אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיכון המחושב של מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות צילום: אוראל כהן

ניתוח כלכליסט

הסיכון המחושב של מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות

מול בעלי האג"ח של אי.די.בי אחזקות עומדות שתי אפשרויות - מתווה גרנובסקי־דנקנר שאיננו ודאי או נטילת השליטה באי.די.בי פתוח. המפתח לבחירה טמון בערך האמיתי של אי.די.בי פתוח

18.08.2013, 07:10 | אורי טל טנא

בדקה ה־90 הגיע בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי נוחי דנקנר להסכם עם בעל השליטה בבי.ג'י.איי אלכסנדר גרנובסקי וקבוצת נץ בונדס, להגשת הצעה משותפת להשקעה בקבוצת אי.די.בי. מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות צריכים כעת לבחור בין ההצעה החדשה של דנקנר, ובין השתלטות על אי.די.בי פתוח באמצעות חלוקת מניות אי.די.בי פתוח כדיבידנד בעין למחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות.

קראו עוד בכלכליסט

גרנובסקי מינף את המזומנים בקופת בי.ג'י.איי באמצעות רכישת השליטה בחברת אמבלייז, שדרכה תבוצע הרכישה בפועל, והמימון של קבוצת נץ צפוי להגיע מהנפקת מניות והלוואת בעלים. לפי מתווה העסקה אמבלייז תשקיע 500 מיליון שקל, ודנקנר (או שותף עסקי אחר שעדיין לא נמצא או נחשף) ישקיע 243 מיליון שקל בחברה ייעודית בשם ניוקו (Newco) שתקבל 72% מאי.די.בי אחזקות, כשהחלוקה בין אמבלייז לדנקנר בניוקו תעמוד על 70.3% לאמבלייז ו־29.7% לדנקנר. קבוצת נץ תקבל 8% מאי.די.בי אחזקות תמורת הזרמה של כ־82 מיליון שקל, כשלמחזיקי המניות הנוכחיים של אי.די.בי אחזקות - שלא צפויים לתרום דבר להסכם - יישארו 20%.

ההסדר לא מפרט איזה חלק מהשקעה זו יוזרם לחברה־הבת אי.די.בי פתוח ואיזה יועבר ישירות למחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, כשלחלוקה הפנימית הזו השפעה גדולה על הערך שייוותר למחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות. שני הנתונים שכן מפורטים בהסדר הם חלוקה של 50% ממניות אי.די.בי פתוח לידי בעלי השליטה החדשים והישנים באי.די.בי, ושההשקעה באי.די.בי פתוח תתבצע לפי ערך של 944 מיליון שקל "לפני הכסף", כלומר - אם ההזרמה של בעלי השליטה החדשים היתה 944 מיליון שקל, אזי כל הסכום היה מוזרם לאי.די.בי פתוח תמורת מחצית ממניות החברה. אך מאחר שההשקעה היא רק של 826 מיליון שקל, סכום של 708 מיליון שקל יוזרם לאי.די.בי פתוח, ו־118 מיליון שקל יועברו לידי מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות. סכום זה יצטרף לקופת המזומנים של אי.די.בי אחזקות שכוללת כ־150 מיליון שקל. לכן, אם ההסדר יבוצע, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות יקבלו כ־268 מיליון שקל ועוד מחצית מחברת אי.די.בי פתוח לאחר שיוזרמו אליה 708 מיליון שקל.

אלכסנדר גרנובסקי, צילום: ישראל ברדוגו אלכסנדר גרנובסקי | צילום: ישראל ברדוגו אלכסנדר גרנובסקי, צילום: ישראל ברדוגו

אך יש אי־ודאות רבה בנוגע למתווה זה, ואם מחזיקי האג"ח יבחרו בו הם לוקחים את הסיכון שגם הסדר זה - כמו ההסדרים הקודמים - לא יושלם. האלטרנטיבה השנייה עבור מחזיקי האג"ח היא קבלת מניות אי.די.בי פתוח - מתווה החלוקה בעין. במצב זה יהיו בידם המזומנים שבידי אי.די.בי אחזקות (כ־150 מיליון שקל) ושליטה מלאה באי.די.בי פתוח, שאותה הם ינסו למכור.

