אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד יום, עוד העתקה של פייסבוק צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

עוד יום, עוד העתקה של פייסבוק

פייסבוק ממשיכה לחקות במרץ את טוויטר עם תכונה חדשה להטמעת סטטוסים, עוד תכנית ריגול של ה-NSA נחשפת ועיר בקליפורניה מפתחת מערכת מעקב משלה

01.08.2013, 12:26 | יוסי גורביץ

חדשנות, כן?

 

פייסבוק הודיעה אתמול (ד') שכחלק מתכניתה ארוכת השנים לגנוב את פיתוחיהם של אחרי... אה, כחלק משקידתה הבלתי פוסקת על חדשנות, יזמות ושאר מילות קוד, היא מתחילה לאפשר למשתמשים להטמיע את הסטטוסים שהם כותבים בה גם מחוץ לגבולותיה.

מארק צוקרברג. ממשיך להעתיק מארק צוקרברג. ממשיך להעתיק מארק צוקרברג. ממשיך להעתיק

כמו כל פיתוח חשוב של פייסבוק בשנים האחרונות, גם זה הועתק ממקור אחר. גם הפעם, כמו במקרה של ההאשתאג, המקור הוא טוויטר. עד כה, ההטמעה של פייסבוק היא העתק חיוור למקור, וניתן לבצע אותה רק במספר מוגבל של אתרים גדולים בארה"ב. בפייסבוק אומרים שהם עובדים על הטמעה בכל הרשת, שתגיע... בשלב כלשהו.

לאורך ההיסטוריה שלה, פייסבוק התנהלה כאילו היא תחליף לאינטרנט. והיא לא נתנה לשום דבר לעצור אותה בהשלמת היעד הזה, גם לא העובדה שהיא לא באמת יכולה לתפקד כפלטפורמת כתיבה אמיתית, שהיא מניחה לכל שמנדריק לצנזר מישהו אחר בלי לבדוק את הנושא.

עכשיו היא מודה, בעקיפין, שהיא נכשלה. היא מודה בכך שיש אנשים מחוץ לפייסבוק שלא נכנסים לפייסבוק ושלא מעוניינים במה שיש לה להציע. היא מוכנה, בטובה, לאפשר לאנשים להוציא את התוכן ממנה, למקומות נבחרים. הסיבה, כרגיל, היא הצורך של פייסבוק לדחוף עוד פרסומות. אלה שהיא מציגה כבר איבדו רלוונטיות – זו הסיבה שהיא דוחפת וידאו אוטומטי לפיד שלכם - והיא זקוקה נואשות לעוד עיניים שיצפו בפרסומות.

יודעים עליך הכל

נתחיל מהחדשות הטובות: חוקי הפיזיקה עדיין בתוקף, ובאופן ספציפי, אנתרופיה. על כן, ה-NSA לא יכולה לשמור לנצח את כל המידע שהיא שומרת והיא נאלצת למחוק חלקים ניכרים ממנו מדי חמישה ימים. החדשות הרעות הן שבמהלך הזמן הזה, היא יכולה לדעת עליך הכל.

אדוארד סנודן, בורא פרי ההדלפות, צילום: רויטרס אדוארד סנודן, בורא פרי ההדלפות | צילום: רויטרס אדוארד סנודן, בורא פרי ההדלפות, צילום: רויטרס

הגארדיאן פרסם אמש (ד') מסמכים חדשים שסופקו לו על ידי אדוארד סנודן, המדליף הסדרתי, והם מעידים על קיומה של תכנית בשם XKeyscore. מדובר במאגר מידע שאוסף כמעט כל פיסת מידע אפשרית, כולל היסטוריית חיפוש. התכנית מדברת במפורש על הצורך לאסוף מידע על המשתמשים גם אם ל-NSA אין את כתובת המייל שלהם, משום שחלק ניכר מהשימוש ברשת הוא אנונימי. לתוכנית, מתברר יש יכולת לעקוב אחרי כל הפעילות שלך דרך כתובת ה-IP, ולאסוף מספיק מידע על מנת כדי לזהותך.

בתגובה, דוברי ה-NSA אמרו שהתוכנית עוקבת רק אחרי אזרחים זרים. כמובן, היא כבר שיקרה בנושא הזה, אבל בואו נניח שהיא אומרת אמת. זה אומר היא אוספת את המידע הזה עלי ועליכם.

