אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיליארדר המונדיאל מכעיס את המפגינים בברזיל

מיליארדר המונדיאל מכעיס את המפגינים בברזיל

סזאר מאטה פירס, טייקון בעל קשרים עם הממשל, השתמש בכספי ציבור ובכספי קרנות פנסיה כדי לבנות אצטדיונים שיהיו פילים לבנים. זו השורה התחתונה שגורמת לברזילאים לצאת לרחובות

28.07.2013, 09:16 | בלומברג

סזאר מאטה פירס מייצג את כל מה שהמפגינים בברזיל מתנגדים לו. בחודש שעבר נכבשה ברזיל בגל של הפגנות זועמות נגד האצטדיונים שנבנו עבור המונדיאל. באחת ההפגנות בלטה כרזה שהצליחה לבטא במדויק את הזעם שחשים המפגינים לנוכח החלטת הממשלה לממן בניית אצטדיונים על חשבון כספי משלמי המסים - החלטה שהעשירה כמה טייקונים מקושרים ובמקביל הגבירה את ההזנחה של השירותים הציבוריים: "הדולרים לחינוך הועברו ל־OAS".

שלט זה יצא נגד חברת הבנייה שבבעלותו של מאטה פירס (63), שהתגלתה כאחת המרוויחות הגדולות של מסע הבנייה עבור המונדיאל ואולימפיאדת 2016, והפכה את הבעלים למיליארדר.

"החברות שבונות את פרויקטי הענק גורפות רווחים, ובסופו של יום החשבון יוגש למשלמי המסים", מתלוננת רוזלין וונסטו, מתאמת עבור Rede Jubileu Sul Brasil, מלכ"ר שמארגן את המחאות נגד המונדיאל. "ניתן היה להשתמש באותם משאבים לבניית בתי חולים או בתי ספר".

קראו עוד בכלכליסט

אצטדיון בברזיליה. ללא קבוצה בכירה, צילום: אימג אצטדיון בברזיליה. ללא קבוצה בכירה | צילום: אימג'בנק, Gettyimages אצטדיון בברזיליה. ללא קבוצה בכירה, צילום: אימג

מפגינים "פשטניים"

בעזרת הלוואות מסובסדות מבנק הפיתוח הממשלתי של ברזיל, ההכנסות של חברת OAS עמדו בשנה שעברה על 3.4 מיליארד דולר. הונו של מאטה פירס, שמחזיק ב־90% מהעסק, מוערך ב־4.7 מיליארד דולר. עם זאת, הוא מעדיף להימנע מאור הזרקורים. דייגו בארטו, מנהל המימון ב־OAS, אמר כי התנגדות המפגינים לחברה נובעת מ"בורות" שמעניקה פרשנות "פשטנית" למצב.

ב־2007 הכריז אורלנדו סילבה, שכיהן באותה תקופה כשר הספורט, כי כסף ציבורי לא ישמש למימון בנייה של אצטדיונים חדשים או שיפוץ של אצטדיונים קיימים עבור המונדיאל. אולם בעקבות עיכובים וחריגות מהתקציב, הממשלה תעביר 2.8 מיליארד דולר למימון הבנייה והשיפוץ של 12 אצטדיונים שחלקם ממוקמים באזורים מרוחקים ולא מאוכלסים.

אחד משני הפרויקטים של המונדיאל של OAS הוא דונאס הממוקם בעיר נטאטל, שמונה פחות ממיליון תושבים ואין לה קבוצת כדורגל בליגה הבכירה. האצטדיון הוא אחד מתוך ארבעה שהממשלה ציינה בדו"ח כבעלי פוטנציאל להפוך לפילים לבנים שיהוו נטל על כספי הציבור. לאחר סיום המונדיאל מתכוון מאטה פירס לצמצם בחצי את 45 אלף המושבים בדונאס כדי לפנות מקום לחנויות ומשרדים. לדבריו של בארטו, האצטדיון מתוכנן גם לארח הופעות ואירועים שאמורים לעזור להפוך את המבנה לרווחי. "הפרויקטים שלנו הופכים להיות ארנה, הם לא נשארים אצטדיונים", אמר. "ארנה הוא קניון גדול שבמקרה יש מגרש במרכזו".