עם עזרה מאלת המזל

איזו הצעה עדיפה עבור מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות? התשובה טמונה בערך האמיתי של אי.די.בי פתוח. אם הערך של אי.די.בי פתוח יהיה נמוך - בהינתן וההסדר המוצע אכן יושלם - עדיף למחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות לקבל את הצעת החברה (השקעה של בי.ג'.איי). הצעה זו כוללת תשלום התחלתי גדול יותר עבורם, והערך של 50% מהאחזקה באי.די.בי פתוח יגדל בזכות ההזרמה של ההון אליה. אך אם הערך של אי.די.בי פתוח יהיה גבוה, עדיף להם לקבל את כל מניות אי.די.בי פתוח ולמצוא משקיע שירכוש מהם אותן. מאחר שההשקעה באי.די.בי פתוח מבוצעת בהסדר לפי שווי של 944 מיליון שקל, אם ערך החברה נמוך יותר, הסדר בי.ג'.איי עדיף למחזיקי האג"ח, אך אם הוא גבוה יותר - עדיף למחזיקים לקבל את כל מניות אי.די.בי פתוח. שיקול נוסף הוא הערך של פטור מתביעות שיכול להטות את הכף לטובת דחיית ההסדר המוצע, אך קשה לחשב את שוויו.

כדי להבין את האפשרויות חייבים לחזור לבסיס, לערך של הנכסים וההתחייבויות של אי.די.בי פתוח. המזל האיר השנה פנים לאי.די.בי, והאחזקות העיקריות של הקבוצה רשמו עליות שערים יפות מתחילת השנה. ההשקעה הממונפת של כור בקרדיט סוויס, שבה מחזיקה הראשונה 1.97%, הובילה לעלייה של כ־40% במניית כור.

תורת הפירמידה השיעור שלמד גרנובסקי מדנקנר הצעת בי.ג'י.איי נשענת על כך שבעלי השליטה משקיעים באי.די.בי פתוח בעיקר כספים של הציבור אורי טל טנא, תגובה אחתלכתבה המלאה

גם האחזקות המהותיות של דיסקונט השקעות (דסק"ש) רשמו עליות חדות מתחילת השנה - שופרסל זינקה ב־52%, וסלקום ונכסים ובנין הוסיפו כ־30%. מניית דסק"ש עצמה קפצה ב־92% מתחילת השנה, וכעת היא נסחרת בדיסקאונט יחסית לערך אחזקותיה. גם מניית כלל ביטוח, שהוסיפה השנה 14% לערכה, והצפי שהחברה תימכר לפי שווי הגבוה מערך השוק שלה, תומכים בערך של הקבוצה.

עוברים לשווי חיובי

אם נבחן את השווי הנכסי הנקי של אי.די.בי פתוח לפי הערך של אחזקותיה הישירות, נראה כי הוא עדיין שלילי, בהיקף של 631 מיליון שקל. אך אם נשקלל את השווי המיוחס לכלל ביטוח לפי המגעים למכירתה - 4 מיליארד שקל עד 4.6 מיליארד שקל לחברה; את הצפי לתמורה שתקבל אי.די.בי פתוח בהצעת הרכש למניית כור; ובמקום האחזקה בדסק"ש את השווי נכסי נקי שלה - נקבל שהשווי של אי.די.בי פתוח, לראשונה זה זמן רב, חיובי ועומד על 430–100 מיליון שקל.

כמו כן, השלמת המיזוג בין דסק"ש לכור ומכירת לפחות מחצית האחזקה בכלל ביטוח ישפרו מאוד את נזילות הקבוצה והיא תקבל זמן רב לצורך השבחת נכסים. השלמת שני מהלכים אלו יוצרת לאי.די.בי פתוח את ערך האופציה הנובע מהאפשרות של עליית ערך הנכסים. מנגד, ללא הזרמת הון מהותית, הסיכון של מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח ימשיך להיות גבוה בגלל המינוף הגבוה מאוד של החברה ושל החברה־הבת דסק"ש.

