אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להיות יותר רציונלי? צילום: שאטרסטוק

איך להיות יותר רציונלי?

פרופסור יקר, מהי הדרך הטובה ביותר להזריק מעט רציונליות לתהליך קבלת ההחלטות שלנו? ג'ו

12.09.2013, 08:57 | דן אריאלי

ג'ו היקר,

אני לא בטוח שאני יודע מהי הדרך הטובה ביותר לגרום לאנשים להיות רציונליים יותר, אבל אני מכיר גישה שיכולה לעזור מדי פעם: כשאנחנו מוצאים את עצמנו מול החלטה חשובה, ודווקא כשההחלטה חשובה, אנחנו לעתים קרובות משקיפים עליה מתוך כלוב קטן. זה כלוב שעשוי מהדעות הקדומות שלנו, המניעים והרגשות שלנו, והאופן האגוצנטרי שבו אנחנו רואים את העולם באותו רגע. כדי לקבל החלטות רציונליות יותר אנחנו צריכים למצוא דרך להסיר את המחסומים האלה ולמצוא נקודת השקפה אובייקטיבית על המצב. דרך התמודדות אחת שאני מכיר במצבים כאלה היא לחשוב על הסיטואציה לא כהחלטה שאתם מקבלים עבור עצמכם, אלא כעצה לחבר מתלבט. כך תוכלו לבחון את המצב באופן מנוכר ומרוחק יותר, וכמעט תמיד לקבל החלטה טובה יותר.

איך להיות רציונלי?, צילום: שאטרסטוק איך להיות רציונלי? | צילום: שאטרסטוק איך להיות רציונלי?, צילום: שאטרסטוק

לדוגמה, בניסוי שערכנו הצבנו בפני המשתתפים את הדילמה הבאה: "הרופא שלכם ממליץ לכם לעבור טיפול יקר במיוחד. הוא מלווה אתכם כבר עשר שנים. האם תבקשו חוות דעת נוספת?". רוב האנשים ענו "לא". במקביל, ביקשנו מקבוצה אחרת לדמיין את אותו המצב, רק שהפעם חבר מספר להם שביקר אצל הרופא, והם התבקשו לייעץ לחבר אם לבקש חוות דעת נוספת או לא. בקבוצה הזאת רוב המשתתפים ענו "כן".

כשאנחנו חושבים על אחרים, אנחנו מצליחים לנתק את הרגשות שלנו ולהמליץ על פתרון יעיל והגיוני יותר, לדוגמה קבלת חוות דעת רפואית נוספת לפני שמחליטים על טיפול יקר. אבל כשהנושא הוא אנחנו, והתוצאה נוגעת לנו, פתאום רגשות כמו תחושת המחויבות לרופא הופכת למשפיעות יותר מאשר בחירה בטיפול הנכון.

הגישה הזאת, של לדמיין שאנחנו נותנים המלצה לחבר, היא לא בהכרח הדרך הכי טובה להזריק רציונליות לתהליך ההחלטה, והיא בטח לא היחידה, אבל היא יכולה לעזור. זה טוב לחשוב על אנשים, בעיקר כאלה שאכפת לנו מהם.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אני לא לגמרי מסכים עם זה
אין ספק שהרגשות שלנו מקשים עלינו לחשוב ברציונליות, אבל גם לרגשות יש חלק ברציונליות (ואני אסביר): יותר קל לנו לייעץ לחבר מאשר לעצמנו, כיוון שאנחנו לא צריכים להתמודד עם ההשלכות הרגשיות של ההחלטה (לדוגמה, לאכזב את הרופא שאנחנו מכירים ומרגישים כאילו הוא אח שלנו). ההשלכות הרגשיות מאוד משפיעות על מצב הרוח ועל בריאות הנפש (והגוף לא פחות), וגם זה שיקול שצריך לקחת לפעמים. אם להתמודד עם ההשלכות הרגשיות של החלטה מסויימת ישפיע עלינו רגשית כל כך לרעה, לא בטוח שזה גובר על היתרונות של לבחור בדרך "הנכונה" נטולת הרגשות. הדרך הנכונה צריכה בשורה התחתונה להביא אותנו למצב טוב יותר ולא רע יותר, ולכן אי אפשר לחלוטין לנתק את השלכות האמוציונל שלנו על התוצאה הסופית.
נדב , תל אביב  |  14.09.13