אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים לעבוד פחות? טוסו לגרמניה צילום: שאטרסטוק

רוצים לעבוד פחות? טוסו לגרמניה

דו"ח חדש של ה-OECD חושף כי מספר שעות העבודה כיום נמוך מזה שהיה מקובל ב-1990. ומה המצב בישראל?

03.10.2013, 18:06 | סוכנויות הידיעות

הפילוסוף האנגלי ברטרנד ראסל לא היה חסיד של עבודה. במאמר שכתב ב-1932 ושמו "בשבחו של חוסר המעש" (In Praise of Idleness), טען כי לו הייתה החברה האנושית מתנהלת טוב יותר, הרי שדי היה ביום עבודה בן ארבע שעות. אז יוכלו אנשים להרוויח את הכסף הדרוש לצרכיהם החיוניים ולהקדיש את יתר זמנם למדע, לאמנות או לכתיבה.

קראו עוד בכלכליסט

הכלכלן קיינס, כמו ראסל, האמין שקידמה טכנולוגית תשחרר את האנושות מהצורך לעבוד במשך שעות ארוכות. אך 80 שנה לאחר שפורסם חזונו של קיינס, אנו עובדים קשה יותר מאי פעם.  

איפה החלק שלנו? למה הכל צומח חוץ מהמשכורת כל הסיבות לכך שכולנו, מאנשי הייטק עד עובדי ניקיון, נמשיך לדרוך במקום בלי ליהנות מהצמיחה שאנחנו מייצרים אורי פסובסקי ומיקי פלד, 76 תגובותלכתבה המלאה

על פי דו"ח של הפייננשל טיימס, מספרן של קבוצות תמיכה למכורים לעבודה הולך וגדל ובחודש שעבר ניחתה על בנק אוף אמריקה ביקורת עזה בשל מותו של אחד העובדים עקב מאמץ יתר בעבודה.

אולם נתונים שבידי ה-OECD מספרים סיפור אופטימי מעט יותר. הדו"ח משווה את מספרן הממוצע של שעות העבודה ב-1990 ל-2012 במדינות החברות בארגון, ומראה כי אנו למעשה עובדים פחות. על פי הדו"ח נראה שעובדים פרודוקטיביים יותר המרוויחים יותר, עובדים פחות שעות.

לפי הדו"ח, יוון היא המדינה שבה עובדים הכי קשה מבין מדינות הארגון - למעלה מ-2,000 שעות בשנה, ולעומתה, גרמניה ממש "עצלה", עם ממוצע של 1,400 שעות בשנה.

בישראל עובדים יותר

אך דווקא בישראל נראה שאנו עובדים יותר שעות מבעבר - דו"ח ה-OECD מצביע כי ב-1990 ממוצע שעות העבודה בארץ היה יותר מ-1,800 בשנה, אך להבדיל מהרוב הגורף של מדינות ה-OECD, הרי שעד שנת 2012, עלה מספר שעות העבודה הממוצע לכמעט 2,000 שעות.

אילוסטרציה. יוון מובילה עם 2,000 שעות עבודה. בגרמניה רק 1,400 שעות בשנה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה. יוון מובילה עם 2,000 שעות עבודה. בגרמניה רק 1,400 שעות בשנה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה. יוון מובילה עם 2,000 שעות עבודה. בגרמניה רק 1,400 שעות בשנה, צילום: שאטרסטוק

בדיקה של הכלכלן פרופ' דן בן־דוד, מנהל מרכז טאוב, מראה כי הפריון של העובד הישראלי מפגר אחרי זה של המדינות המפותחות. הבדיקה מצאה כי הפריון של העובד הישראלי - כלומר סך התוצר (בדולרים) שמייצר עובד אחד בשעת עבודה אחת - ירד מממוצע של 33.9 דולר ב־2011 ל־33.7 דולר בשנה שעברה.

בזמן הזה, הפער בין הפריון של העובד הישראלי לבין הפריון של העובד הממוצע במדינות ה־OECD עלה ל־33%, לעומת 24% ב־2011. הפער בין ישראל לבין מדינות ה־G7, שהן שבע המדינות המתועשות ביותר, כבר עומד על כמעט 40%, לעומת 37% בשנה לפני כן ו־30% ב־1990.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
ל-25
מי שבא לעבודה כדי למרוח את הזמן יעשה את זה בלי קשר למס' השעות שהוא עובד. אצל מי שבא לעבודה כדי לעבוד - זה נכון. בגלל זה גם כתוב שם שזה תלוי במוסר עבודה, אגב. 100% זה אולי קצת הגזמה אבל יש הגיון בדברים אם תחשוב עליהם. איך לדעתך לעבוד 10 שעות לעומת 8 שעות כל יום היה משפיע על אורח החיים שלך? לא היית נפגע מזה בטווח הארוך?
05.10.13
26.
יום עבודה של עובד גרמני 8 שעות מתוכן שעה הפסקה וארוחה מסובסדת
יום עבודה של עובד גרמני 8 שעות מתוכן שעה הפסקה וארוחה מסובסדת. בשבע השעות בהן הוא עובד, אין טלפונים לחברה שלו, עידכון סטטוסים ברשתות חברתיות ועוד פעילויות שאינן קשורות במלאכתו. ב7 שעות עבודה עובד גרמני מרוכז בתפקידיו, בעל תפוקה גבוהה ומפיק תוצרת חסרת פשרות. כך נותר הרבה זמן לטיפול במשפחה ולחיי חברה עשירים בקהילה. כבר דובר רבות על תרבות הניהול הישראלית שמקורה בצבא ומסתכמת ב"מי מכבה את האור אחרון במשרד". דרושה אצלנו מהפכה מחשבתית ובעקבותיה מהפיכה ניהולית בכל רבדי המשק הישראלי. כל עוד זה לא קורה, העובד הישראלי ימשיך לעבוד שעות ארוכות ומיותרות.
ג  |  05.10.13
לכל התגובות