אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך משלבים סופרסטאר בקבוצה? צילום: איי אף פי

איך משלבים סופרסטאר בקבוצה?

הנחת העבודה בכדורגל היא ש"שחקן מקבל מיליונים כדי שיסתדר בעצמו", אבל זה לא עובד ככה. לרכוש כוכבים זה נחמד אבל כדי להפיק מהם את המיטב חשוב שהמערכת תדע איך לקלוט אותם

14.10.2013, 09:02 | אוריאל דסקל

בוריס גרויסברג, פרופסור בהרווארד שכתב את הספר "Chasing Stars: The Myth Of Talent and the Portability of Performance", בדק איך אנליסטים בכירים בוול סטריט מתמודדים עם מעבר לחברה חדשה. אנליסטים הם הכוכבים של חברות השקעות מאחר שאם החיזויים שלהם נכונים, הם יכולים להרוויח לחברות עשרות, אם לא, מאות מיליונים.

קראו עוד בכלכליסט

גרויסברג נעזר במגזין "Institutional Investor", שמדרג את האנליסטים על פי ביצועיהם, ובדק את הביצועים של 366 אנליסטים בכירים שעזבו את מקומות העבודה שלהם בין 1988 ל-1996. הביצועים נבדקו לפני המעבר ואחריו. הבדיקה הראתה שאם אנליסט נשאר במקום עבודתו, יש סיכוי של 89.4% שהוא יישאר ברשימת האנליסטים הבכירים של "Institutional Investor". אם אנליסט עוזב את מקום עבודתו ומצטרף לחברה מתחרה, הסיכוי שלו להישאר ברשימת האנליסטים הבכירים יורד ל-69.4%. לאנליסט הטוב ביותר יש סיכוי של 10.6% לשמור על מקומו אם הוא נשאר בחברה שלו, אבל רק סיכוי של 5.6% להיבחר שוב לטוב ביותר אם הוא עוזב אותה. לפי הבדיקה של גרויסברג, אנליסטים טובים מצליחים להראות את האיכות שלהם טוב יותר אם הם נשארים במקום עבודתם זמן ארוך יותר. אנליסט שנשאר בעבודה שלו יותר מחמש שנים מעלה את הסיכויים שלו להיכנס לרשימה ב־54.3% לעומת "סופרסטארים" שעוזבים את מקום עבודתם, ואז סיכוייהם יורדים ל־39%.

גרויסברג בדק גם שחקני פוטבול וגילה שפאנטרים (בועטי כדור בתחילת מהלכים) שעוזבים קבוצות ומצטרפים לקבוצות חדשות אינם חווים ירידה בביצועים שלהם, וזאת מאחר שהם כמעט ולא מעורבים במשחק הקבוצתי ויש להם תפקיד אחד — לבעוט את הכדור כמה שיותר רחוק. זאת בעוד ווייד רסירברים, שצריכים לעבוד על תיאום עם הקוורטרבקים וחברים אחרים לקבוצה, חווים ירידה בביצועים שלהם לאחר מעבר קבוצה. ב־"Chasing Stars" גרויסברג מייחס חשיבות רבה לעבודת צוות בספורט או בעולם העסקי וטוען שהדבר הכי טוב שחברה יכולה לעשות זה לקדם מבפנים — אנשים שמכירים את החברה, את האנשים, ויודעים לעבוד בעבודת הצוות הקיימת. "אם אי אפשר, אז צריך תוכנית שיטתית לצרף אאוטסיידרים לקבוצה. צריך להביא אנשים טובים מבחוץ אחרי בדיקה ארוכה, אבל לעשות להם אינטגרציה מהירה לתוך המערכת ולדאוג שהם מרגישים בנוח ובבית כמה שיותר מהר".

אוהדי ארסנל עם חולצות של מסוט אוזיל. ההשתלבות שלו היתה מהירה בגלל מערכת שעובדת ויכולות נדירות שלו, צילום: איי אף פי אוהדי ארסנל עם חולצות של מסוט אוזיל. ההשתלבות שלו היתה מהירה בגלל מערכת שעובדת ויכולות נדירות שלו | צילום: איי אף פי אוהדי ארסנל עם חולצות של מסוט אוזיל. ההשתלבות שלו היתה מהירה בגלל מערכת שעובדת ויכולות נדירות שלו, צילום: איי אף פי

הימור מקפיץ

 

זה משהו שכמעט ולא קורה בכדורגל. קבוצות מביאות שחקנים במיליוני דולרים, אבל מעטות מצליחות לעשות להם אינטגרציה מהירה ומעטות גורמות להם להרגיש בבית. הנחת העבודה בכדורגל היא ש"שחקן מקבל מיליונים כדי שיסתדר בעצמו", אבל זה לא עובד ככה. דידייה דרוגבה, לשעבר בצ'לסי, סיפר שהקבוצה הלונדונית כמעט ולא סייעה לו מחוץ למגרש. "יש תרבות של להשאיר לשחקנים לעשות הכל מחוץ למגרש", הוא כתב בספרו. "למצוא את הבתים של עצמם, לרשום את הילדים שלהם לבתי ספר בעצם ובכלל, להכיר את השכונה שלהם בעצמם ועוד. לפעמיים צחקנו על זה. גאלאס, מקללה, קז'מן, ג'רמי היינו צוחקים זה על זה 'אתה עדיין גר במלון?' — זה לא סייע לי להרגיש שייך".