תורת הפירמידה

השיעור שלמד גרנובסקי מדנקנר

ההצעה של בי.ג'י.איי לרכישת השליטה באי.די.בי נשענת על כך שבעלי השליטה החדשים משקיעים באי.די.בי פתוח בעיקר כספים של הציבור ופחות מכספם. לבי.גי'.איי היו בסוף יוני אמצעים נזילים בהיקף של כ־171 מיליון שקל. לשם העסקה היא רכשה את השליטה באמבלייז, שבקופתה כ־510 מיליון שקל. בשלב הראשון רכשה בי.ג'י.איי כ־20% ממניות אמבלייז תמורת 90 מיליון שקל, והיא מתכוונת להציע הצעת רכש לציבור לרכוש עוד כ־5% ממניות החברה תמורת 22 מיליון שקל. בנוסף העניקה בי.ג'י.איי אופציית פוט לבעלי מניות מסוימים למכור לה 19% נוספים מהמניות תמורת כ־92 מיליון שקל. כך, מרבית ההשקעה באי.די.בי תגיע מיתר 56% ממחזיקי המניות של אמבלייז, וממחזיקי מניות המיעוט בבי.ג'י.איי ובחברה־האם שלה זד.בי.איי, כשחלקו הישיר של בעל השליטה בבי.ג'י.איי אלכסנדר גרנובסקי בהשקעה יעמוד על 31% בלבד.