נניח שהם רוצים לגייס את שמוליק כמודיע. שמוליק הוא פקיד צופן במשרד החוץ, והתפקיד הראשוני של ה-NSA הוא פיצוח צפנים של ממשלות. הרבה יותר קל לפצח צופן כשיש לך פרטים עליו. אז ה-NSA לומד ששמוליק עומד לטייל ללונדון. בערב מעורפל אחד, בעודו נהנה מבירה פושרת, ניגש אליו טיפוס אפלולי במעיל גשם. הוא מתיישב לידו, ומציג לו תמונות מסך: הפלרטוט של שמוליק עם עובדת משרד ואתר הפורנו שהוא גולש אליו. האיש אומר שאולי לא כדאי שאשתו של שמוליק תראה את התמונות האלה.

ואלה לא רק פקידי צופן. רשימת המטרות של המודיעין האמריקאי ארוכה מאד. היא כוללת גם פעילים חברתיים. רוב המידע שה-NSA אוספת לא נשמר, אבל המידע שמעניין מישהו מהצרכנים שלה – מ-CIA ועד ה-FBI וכלה בארגוני מודיעין ידידותיים, כמו למשל השב"כ – נשמר גם נשמר.

עיר-משטרה

ובזמן שכל זה קורה, מועצת העיר אוקלנד שבקליפורניה – שהמשטרה שלה היתה ברוטלית במיוחד בדיכוי הפגנות Occupy - הצביעה פה אחד עבור קבלת מענק פדרלי ליצירת תכנית מעקב חדשנית וכוללנית.

מצלמה? איפה אתם רואים מצלמה?, צילום: אימג מצלמה? איפה אתם רואים מצלמה? | צילום: אימג'בנק, Gettyimages מצלמה? איפה אתם רואים מצלמה?, צילום: אימג

התכנית כוללת שילוב של מצלמות המעקב של העיר יחד עם המצלמות שמתעדות את לוחיות הרישוי של כלי הרכב החולפים, ולהעמיד את השילוב של כל המידע הזה לידי שלל סוכנויות המשטרה המקומיות. המשמעות היא שכל תנועה של אזרח ברחוב צפויה להיות מתועדת וזמינה לחיפוש. באופן מעורר דאגה, מועצת העיר לא ממש סגורה על מספר המצלמות שעומדות לרשותה.

היא גם לא טרחה ליצור תוכנית להגנה על פרטיותם האזרחים. זה, אומרים במועצה, יבוא אחר כך. לתושבי אוקלנד יש היסטוריה ארוכה של סכסוך עם כוחות השיטור, כך שבאופן מעורר הערכה הם לא קונים את האגדה על כך שהממשלה נמצאת שם בשבילך, והם לא מוכנים להעמיד לרשותה של הקלגסת עוד סמכויות בלי מאבק.

קצרצרים

1. מנהל ה-NSA, הגנרל קית' "הקיסר" אלכסנדר, הגיע אתמול (ד') לכנס ההאקרים Black Hat, בנסיון לשכנע את האסופה לשרת בשלב כלשהו את ארגון האופל שלו. זה לא הלך כל כך: דבריו של אלכסנדר שוסעו, הטענות שלו שארגונו מקדם את החירות כונו "בולשיט," והוא הואשם בכך ששיקר לקונגרס – מילים שהוא כנראה לא חשב אי פעם שישמע בפומבי. אלכסנדר בתגובה הציג מקרה רק מקרה בודד של טרוריסט שלטענתו הפיגוע שתוכנן שובש על ידי תכנית Prism. את האמת כנראה לא נדע בחמישים השנה הקרובות, ובספק אם יהיה מי שיבחן את הנושא ברצינות עוד 50 שנה.

2. חוקרים הצליחו ליצור מטענים לאייפון, שמעבר לכך שהם מטעינים את הגרוטאה גם שותלים בתוכה לא מעט דופקות ורוגלות. אז אם אתם רואים שהסוללה שלכם מתפגרת, בדקו היטב את המטען שאליו אתם מחברים את המכשיר – אתם יכולים לקבל יותר מאשר סתם זרם. אפל הודיעה בתגובה שמעתה, המכשיר – כאשר יזהה מטען לא מוכר – ישאל את בעליו האם הוא בטוח שזה רעיון טוב, כי נראה שבצד השני יש מחשב ולא סתם מטען. תגובה מהירה וראויה, לשם שינוי.

3. פייסבוק בחרה לעצמה פוסטר חדש, שבו רואים את הקולוסיאום ההרוס, עם הכיתוב "דברים טובים דורשים זמן." יש כאן כמה בעיות: קודם כל, מבלי להבחין בכך, פייסבוק חוזה את הריסתה-שלה, בעגלא ובזמן קריב. שנית, יש כאן הודאה משתמעת בכך שאנחנו רק בוחני הבטא של המוצרים של פייסבוק, וכמו גלדיאטורים, הם יהיו טובים רק עוד הרבה זמן. וכמובן, הדבר מדמה את פייסבוק למקום שאליו אנשים הוכנסו כדי להלחם על חייהם לקול תשואות הקהל, המתרגל עם כל סיבוב להעריך פחות את ערך החיים האנושיים. יש להניח שזה לא הדימוי שפייסבוק רצתה לשלוח.

