אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צוחקים כל הדרך אל הבנק: מי אחראי לפערי השכר הענקיים בארה"ב? צילום: shutterstock

צוחקים כל הדרך אל הבנק: מי אחראי לפערי השכר הענקיים בארה"ב?

מנכ"ל חברה הנכללת בדירוג 500 החברות הגדולות בארה"ב שמפרסם "פורצ'ן", מרוויח משכורת הגבוהה פי 354 מזו של העובד הממוצע; מחקר חדש טוען כי מי שאחראית לפער הענק הזה היא, בין השאר, חברת הייעוץ מקנזי

17.08.2013, 11:19 | סוכנויות הידיעות

חברת מקנזי היא הסוכנות הגדולה והרווחית ביותר בעולם לייעוץ ארגוני, וב-87 שנותיה היתה לה השפעה מכרעת על כלכלת ארה"ב - כך טוען העיתונאי דאף מקדונלד בספרו "The Firm".

לפי מקדונלד, שורשיו של הפער העצום בין שכר הבכירים לזה של שאר העובדים נעוצים במקנזי; הכול החל כאשר חברת ג'נרל מוטורס ביקשה מארץ' פאטון, יועץ בכיר במקנזי, לערוך מחקר על שכר בכירים. המחקר מצא כי מ-1939 ל-1950 עלה שכר העובדים ביותר מפי שניים, בעוד שכר הבכירים גדל ב-35% בלבד.

  , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק   , צילום: שאטרסטוק

המחקר שהתפרסם בזמנו בעיתון אוניברסיטת הרווארד, יצר תהודה רבה וגרר אחריו מחקרים נוספים בנושא שכר בכירים שעוררו עניין בארה"ב והולידו את הרעיון ששכר גבוה יותר ובונוסים הם המנוף למשיכתם ולשימורם של מנהלים מוכשרים.

פאטון הפך לכוכב, ועשרות מנהלים בכירים שכרו את שירותיו - ו"שמחו" לשמוע שמשכורתם נמוכה מדי. על אף שפאטון סבר כי עבודה זו אינה לרמתה של מקנזי, הוא לא התכוון לוותר על הכסף הרב - ובמשך שנים שירות זה היה אחראי ל-10% מסך הכנסות החברה.

על פי מקדונלד, אחרי מלחמת העולם השנייה, רק 18% מהחברות בארה"ב העניקו לבכירים בונוסים. עד 1960 עלה המספר ל-60%.

בשל הפופולריות של הרעיון, הוא נטמע בפילוסופיה הארגונית במהלך השנים, ואליו התווסף גם הרעיון שעם צמיחתה של חברה, כך גם על שכר המנהלים לעלות.

על פי ארגון הגג לארגוני העובדים בארה"ב (AFL-CIO), מנכ"ל בחברה הנכללת בדירוג 500 החברות הגדולות שמפרסם כתב העת האמריקאי "פורצ'ן", מרוויח בממוצע משכורת הגבוהה פי 354 מזו של העובד הממוצע - וישנם אף מקרים בהם מדובר בפער של פי 1,000.

על פי מקדונלד, אמנם גם גורמים אחרים תרמו ליצירת הפער, אך פאטון ומקנזי מילאו תפקיד חשוב ביצירת הפער ההולך וגדל במהירות מסחררת בין שכר הבכירים לשכר עובדיהם.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
שי (תגובה 4) כבר היום כאשר החברה סובלת...
העובדים סובלים: חלקם מאבד את מקום עבודתם באבחת חרב כלכלית, מי ש"זכה" להחזיק במשרתו נאלץ להשלים את הפער שהותירו המפוטרים (שהרי הזמנות שהחברה התחייבה אליהן חייבות להיות מסופקות בזמן ללקוח, ויהי מה. ומה זה משנה אם העבדים, סליחה, עובדים, יאלצו לתת יותר שעות בעבודה, פחות פנאי וזמן למשפחה?! יש להם משהו יותר טוב ללכת אליו? ברור שלא, שהרי אם כן, הם כבר היו שם ושיגידו תודה שהם אלו שזכו להשאר ולא להיות ב"מספרי המוות"). מנהלים לעומת זאת... אם ניקח את הדוגמה הזמינה ביותר, ב-2008, עת פיצוץ הבועה הכלכלית בארה"ב וקריסתה של חברת הביטוח AIG, שללוא מענק נדיב של כמה מיליארדים מעת הממשל הפדרלי לא הייתה קיימת כרגע... מנהלי החברה (כולל אחד, יעקב פרנקל) נשלחו הביתה אמנם, זה כן, אבל עם "מצנחי זהב" של כמה מאות מיליונים כל אחד... צא וחשב, כמה, באחוזים, מהווים כמה מיליונים מתוך מענק של מיליארדים? אחוז אחד? שניים? כלומר, גם על כשלון צורם, שהדף את הכלכלה העולמית(!!!) לעברי פי פחת, קיבלו המנהלים הגרועים האלו תקבולים של קרוב ל-1%-2% מהכסף שנועד להציל את החברה שאותה ניהלו מקריסה.
אוהד פ  |  17.08.13
לכל התגובות