גרנובסקי מסכן רק 155 מיליון שקל מכספיו, ועוד 345 מיליון שקל מהכסף השייך למחזיקי המיעוט בחברות שבשליטתו, כדי לקבל השפעה מכרעת במשק הישראלי. לכן מהסכום המושקע לא ניתן ללמוד על הערך של אי.די.בי פתוח, אך ניתן ללמוד שהתרגיל של נוחי דנקנר בשליטה ממונפת בגופים רבים מקבל שדרוג על ידי גרנובסקי.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תשובה ל 4
המשפט העיקרי בהסכם המוצע הוא רכישת מניות אידיבי פיתוח ב 944 מיליון ש"ח לפני הכסף. אם המשקיעים לא היו מזרימים כסף לפיתוח הם היו צריכים להזרים למחזיקי האג"ח של אחזקות 472 מיליון ש"ח עבור אותם 50% לפיתוח. אם היו מזרימים לפיתוח 944 מיליון ש"ח לא היו צריכים להזרים דבר לאחזקות. כיוון והסכום הכולל הוא 826 מצא את החלוקה שלו לשני חלקים, האחד הוא ההשקעה בפיתוח, שמחצית הסכום למעשה שייך למחזיקי אחזקות כיוון ונשאר להם חמצית ממניות פיתוח והייתרה תועבר ישירות למחזיקי אחזקות. אותם 118 מיליון ש"ח מהווים את מחצית ההפרש בין 944 מיליון ש"ח ובין 708 מיליון ש"ח שיועברו בפועל לפיתוח.
אורי טל-טנא  |  18.08.13
3.
חלק ב
לפני שנה אם IDB נותנת לנושים בחינם 15% מהמניות IDB +אג"ח צמוד מדד של 6.5% שיפרע לשיעורין בין 2018 - 2025 כשנושי ג,ה מקבלים את כספם מוקדם מנושי ד. האם המצב לא היה טוב יותר לבעלי השליטה? לפני שנה מהלך אמיתי של דחייה באחזקות ואולי בקשת דחייה (לגיטימית בפתוח) היה מתקבל. בעלי השליטה היו מזרימים קצת בכל שנה יחד עם הצבור ומחפשים משקיע שיודע שהקבוצה לא עם הגב לקיר. 5 שנים הם מספיק זמן שמתי שהוא מצב השווקים יתקן. במקום זאת, החברה לא משלמת כלום לנושים ומוציאה את הכסף על צבא של מנהלים, יח"צ, עו"ד, מעריכי שווי. הקופה הדלדלה ב- 70M ש"ח כשהחובות טופחים ואפילו הריבית לא משולמת כעת לנושים אין ברירה אלא לזרוק את דנקנר לכל הרוחות. ולחפש משקיע אחר שלא יהיה מחוייב לאינטרסים של דנקר - בקשה של נושי אחזקות להקפאת הליכים בפתוח שתאפשר לייצב את החברה היא אף לגיטימית ומן הדין ומן הצדק כי תתקבל. כבר כעת מתחילות להגיע ההצעות להשקעה ב-IDB פתוח - חברה ששולטת על מירב התעשיה והשירותים בישראל. צטוט: "חברת דרמור ניהול ויזמות ואדם בשם משה שחר הגישו לביהמ"ש הצעה להזרים 800 מיליון שקל לאי.די.בי פתוח וכן 200 מיליון שקל למחזיקי האג"ח באי.די.בי אחזקות," כשמניות אחזקות תלקחנה, IDB תבקש הקפאת הליכים ב- IDB פתוח שתמשיך לשלם ריביות לנושים, קופת המזומנים של IDB תוזרם לפתוח, IDB תצא בהנפקת זכויות שתזרים לפתוח 500M ש"ח (לאחר אישור הקפאת הליכים בבית המשפט), IDB תגיש תבקש למנות קצין בודק לכל מה שנעשה ב- IDB בשנה האחרונה ובמה שקדם לה. למה במצבה החברה משקיע במעריב, למה נעשו עסקאות בעלי עניין. כיצד נמשכו מיליארדים של דוידנד בשיא המשבר. החברה תתחייב כי כל סכום של פסיקה יועבר לפתוח - רק בטוח הדירקטורים ובעלי משרה ב- IDB אחזקות זה 140M$. התביעות תבואנה גם כנגד בטוחי הדירקטורים בדסק"ש, כור ופתוח ופוטנציאלית מדובר במאות רבות של מילוני ש"ח ואף מעבר. הנפקת זכויות, הכסף שבקופה, כספי התביעות יזרימו מיליארד ויותר לתוך IDB פתוח וייצבו אותה מבלי למכור נכסים בלחץ. תוך כדי התהליך סביר כי יהיה ניתן למצוא משקיע שיכניס כספים נוספים ל- IDB פתוח (דרוש סדר גודל של 1G ש"ח) בעבור 40% מהמניות - כשהכסף הוא לפי חברה של 2G ש"ח+ (איך? הוכנסו לתוכה מאות מיליונים בזכויות, כספי IDB אחזקות ותביעות במאות מיליונים ואף יותר (בדסק"ש, כור, IDB פתוח ואחזקות) שיקח להם כמה שנים להתברר כנגד פוליסות הבטוח) +דחייה של החוב בכמה שנים - דבר שיאפשר לבעל שליטה חדש לתקן קלקולים ולקבל קבוצה חזקה ביותר. סוף.
מחזיק אג"ח פרטי IDB אחזקות  |  18.08.13