4. מלחמת הטוויטר בבריטניה מחריפה: אחרי איומי אונס על פעילות פמיניסטיות, ואיומי רצח על חברת הפרלמנט שתמכה בהם, מגיעים עכשיו איומים בפיגועים על העיתונאיות שדיווחו על כל המתרחש. על פי האיומים, פצצה הוטמנה בביתן והיא תתפוצץ בשעה 22:47. השעה חלפה ולא היה פיצוץ, אבל המשטרה ביקשה מאחת הקורבנות לא לשהות בביתה בלילה. העסק יוצא מכלל שליטה ואם טוויטר לא תשתלט על הנושא במהירות, תהיה לה בעיה רצינית.

5. כל מי שגדל על סדרת המדע הבדיוני "מסע בין כוכבים", זוכר שאחת הטכנולוגיות העיקריות היא הטלפורטר, המכשיר שמעביר אנשים בין יעד ליעד. ובכן, קבוצת סטודנטים בחנה את ההתכנות של מכשיר כזה, והם שברו את לבי כאשר אמרו שזה לא יוכל לקרות. לעולם. כמות המידע שצריך לסרוק ולהעביר כל כך גדולה, שמשך ההעברה שלה יהיה ארוך יותר ממשך קיומו של היקום. כלומר, גרוע אפילו יותר מהמהירות של דואר ישראל. נצטרך לחלום על משהו אחר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לגבי קצרצר 5...
כנראה אלו היו חבורה של חשמלטורים. החוכמה היא לבחור שיטת ייצוג מידע נכונה. לדוגמה, אפשר לשמור שרטוט ברזולוציה של טריליון פיקסלים בריבוע, וזה לא יהיה מספיק טוב. לעומת זאת, אפשר לשמור את השרטוט דרך ייצוג וקטורי (קו מכאן לשם), ולהציג את השרטוט בכל רזולוציה נדרשת. לדגום את האדם ווקסל-ווקסל (ווקסל = פיקסל תלת-מימדי) זה פתרון ברוטאלי ומיותר, שדורש 10⁴²×4.55 ביטים של מידע. אפשר לחשוב על דרכים יעילות יותר "לדגום" את האדם. נ"ב, לנסר את אשתי גם אני יכול, אבל אדוני הקוסם, איך מדביקים אותה בחזרה?
דרור  |  04.08.13
3.
לגבי קצרצר 5
הסטודנטים רק השתמשו בטכנולוגיית הטלפורטציה כמטאפורה לכמות ה-data של הגוף האנושי כלומר, הסטודנטים רק חישבו כמה בייטים הגוף האנושי שווה במידה והוא יתורגם לקובץ דיגיטלי ואז חישבו כמה זמן צריך בשביל להעביר אותו ממקום אחד לשני זה רק אומר שזה יקח לנצח לתרגם אותך לקובץ דיגיטלי, להרוג אותך, להעביר את המידע לצד השני ואז לבנות אותך מחדש יש דרך יותר קצרה וזו הסתמכות על טכנולוגיה קוונטית שמפרקת את האטומים של הגוף שלך ושולחת אותם, אטום אחר אטום לצד השני. (הוכח שחלקיקים בתוך האטומים מתנהגים בצורה "על טבעית", בין השאר להיות בכמה מקומות בבת אחת) זה נראה לי הרבה יותר קצר
עופר , תל אביב  |  01.08.13
1.
לגבי קצרצרים 5. BS.
אתה זוכר את "מי צריך יותר מ 64M"? מהירויות העברת המיידע, והיכולת לעבד מידע גדלים בקצב מטורף. אולי עכשיו זה לא אפשרי, אבל אם היית שואל את אותם סטודנטים לפני עשר שנים על האפשרות להוריד סרט בלוריי מלא מהאינטרנט בתוך חצי שעה-הם כנראה גם היו אומרים בלתי אפשרי, היום אין כמעט סרט שלא זמין באופן מיידי (באיכות שמוגבלת רק ע"י האיכות שבא הוא צולם). רק הזמינות המיידית של כמות כלכך גדולה של מיידע נחשבה דימיונית עד לא מזמן בעיניי רבים. כמויות המידע והעברתם אינם הסיבה לאי היתכנות הטלפורטר.
אבי  |  01.08.13