אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השחיתות לא משתלמת: כך תלחמו בתופעה בחברה שלכם

השחיתות לא משתלמת: כך תלחמו בתופעה בחברה שלכם

על פי סקר של ארגון השקיפות העולמי 60% מהישראלים מוכנים לקנות מוצר במחיר גבוה יותר ובתנאי שהמוכרת היא חברה שאינה נגועה בשחיתות. רו"ח שי מדינה מסביר למנהלי הגופים העסקיים כיצד להלחם בשחיתות בתוך הבית

02.08.2013, 08:06 | שי מדינה
סקר ארגון השקיפות העולמי שפורסם השבוע בתקשורת מדווח כי 60% מהציבור בישראל מסכימים לרכוש מוצרים במחיר גבוה יותר מחברות מסחריות נקיות משחיתות. עוד דווח כי 63% מהישראלים שהשתתפו בסקר טענו שרמת השחיתות בישראל גברה בשנתיים האחרונות ו- 67% מהישראלים סבורים שהאזרחים יכולים להשפיע במלחמה בשחיתות.

קראו עוד בכלכליסט

מתן שוחד. חברה צריכה לקבוע כללים ועונשים ידועים מראש למניעת אי הבנות, צילום: shutterstock מתן שוחד. חברה צריכה לקבוע כללים ועונשים ידועים מראש למניעת אי הבנות | צילום: shutterstock מתן שוחד. חברה צריכה לקבוע כללים ועונשים ידועים מראש למניעת אי הבנות, צילום: shutterstock

המסקנה שעל החברות במשק הישראלי לאמץ מקריאת נתונים אלו היא כי המודעות לנושא עלתה בציבור הישראלי ולכן על ארגונים ליישם "תוכנית ציות אקטיבית למניעת מעשי שחיתות", המתאימה למבנה הארגון, היקפו, מאפייני פעילותו והאזורים הגיאוגרפיים בהם הוא מקיים את פעילותו העסקית.

בין הנושאים שאמורים להכלל בתוכנית למניעת שוחד ושחיתות בחברות:

קביעת מדיניות מוצהרת וברורה בנוגע למניעת שחיתות והטמעת קוד אתי

קביעת מדיניות ברורה תועיל להגברת המודעות להתרחשות פעילות שכזו. כמן כן, הצגת הדרישות ההתנהגותיות מהעובדים באופן מפורש וקביעת אמצעים משמעתיים כנגד עובד שיפר את הנהלים מצמצת את האפשרות לחוסר הבנה בנושאים רגישים, כגון לקיחת שוחד.

ביצוע הדרכות עובדים

יש לקחת בחשבון כי קוד אתי מסודר וברור אינו מספיק לקיום נהלים אתיים ויישומם. הקוד חייב להיות מובן וידוע לעובדים. לכן יש להסב את תשומת לב המנהלים לקיום השתלמויות והדרכות אשר יפיצו את דבר הקוד האתי ויביאו אותו לידיעת כל העובדים.

הדרכת העובדים בעניין הקוד האתי וחשיבותו יעילה בשני מישורים: העלאת המודעות והערנות לסביבת העבודה והפעילות המתרחשת בה, ומתן מענה וכתובת לפניות עובדים.

מינוי גורם אחראי

מינוי עובד שתפקידו יהיה לרכז וליישם החלטות הנהלה הנוגעות למניעת שחיתות בתאגיד וליזום תהליך עדכן ותיקון לפי הצורך. העובד יהיה אחראי על הדרכות לצורך מניעת מעשי שחיתות, ניהול תהליכי בדיקת נאותות של צדדים שלישיים וכן טיפול והתרעה על הפרה להנהלת התאגיד.

עריכת סקר סיכוני שחיתות

באמצעות סקר מסוג זה ניתן להעריך את הסיכוי למעורבות של החברה בפעילות של שוחד ושחיתות בכל תחומי הפעילות שלה. עריכת הסקר מתבססת על מתודולוגיות העבודה של ביצוע סקרי סיכונים, תוך מתן דגש על ההיבט הפלילי של כל ההליכים הרלוונטיים. בניגוד לסקר סיכונים רגיל, מהותיות הסיכון לא תילקח בחשבון וכל פרצה לפעילות פלילית חייבת להיחסם.

יישום בקרות וחסמים

לאחר ביצוע הסקר, יש ליישם בקרות וחסמים שימנעו ויתריעו, ככל האפשר, על התרחשות של שחיתות ופעילות פלילית. כפי שנקבע בחוק ה FCPA, חברה שבה התרחשה פעילות פלילית, אשר ערכה סקר והפעילה חסמים ובקרות למניעת שחיתות, עונשה יהיה פחות חמור מחברה אשר לא פעלה למניעת שחיתות.

קיום מערכת פיקוח חשבונאית תומכת

על החברות לשמור על רישומים נאותים ולקיים בקרות פנימיות במטרה לשקף במדויק בספרי החברה וברישומיה הכספיים טרנזקציות (העברות) עסקיות (ללא קשר למהותיות) שיתארו את מהות הרישום. בדרך זו ניתן להפחית את הסיכון כי ספרי החברה ישמשו להסתרת פעילות תשלום שוחד.

הפעלת קו דיווח אנונימי

הפעלת "קו חם" אליו ניתן להתקשר ולדווח על מעשי שחיתות בחברה ללא מתן פרטים מזהים.

לא רחוק היום כי חברות בארץ ידורגו גם על סמך פרמטר של רמת שחיתות שיתבסס על הפעולות שהחברות יבצעו במסגרת תוכנית הציות.

כותב המאמר הוא רו"ח ומשפטן, מומחה למניעת מעילות ומנהל תחום הביקורת החקירתית בחברת פאהן קנה ניהול בקרה Grant Thornton Israel

תגיות