1.
יש עוד הצעות - חלק א
אני חושב שמחזיקי אגרות החוב עברו את הנקודה שבה ניתן למרוח אותם עם עוד עסקה סיבובית של הון ממונף. לפני שנה בקופה של IDB אחזקות היו 220M ש"ח. שנה שלמה בוזבזה על מהלכים שכל מטרתם להותיר את השליטה בפועל בידי דנקנר תוך פגיעה קשה בנושים. שנה שלמה יש עוד מהלך ועוד מהלך שכל מטרתם (לכאורה) למשוך זמן, לתת לבורסה לתקן את ערך החזקותיה של IDB ולהעבירה להון חיובי. דבר שיקל על דנקנר לשמור על השליטה. דנקנר עשה טעות אסטרטגית: יש כאן בעיה שדורשת זמן. לאידיבי בעיה בפרעונות קרן לא בריביות. דנקנר השקיע עשרות מיליוני ש"ח בקניה של מניות IDB על מנת לתמוך בשערים. ל- IDB יש חוב של 2G ש"ח בריבית ממוצעת של 5% צמוד מדד קרי 60M ש"ח בשנה. הכסף שהיה בקופה מספיק ל- 3 שנות ריבית. משפחות דנקנר, מנור ולבנת נהנו מדוידנדים חריגים, שכר ניהול, העסקאת קרובי משפחה בשכר חריג, עסקאות בעלי עניין שהביאו את IDB לחדלות פרעון בגין מה שנראה כמו התנהלות חמדנית של משיכת דוידנד, אי הבנה של משמעות רפורמת הסלולאר שהפסיקה את חליבת הצבור ועסקאות בעלי עניין תמוהות. משפחות מנור ולבנת הציעו הסדר פשרה של 50M ש"ח (מזומן + מניות) על מנת לא להגיע לבהמ"ש והן יודעות למה. דנקנר טעה כי אם היה מכנס לפני שנה את נושי IDB אומר שהוא זקוק לעוד 5 שנים. מזרים יחד עם שותפיו 150M ש"ח יחד עם שותפיו בתשלומים. משפר קצת את הריבית באג"ח ולבנקים ונותן להם חלק מהון המניות של IDB בחינם. הוא לא היה מגיע למצבו דהיום. מעניין מה העצות שעו"ד למינהם נותנים לבעלי שליטה: תמרח את הצבור הטיפש. שחק איתם, תבטיח הבטחות שאתה יודע שלא יתרחשו. והכי חשוב: לאחר שהצליח פעם אחת ומרחת 5 חודשים עשה זאת שוב ושוב ושוב עד שהקוביות יתגלגלו לכוון הנכון ויוציאו אותך מהבוץ. אז תחילה יש את הבטחות לעסקה עם KKR, לאחר מכן אלשטיין בגנדן (לא עבד), אלשטיין ב- IDB אחזקות (לא עבד), אלשטיין בפתוח - פרש סופית, אז הספור החדש הוא BGI דרך אמבלייז בפתוח. בזמן הזה הנושים לא רק שלא מקבלים פרעון קרן אלא אפילו לא ריבית - דבר ש- IDB אפילו במצבה מסוגלת לו. מאחר ונושי האג"ח הם כבר תקועים עם IDB להם יש האינטרס הגדול ביותר לדחות את הקרן ולהמתין לשפור בשווקים. אגב, רב נושי האג"ח הם אנשים פרטיים - הנציגות היא של המוסדיים שלא יכולה לתת ל- IDB להצליח לאחר שמכרה ב- 30אג ל-120אג את חובה לצבור. עד כמה חלמאיים יראו המוסדיים אם בעוד כמה שנים IDB היתה קמה על רגליה? מה גם שהאינטרסים של המוסדיים דהיום נמצאים בדסק"ש ו- IDB פתוח וכור ולא באחזקות ולכן אין להם שום אינטרס לשרת את בעלי החוב העקריים. הנאמנים הרי מבינים כי החמאה נמצאת בצד של המוסדיים ולכן מאפשרים את הפארסה הזאת כשברור שהם ממנים נאמנים שלכל הפחות נמצאים בניגוד עניינים. דנקנר, לבנת ומנור היו יכולים לצאת גדולים. הם יכלו לחבור לאלשטיין או למי שהם רוצים. הם יכלו לפני שנה לכנס את המחזיקים מהצבור ולומר את האמת בצורה הפשוטה ביותר: מצב הבורסות העביר את ההשקעות של IDB אל מתחת לחוב וכעת צריך להמתין כמה שנים עד להתייצבות המצב. כל אותו הזמן צריך לחפש הזדמניות לממש נכסים עם פרמיית שליטה נדיבה ולהמתין עם נכסים שמחיר השוק שלהם הוא נמוך בהרבה משווים האמיתי. עד אז, אנחנו נשלם ריביות משופרות לאג"ח ולבנקים. במקום לקנות מניות IDB, בעלי השליטה דנקנר, מנור ולבנת +\- אלשטיין יזרימו בזכויות 30M ש"ח משך 5 שנים - כשמצפים גם מהצבור להשתתף בזכויות הללו. 30M ש"ח בשנה הוא בהחלט ביכולתם של בעלי השליטה. קופת המזומנים של IDB לפני שנה יחד עם הזכויות יכלה בקלות להחזיק 5 שנים בתקווה לשפור של המצב עד אז. סוף חלק א
מחזיק אג"ח פרטי IDB אחזקות  |  18.08.13