אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לחברות המשפחתיות

מכה לחברות המשפחתיות

רשות המסים נחושה למנוע מחברות רגילות להפוך למשפחתיות כדי לשלם מס מופחת. עם זאת, חלק מהן יוכלו למצוא דרכים יצירתיות אחרות

16.07.2013, 10:38 | טארק דיביני

בשנות השבעים ישבה ועדה, בראשות פרופ' חיים בן־שחר, לדון בענייני מיסוי שונים. היא המליצה בין היתר להוסיף הסדר לחברות משפחתיות, ולפיו ניתן יהיה לפעול במסגרת חברה, אך לשלם מסים כיחיד (עצמאי). אפשרות זו ניתנה לחברות שבעלי מניותיהן הם קרובי משפחה. המטרה היתה לעודד ניהול עסקים באמצעות חברות, והכל מבלי לאבד את שיעורי המס המופחתים שחלו על יחידים.

חברות רבות נהנו מהסדר זה וביקשו להיות מסווגות כחברות משפחתיות. הסדר זה סייע בהפחתת המס הכולל. מנגנון החברות המשפחתיות אפשר ליהנות מפטור ממס או משיעור מס מופחת וכן מחלוקת הרווח לבעלי המניות ללא מס נוסף. כמו כן הקנה הסדר החברה המשפחתית יתרון בקיזוז הפסדים כנגד רווחי הנישום המייצג, או ההפך.

משה אשר, מנהל רשות המסים. מנסים למנוע מחברות רגילות להפוך לחברות משפחתיות, צילום: אלכס קולמויסקי משה אשר, מנהל רשות המסים. מנסים למנוע מחברות רגילות להפוך לחברות משפחתיות | צילום: אלכס קולמויסקי משה אשר, מנהל רשות המסים. מנסים למנוע מחברות רגילות להפוך לחברות משפחתיות, צילום: אלכס קולמויסקי

ניצול במכירה

אחד היתרונות המשמעותיים שנהנו ממנו הנישומים במסגרת הסדר החברה המשפחתית ניתן בעת מכירה הונית. במסגרת רפורמת רבינוביץ' הופחת שיעור המס החל על רווחי הון שנצברו בידי יחידים מתחילת שנות האלפיים ל־20%–30% (תלוי בנכס ובמועד רכישתו). בעקבות ההפחתה הועדף מיסוי המכירה ההונית בשיעור מס מוגבל (20%–30%) בידי היחיד ולא בשיעור מס משוקלל של כ־48% באמצעות חברה (25% ברמת החברה ועוד 30% על ההכנסה נטו בחלוקתה כדיבידנד). לפיכך בני משפחה (או בעל מניות יחיד) שהחזיקו מניות בחברה שבכוונתה לממש נכס שגלום בו רווח ניכר, העדיפו להפוך אותה לחברה משפחתית משנת מימוש הנכס, כדי שהרווח מהמכירה ימוסה בשיעור מוגבל של 20%–30% במקום בשיעור מס משוקלל של 48%.

נוכח עליית המחירים החדה במחירי הנדל"ן בשנים האחרונות נוצל תכנון זה במכירות רבות של נדל"ן. התכנון, שהוא חוקי לחלוטין, לא מצא חן בעיני האוצר, במיוחד במקרים שבהם הפכה החברה למשפחתית זמן קצר לפני מכירת הנכס. בחלק ממקרים אלה מומנה הרכישה בכספים ששולם בגינם מס ברמת החברות בלבד (מס חברות ששיעורו כיום 25%), ולמרות זאת נהנתה החברה, בעת המכירה, משיעור מס מופחת, מפני שהפכה למשפחתית.

במסגרת הצעת חוק ההסדרים לשנים 2013–2014 מוצע לחסום תכנון זה ולא לאפשר לחברות רגילות להפוך למשפחתיות. כמו כן מוצע כי חברות רגילות שירצו להפוך למשפחתיות זמן קצר לאחר כניסתו של החוק לתוקף (החל משנת 2014) ישלמו מס מיידי על מלוא העודפים הצבורים בידיהן, וכן ייהנו משיעורי מס מוגבלים רק בשל הרווח שייצבר ממועד הפיכתן למשפחתיות. כלומר, לא ניתן יהיה להחיל את שיעורי המס המוגבלים על כל הרווח שנוצר ממועד רכישת הנכס, אלא רק על החלק היחסי שנצבר ממועד השינוי. הצעה זו עשויה להשתנות טרם אישורה, ונראה כי רשות המסים נחושה לערוך שינוי זה ולחסום את תכנון המס, כך שחברות שתכננו להפוך למשפחתיות לפני מימוש הנכס כדי להפחית את המס הכולל החל במכירה, לא יוכלו לעשות כן.

הגמישות תיפגע

מנגד, עבור חברות המחזיקות נדל"ן אין מדובר בסוף עידן. חברות אלה, אם הן מחזיקות בעיקר במבנים (לצד ציוד ונכסים נוספים הנלווים לאחזקת המבנים), יוכלו לבקש להיחשב כחברת בית ולהמשיך ליהנות משיעורי המס המוגבלים החלים על יחידים. כך, העובדה שהנדל"ן הוחזק מסיבות מסחריות בחברה ולא בידיים פרטיות לא תביא למיסוי גבוה על השבח במכירתו. במקרים אלה תוכל החברה לבקש להיות מסווגת כחברת בית ושיוטל עליה מס יחיד. נכון לעכשיו אין כוונה לבטל את הסדר חברת הבית, שדומה במהותו לזה של חברה משפחתית, כך שאף שהגמישות המיסויית נפגעת, חברות המחזיקות בבניינים יוכלו למצוא בחלק מהמקרים דרכים אחרות למיסוי כשל יחידים.

הכותב הוא שותף ומנהל מחלקת מיסוי נדל"ן בפירמת BDO זיו האפט

תגיות