אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זיכרון: אירועי 40 שנה למלחמה

זיכרון: אירועי 40 שנה למלחמה

תערוכת יחיד של יורם קופרמינץ שנפצע בצעירותו, שחקני הבימה קוראים חנוך לוין וערב עיון על המחאה לאחר המלחמה. הפרשנות של אנשי רוח ותרבות למלחמת יום הכיפורים

10.09.2013, 08:42 | מאיה נחום שחל ויעל סובינסקי

מלחמת יום הכיפורים היתה נקודת מפנה בהוויה ובתרבות הישראלית, וגם היום, אחרי 40 שנה, היא עוד מהדהדת בעולמות היצירה. "כלכליסט" מציג אירועים לציון 40 שנה למלחמה.

"דם המכבים":

כאבי המלחמה באמנות

בחודש הבא תיפתח תערוכה קבוצתית העוסקת בצלקות המלחמה, בשכול ובזיכרון, כפי שהם באים לידי ביטוי באמנות הישראלית: מדיוקן של מנחם שמי מ־1948 שבו הוא צייר את בנו שנפל בקרב, דרך עבודותיהם של דוד ריב ודוד וקשטיין, שנפצעו במלחמת יום כיפור, ועד לאמנים צעירים המושפעים ממלחמת לבנון והאינתיפאדה. במקום דימויי הגבורה המקובלים מוצגים חיילים הלומי הקרב, המשפחות שנשארו מאחור והטראומה המלווה את החברה הישראלית. פרטים: מ־18 באוקטובר, מוזיאון הנגב לאמנות.

"קרב אחד יותר מדי":

עובדות חדשות ומסעירות

 

הבמאי יואל שרון, שהשתתף ונפצע בקרב על סואץ, חתום על סרט אנימציה תיעודי באורך מלא המספר מנקודת מבטו את סיפור הקרב ביום האחרון למלחמה. הקרב גבה קורבנות רבים, ומחצית מחיילי הפלוגה שלו נהרגו או נפצעו. שרון רתם את הלוחמים למסע של תיקון עם עצמם ועם משפחות הנופלים, תוך גילוי עובדות חדשות ומסעירות על הקרב. פרטים: 23 בספטמבר, 17:45, במסגרת פסטיבל הסרטים בחיפה. 42 שקל.

"רסיסים ברוח":

קטעים מתוך יומנים אישיים

 

בבית אבי חי יתקיים ערב על נקודת המפנה בחברה הישראלית בעקבות המלחמה, שבו ישוחחו המשתתפים על המשברים הערכיים שלהם דרך זיכרונות, סיפורים, יומנים ומכתבים.

את הערב ינחה רון נשיאל וישתתפו בו פרופ' עמיה ליבליך, הרב והסופר חיים סבתו והמחזאי יהושע סובול. במהלך הערב יוקראו קטעים מתוך יומנים ומכתבים של לוחמים ושירי משוררים ופזמונאים. את הערב ינהל מוזיקלית יזהר אשדות שישיר עם נתנאלה, אמיר דדון וקרני פוסטל שירים שנכתבו בזמן המלחמה ואחריה. פרטים: 12 בספטמבר, 20:00. המלך ג'ורג' 44 ירושלים, הכניסה חופשית על בסיס מקום פנוי.

"בעט ברזל": 

המלחמה בספרות ובתיאטרון

 

איגוד הסופרים בשיתוף תיאטרון הבימה יקיים אירוע מיוחד, בו פרופ' זיוה שמיר תשוחח עם א"ב יהושע וחיים באר שכתבו רומנים המתרחשים על רקע המלחמה - "המאהב" ו"נוצות", בין השאר על כיצד נראתה המלחמה בעיניהם אז והיום, ומה קרה לאנרגיות המחאה של הספרות העברית אחרי 40 שנה. המחזאי מוטי לרנר ידבר על תיאטרון מחאה בעקבות המלחמה, גדעון עפרת על האמנות החזותית והשפעות המלחמה עליה, ושחקני הבימה יקריאו שירי מחאה של חנוך לוין ומאיר ויזלטיר ויבצעו קטעים מההצגה "המאהב" שעתידה לעלות בינואר. בנוסף יוקרנו קטעים קצרים מסרטים דוקומנטריים. פרטים: 11 באוקטובר, 11:00. תיאטרון הבימה, 40 שקל.

"אוקטובר":

פרסומות ומודעות מהמלחמה

בסדנאות האמנים תיפתח בסוף החודש תערוכת יחיד של האמן יורם קופרמינץ, שהיה בן 18 כשנפצע בזמן ששירת כקשר בתעלת סואץ. קופרמינץ הוא מבין האמנים שמרבים לעסוק ביצירתם בטראומה המלווה אותו מאז המלחמה, ובתערוכה החדשה יוצגו כ־70 עבודות שיצר בשנים האחרונות לצד קטעי ארכיון ותיעוד. העבודות מציגות צילומים של פרסומות ומודעות של חיים אידיאליים ופוטוגניים, שהשילוב ביניהם הופך את היופי לתפאורה ריקה ומערער על קדושת המלחמה בחברה. פרטים: מ־28 בספטמבר, 20:00. קלישר 5 תל אביב, הכניסה חופשית.

"שבר ומחאה":

פריטים מיוחדים מהארכיון

הספרייה הלאומית תקיים ערב על המלחמה כקו פרשת המים בחברה ובתרבות הישראלית. בערב, שינחה רינו צרור, ישתתפו ד"ר יעקב חסדאי בעל עיטור העוז, הסופר אייל מגד שידבר על שתיקתם של הסופרים, מוטי אשכנזי שהיה ממובילי תנועת המחאה אחרי המלחמה, ויואב קוטנר שיספר על המכה הקשה שספגו המוזיקה הישראלית ועולם הבידור בעקבותיה. יוצגו גם פריטים מיוחדים מהארכיון, ובהם מכתבי ילדים, כתבי יד על המלחמה, גלויות מהחזית ועוד. פרטים: 11 בספטמבר, 20:30. הספרייה הלאומית גבעת רם, 40 שקל.

תגיות