אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: ואז הופיע אורנשטיין צילום: אוראל כהן

הון אנושי: ואז הופיע אורנשטיין

שחיתות? ועדי עובדים? מצב הענף? גם בוועידת המשפט כולם דיברו בעיקר על נוחי דנקנר

29.08.2013, 08:32 | ארי ליבסקר
מחוז תל אביב והמרכז של לשכת עורכי הדין קיים את ועידת המשפט השנייה, ובפתיחה, בבוקר, אולם הכנסים של מלון דיוויד אינטרקונטיננטל היה מלא בעורכי דין לא מוכרים. "פרולטריון של צווארון לבן", קרא להם עו"ד רון לוינטל ואמר לי: "יש פה אנשים שלא מרוויחים יותר מ־5,000 שקל בחודש. כל מה שאתה צריך היום כדי להיות עורך דין זה כסף. אפילו בתעודת בגרות או בפסיכומטרי אין כבר צורך, המכללות יספגו הכל". גם ד"ר מייק יורק ריד, פרקליט ועדת האתיקה של הלשכה, אמר: "ישנה הצפה בענף, יש יותר מ־60 אלף עורכי דין. ישראל היא גם שיאנית העולם במספר עורכי הדין הפעילים, ורובם מתגוררים בתל אביב ­- על כל 32 תושבים בעיר יש עורך דין אחד".

ציפי לבני ואשר גרוניס, צילום: אוראל כהן ציפי לבני ואשר גרוניס | צילום: אוראל כהן ציפי לבני ואשר גרוניס, צילום: אוראל כהן

מושב הפתיחה של הכנס נשא את הכותרת המפחידה "מי מפחד מוועדי עובדים? - הזכות להתאגדות בסימן שאלה". עו"ד נחום פיינברג, שמתמחה בייצוג מעסיקים ובמלחמה בוועדי עובדים, אמר על הבמה שלדעתו ארגוני עובדים מדרבנים את עובדי הקבלן להתאגד בעיקר כדי להוסיף כסף לקופות הארגונים. כששאלתי אותו על כך אחר כך, הוא המשיך: "מדובר בעיקר במניע כלכלי, בייחוד כשמדובר באכפתיות של ההסתדרויות לעובדי הקבלן". על התאגדותם של עובדי פלאפון אמר: "המעסיק עשה שם את כל השגיאות האפשריות במשא ומתן, ככה לא צריכים לפעול". מנגד, ח"כ ישראל כץ אמר שמאבקי עובדים צריכים בדרך כלל להיות שקולים, "אך יש מקרים שבהם צריכים להיות אגרסיביים ולוחמניים, כמו במקרה של עובדי HOT. אם הם לא היו אגרסיביים לא היה להם סיכוי להשיג את מבוקשם".

איתן אורנשטיין, צילום: אוראל כהן איתן אורנשטיין | צילום: אוראל כהן איתן אורנשטיין, צילום: אוראל כהן

מהפאנל "ראשי ערים בישראל תחת חקירה - הזיקה בין תרומות כספיות לשחיתות" יצאתי מוטרד בייחוד מדבריו של נצ"מ ערן קמין, סגן מפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה, שאמר כי "מתנהלות עכשיו חקירות שקשורות בחיבור בין עבריינים לבין ראשי רשויות" ושיש ארגוני פשיעה שמנסים להשתלט על רשויות ועל משאבים של רשויות. גם לפרקליט המדינה משה לדור היה עדכון, וברדתו מהבמה אמר לי שלא הספיק לספר בפאנל על הצוות המיוחד שהוא מקים בימים אלה, שיפקח על קשרים בין טייקונים ובעלי אינטרסים לראשי רשויות.

משה לדור, צילום: אוראל כהן משה לדור | צילום: אוראל כהן משה לדור, צילום: אוראל כהן

וגם מבקר המדינה יוסף שפירא נשא באוזניי הצהרה חגיגית: "בקרוב ייפתח עידן חדש בתחום חקירת השחיתויות ברשויות. אנחנו עומדים להקים תוכנית מיוחדת שתתמוך בחושפי שחיתויות, גם כספית וגם נפשית. נעבוד עם פסיכולוגים כי מדובר בהתמודדות מאוד לא פשוטה. אני מקווה שזה יביא לתוצאות".

מחוץ לאולם פגשתי את עו"ד אהרן פולק, שאמר לי: "חביבי, הדרמה האמיתית לא מתרחשת פה, אלא רק אצל השופט איתן אורנשטיין בעניין אי.די.בי. אני חושב שהתפקוד שלו הרבה יותר טוב מזה של ורדה אלשיך, לפחות בסגנון". בדיוק כשהוא אמר את זה הגיע עו"ד פיני רובין, שמייצג את הבנקים בסאגה המתמשכת. רובין אמר: "זה היה צפוי שהשופט ייתן ארכה, אבל אני חייב להודות שלא האמנתי שדנקנר יצליח להביא את הכסף". על אדוארדו אלשטיין אמר: "הוא ודנקנר פשוט לא מדברים ביניהם", ועל התקשורת: "הגזמתם בסיקור של הפרשה. היום כשהגעתי לאולם היו בו כל כך הרבה מצלמות כאילו שהיה מדובר בביקור של אובמה בישראל". אחר כך אורנשטיין עצמו הגיע, והתקבל אצל הבכירים כאילו היה נשיא בית המשפט העליון. אורנשטיין אמר: "אני חושב שהדעות שלי בעניינו של דנקנר די ברורות מהדרך שבה פסקתי, ועד כה הוא הצליח להביא את הכסף שהוריתי לו". ועו"ד יובל לוין סיכם יפה את הנושא החם של היום: "מי שיירש את אי.די.בי יקבל מכרה זהב. לא משנה מי זה יהיה, הארגנטינאי או הרוסי, הם יהיו המרוויחים האמיתיים, ומחזיקי האג"ח? ייתנו להם כמה פירורים, כמו שהם רגילים לקבל".

תגיות