היא דווקא הולידה משבר, ובאירופה מדיניות הרווחה היא החסם האחרון ליציבות ולקיום בכבוד של חיים לאזרחים. כאשר מורידים מיסים לחברות בשם התחרותיות - הכנסות המדינה קטנות ואז גם מפריטים שירותי חינוך, בריאות ועוד - התוצאה היא דווקא משבר, גידול בגירעון וקטסטרופה כלכלית - מזה אתם רוצים עוד ? שיהיה לכם לבריאות. התחרות היא הבעיה - לא הפתרון !
אברהם אבינו  |  09.07.13