אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גד זאבי יקבל מהבנקים 50 מיליון שקל עבור ריבית פיגורים שנגבתה שלא כדין צילום: אלעד גרשגורן

גד זאבי יקבל מהבנקים 50 מיליון שקל עבור ריבית פיגורים שנגבתה שלא כדין

באופן תקדימי המחוזי מרכז קבע כי בסמכותו של ביהמ"ש להתערב בריבית הפרה שנקבעה בחוזה הלוואה בין בנקים ללקוחותיהם

22.07.2013, 11:19 | זוהר שחר לוי
חברות בשליטת גד זאבי יקבלו החזר ריבית פיגורים מ-7 בנקים בסכום כולל של כ-50 מיליון שקל, כך קבע אמש (א') בית המשפט המחוזי מרכז שפסק כי הריבית נגבתה שלא כדין. 7 הבנקים הם: בנק הפועלים, בנק לאומי, הבנק הבינלאומי, בנק דיסקונט, בנק מזרחי ובנק מרכנתיל דיסקונט.

פרשנות מחיר העמימות התיקון העמום והרשלני של החוק שנועד לצמצם את התערבות ביהמ"ש בחוזים הוביל דווקא להרחבה נוספת: עכשיו גם ריבית הפרה נתונה לסמכות השופט משה גורלי, 2 תגובותלכתבה המלאה

בשתי תביעות נפרדות שהוגשו בשנת 2009 ובשנת 2010 טען זאבי והחברות שבשליטתו, זאבי תקשורת אחזקות בע"מ וזאבי תקשורת – מימון וניהול בע"מ כי על הבנקים להשיב לו סכום של 860 מיליון שקל. מקורו של הסכום ב"ריבית הפרה" בה חויבו החברות בשל עיכוב שחל בפירעון הלוואה שניתנה להן על ידי הבנקים בשנת 1999 לשם מימון רכישת מניות בזק. להבטחת החזר ההלוואה, שעבדו החברות שבשליטת זאבי לטובת הבנקים את מניות בזק שרכשו. כשההלוואה לא הוחזרה במועד שנקבע בהסכם, בשנת 2001, מונה כונס נכסים על המניות לבקשת הבנקים, כדי למכור אותך לצורך פירעון ההלוואה.

גד זאבי. קביעה תקדימית, צילום: יריב כץ גד זאבי. קביעה תקדימית | צילום: יריב כץ גד זאבי. קביעה תקדימית, צילום: יריב כץ

המניות נמכרו בסופו של דבר על ידי הכונס רק כעבור כשמונה שנים, בשנת 2009, וחוב החברות לבנקים נפרע במלואו. אך לפי התביעה, במשך השנים בהן הוחזקו המניות בכינוס, חויבו החברות לשלם לבננקים ריבית פיגורים, זאת בנוסף לריבית שנקבעה בהסכם ההלוואה. סכומים אלו, כך נטען, יש להשיב.

שופט המחוזי מרכז, בנימין ארנון, קיבלה את טענת התביעה כי ריבית פיגורים מהווה פיצוי מוסכם שלבית המשפט יש סמכות להפחיתו ודחה את טענת הבנקים כי מדובר ב"מחיר חוזי". לפי פסק הדין, הליך כינוס הנכסים נמשך תקופת זמן חריגה באופן משמעותי ביחס למקובל וכפועל יוצא מכך, הוא חרג מציפיות הצדדים במועד חתימת הסכם ההלוואה.

בהתאם לכך, הפחית בית המשפט את הריבית בה חויב זאבי משנת 2007 ועד לסיום הליך הכינוס בשנת 2009. לפי ההערכות של מקורבים לתביעה מדובר בסכום של כ-50 מיליון שקל.

מדובר בקביעה תקדימית, שכן זו הפעם הראשונה שבה קובע בית המשפט כי ריבית פיגורים, שאותה מחייבים הבנקים בכל הלוואה, מהווה פיצוי מוסכם שהחייב זכאי לתבוע את הפחתתו. פסק הדין קובע קביעה חדשנית, לפיה בסמכותו של בית המשפט להתערב בריבית הפרה שנקבעה בחוזה הלוואה בין בנקים ללקוחותיהם מכוח היותה של ריבית זו בגדר פיצוי מוסכם לפי חוק החוזים. פסק הדין עוסק עוד בפרשנותם של חוזים וביכולתו של בית המשפט לחלק מחדש את הסיכונים בין הצדדים להסכם, שעה שנוצרו נסיבות חריגות שלא נצפו על ידי הצדדים בעת כריתתו.

החברות בשליטת זאבי יוצגו על ידי עורכי הדין גיורא ארדינסט, רן שפרינצק, תומר ויסמן ומיטל טויסטר ממשרד ארדינסט, בן נתן ושות'. הבנקים יוצגו על ידי עורכי הדין אורי גאון, ליאת עיני ונורית ברלינר ממשרד לוינבוק ושות'.

תגיות