כאשר הנשיא לשעבר לואיס אינסיו לולה דה סילבה זכה ב־2007 בזכויות לארח את המונדיאל, הוא טען שההכנות יסייעו לפתח את התשתיות הלקויות שלה. אולם מאז, רבים מפרויקטי התחבורה אופסנו או נדחו. במקביל העבודה על האצטדיונים התקדמה. ההפגנות, שהוצתו במקור מהעלאת מחיר כרטיס האוטובוס בסאו פאולו ב־20 סנט, התפתחו וביטאו שורה של תסכולים, בראשם הקשרים בין טייקונים לבכירים בשלטון.

מאז 2008 בנק הפיתוח הממשלתי (BNDES) העניק לחברות של מאטה פירס הלוואות מסובסדות בגובה כולל של 1.5 מיליארד דולר. הבנק, שהוקם לפני שישה עשורים במסגרת תוכנית בסגנון הניו דיל האמריקאי, הכפיל מאז 2008 את מספר ההלוואות שהעניק, ובשנה שעברה הן הסתכמו ב־70 מיליארד דולר - כפול מכלל ההלוואות שהעניק הבנק העולמי.

"כל החברות הגדולות ממומנות על ידי BNDES והבנקים הממשלתיים", אומר פרננדו נוגויירה, סגן נשיא לשעבר של הבנק הממשלתי קאיקסה אקונומיקה פדרל, שעובד כיום כמרצה באוניברסיטת יוניקאמף, סאו פאולו. המימון שמקבל מאטה פירס מחברות ממשלתיות מתרחב מעבר ל־BNDES. קאיקסה מציע מימון ל־OAS לבניית דיור למיעוטי הכנסות. כמו כן, שלוש קרנות הפנסיה הגדולות במדינה משתתפות במיזם משותף עם OAS, שמוכר בשם אינבפאר והעניק לחברה זיכיונות הפעלה עבור כבישי אגרה, רכבות תחתיות ושדה התעופה הבינלאומי בסאו פאולו. על ידי מינוף החיסכון הפנסיוני של עובדי המדינה מכרה OAS פרויקט סלילת כביש בפרו לאינבפאר בתמורה למניות במיזם המשותף, ובמקביל קרנות הפנסיה הזרימו כספים כדי לתחזק את המניות שלהן. הקרנות שולטות בנכסים בשווי כולל של 118 מיליארד דולר והן נחשבות למקור מימון חיוני בברזיל.

מפגינים בברזיל. יצאו לרחובות בגלל שורה של תיסכולים, צילום: איי אף פי מפגינים בברזיל. יצאו לרחובות בגלל שורה של תיסכולים | צילום: איי אף פי מפגינים בברזיל. יצאו לרחובות בגלל שורה של תיסכולים, צילום: איי אף פי

תורמים ונהנים

קשריו של מאטה פירס עם הממשלה החלו עוד בימיו בסלבדור, העיר שבה נולד ב־1950 לחוואי בקר עשיר. כסטודנט להנדסה אזרחית באוניברסיטה הפדרלית של באהיה החל לעבוד כמתמחה בחברת הבנייה אודברכט, התמחות שהשיג לאחר שהופיע במקום יום אחד ודרש לקבל את המשרה. כך מספר דורבל אוליביירי, ששכר את שירותיו.

השניים הצטרפו למועדון הרוטרי המקומי עם מנהל החברה נורברטו אודברכט, ששימש כמעין מורה עבור מאטה פירס. ב־1976 חברו השניים לעמית נוסף, קרלוס סווארס, והקימו את אוליביירי, אראוז'ו, סווארס מהנדסים (OAS). אראוז'ו הוא שם הנעורים של אמו של מאטה פירס. העבודות הראשונות שקיבלו היו חוזי משנה שהעבירה להם אודברכט, שנחשבת לחברת הבנייה הגדולה בברזיל. אחד מהם היה צינור שמעביר מי שפכים לתוך הים. הפרויקט לכד את תשומת לבו של אנטוניו קרלוס מגלאס, מושל מחוז באהיה. "הוא היה בעל חשיבות רבה עבורנו", מספר אוליביירי. "הוא הפך להיות חבר שלנו".

מאטה פירס פגש באותה תקופה גם את תרזה, בתו של מגלאס, והשניים התחתנו. למשרת המושל של באהיה מגלאס מונה בתקופת הדיקטטורה הצבאית, לאחריה מונה לתפקיד ראש הסנאט ובמקביל עזר לקדם את עסקי החברה של חתנו. הקלות מס שהחיל עזרו למשוך למחוז את פורד, ו־OAS בנתה את המפעל. בכתבה שפורסמה ב־2003 במגזין "וגה" התבדחו כי האותיות בשם החברה מייצגות את המונח Obrigado, Amigo Sogro, כלומר "תודה, חותן נחמד". מגלאס מת ב־2007.

בארטו אומר כי מערכת היחסים בין השניים היתה אישית בלבד. עם זאת, יריביו הפוליטיים של מגלאס חקרו את החברה, ואחד השרים טען כי קיבל משותפו של מאטה פירס אופנוע ים במתנה לפני שנכנס לתפקיד. עוד ב־1992 פתח בית המחוקקים של באהיה בחקירה רשמית שבמסגרתה בדק אם יש בסיס להאשמות של שחיתות בקשרים בין OAS ומגלאס, אך החקירה לא גילתה דבר. בשנה שעברה OAS תרמה 850 אלף ריאל לקמפיין של המחוקק שהוביל את החקירה אז.

OAS היא למעשה אחת התורמות הגדולות ביותר לקמפייני בחירות במדינה, עם כמה חברות בנייה נוספות המתחרות על חוזים ציבוריים. באמצעות OAS תרם מאטה פירס לפחות 9.9 מיליון ריאל ב־2012 למפלגת הפועלים (PT) בראשותה של ראש הממשלה דילמה רוסף, לבחירות המוניציפליות (4.5% מכלל התרומות שקיבלה המפלגה באותה שנה). החברה תרמה גם 8.2 מיליון ריאל לחברתה של רוסף לקואליציה, מפלגת PMDB (כ־6.8% מכלל התרומות). זו גם המפלגה שבה היה חבר חותנו המנוח של מאטה פירס. "הם לוביסטים חזקים", אומר כריסטופר גפני, מרצה ללימודים אורבניים באוניברסיטת פלומיננזה בריו דה ז'נרו, המתחזק בלוג שעוקב אחר ההתפתחויות באצטדיונים של ברזיל שיהפכו לפילים לבנים. "הכסף הציבורי אמור לשמש לטובת הציבור, אך ההטבות זורמות לחברות הפרטיות הללו".

בארטו מתעקש כי התרומות לקמפיינים אינן מעלות את הסבירות שהחברה תזכה במכרז.

סזאר מאטה פירס. רוב ההון שלו קשור לחברה אחת שנהנית מקשר טוב עם הממשל סזאר מאטה פירס. רוב ההון שלו קשור לחברה אחת שנהנית מקשר טוב עם הממשל סזאר מאטה פירס. רוב ההון שלו קשור לחברה אחת שנהנית מקשר טוב עם הממשל

 

"הטענות לממשלה"

 

"הקבלנים בהחלט מרוויחים", טוען רומריו, כוכב נבחרת ברזיל לשעבר ומחוקק בהווה. "אבל אלה חברות פרטיות שמנסות להשיג רווח. אם הן זכו במכרז במסגרת החוק, לא צריך לבדוק את הרווחים שלהן".

לדברי בארטו, OAS פשוט ענתה על ההזדמנויות שנקרו בדרכה, והוא הוסיף כי ההאשמות שהחברה משפיעה על הממשלה בעזרת התרומות שהיא מעבירה הן חסרות שחר. "זו אשליה נחמדה לחשוב שיש בכוחנו לסובב את היד של הממשלה". נראה שזו היד הנעלמה.

תגיות