דרוגבה הוא אחד הנדירים שהצליח להתגבר על כל הבעיות מחוץ למגרש ולהצטיין עליו — אולי בגלל שבתור נער גר עם דודו, כדורגלן בצרפת, ולמד לעבור איתו דירה וקבוצה כמעט בכל שנה. ואולם, שחקנים רבים וטובים כשלו בצ'לסי ובקבוצות אחרות בגלל שלא החזיקו להם את היד מחוץ למגרש. גם בצ'לסי עצמה (פרננדו טורס, אנדריי שבצ'נקו, אדריאן מוטו) אבל גם בקבוצות ענק אחרות כגון ריאל מדריד (קאקה), ליברפול (אנדי קארול) וברצלונה (זלאטן איברהימוביץ').

רכישת סופרסטאר היא הימור כלכלי, אבל כזה שיכול להשתלם ולהקפיץ מועדון לרמה אחרת. עם זאת, הרכישה תצטרך להתבצע כשהמערכת עצמה חזקה ויודעת לאן היא הולכת. רכישת סופרסטאר והכנסתו למערכת מקולקלת או מסובכת ולא ברורה, לא יניבו את אותן התוצאות שרכישת סופרסטאר והצבתו במערכת מתקתקת יניבו.

גארת גארת' בייל מריאל מדריד. קאקה החדש? | צילום: איי אף פי גארת

ואז הגיע מסוט

ניקח לדוגמה את ארסנל. ב־1995 ארסנל היתה מועדון שמתחיל לעבוד בצורה מאורגנת ומודרנית. דיוויד דין, סגן הנשיא, החל בבניית מערכת שבמשך עשור הניבה מספר רב של תארים ועלייה מסיבית בהכנסות. אבל היתה זו ההחתמה של דניס ברגקאמפ, במחיר שיא של 7.5 מיליון ליש"ט, שנתנה למועדון את הבוסט שהוא היה כל כך צריך. "ארסנל קיבלה הילה חדשה כשדניס ברגקאמפ הגיע", הסביר בוב ווילסון, לשעבר שחקן בארסנל. "המעמד שלו והעובדה שהוא החליט להגיע לארסנל, הצליחו להביא לקבוצה שחקנים נוספים ברמה הגבוהה ביותר". אחרי ברגקאמפ, שחווה עונה ראשונה די בינונית, הגיע ארסן ונגר, ואז החלה באמת הריצה של ארסנל למעלה. מקבוצה בינונית עם היסטוריה מפוארת היא הפכה לאחת הקבוצות הקבועות בליגת האלופות ולאחת מקבוצות הספורט השוות בעולם.

הנסיקה מעלה הפסיקה לפני שמונה שנים. המועדון, עמוס בחובות מהמעבר לאצטדיון החדש, התקשה לתפקד בשוק העברות השחקנים, מכר את כוכביו והתקשה להביא כוכבים חדשים. אבל המערכת המשיכה לעבוד בצורה סבירה מספיק כדי להשאיר את המועדון רווחי, את האקדמיה מתפקדת ואת התשתית בריאה. ואז, בסוף חלון ההעברות של קיץ 2013, הגיע מסוט אוזיל במחיר שיא של המועדון — 42.5 מיליון ליש"ט.

. . .

רגע עם ברגקאמפ

 

אוזיל, כמו ברגקאמפ, הגיע למועדון כשהוא בשיאו או לקראת שיא הקריירה שלו, עם הרבה ניסיון והרבה מאוד כישרון. כבר במשחקיו הראשונים בארסנל הוא הראה את היכולות שהפכו אותו לאחד השחקנים הטובים בעולם. הקשר בן ה־24 גם שדרג את כל הפסיכולוגיה של המועדון — שאוהדיו ושחקניו שוב רואים את עצמם כמועמדים ריאליים לתארים (משהו שהיה חסר מאז שכוכבים כגון פטריק וויירה, דניס ברגקאמפ ותיירי הנרי עזבו).

אוזיל הוא השחקן המושלם להוסיף את ההילה הנכונה לארסנל. במשך שלוש שנים בריאל מדריד הוא הפך לקשוח יותר מבחינה פיזית ומנטאלית. הוא מתאים פסיכולוגית להיות המספר 1 של מועדון גדול אחרי שנים כסגנו של כריסטיאנו בר כוכבא רונלדו. "אוזיל לא רצה לעבור לארסנל בתחילת הקיץ", אומר רפאל הונינגשטיין, כתב גרמני שמסקר גם את הכדורגל האנגלי, "וארסנל חיפשה שחקנים אחרים בעמדות אחרות לפני שהם רכשו אותו בדקה האחרונה. אולי שני הצדדים לא קיבלו את מה שהם רצו, אבל הם כן קיבלו את מה שהם היו צריכים".

"זה עדיין מוקדם אבל אוזיל שחקן ענק. יש לו כישורים יעילים — כמו שליטה בכדור ויצירת מסירות ובישולים", אמר ברגקאמפ ל"דיילי טלגרף". "הוא יודע איפה לעמוד במגרש, והוא מאוד מנוסה. הוא בדיוק החוליה החסרה שהיתה לארסנל. השחקן שיגרום לחלוץ לכבוש שערים, זה שיידע בדיוק איפה לשים את הכדור על הרגל של חברו לקבוצה". אגב, מעניין באמת איך תסתיים האינטגרציה של גארת' בייל בריאל מדריד. על פניו הוא הגיע פצוע ומצבו לא אידיאלי. האם הארגון שם פועל כמו שצריך כדי להתאים אליו את הכוכב שנקנה ב־100 מיליון יורו? כמה זמן ייקח עד שהרכישה הזו תניב פירות מקצועיים? האם הוא קאקה החדש? (יש לציין שגם קאקה הגיע פצוע לריאל מדריד ולא ממש הצליח להתאושש).

נחזור ללונדון. האם אוזיל מספיק כדי להפוך את ארסנל לאלופה או לפחות לכזו שמועמדת באמת לזכות בתואר? האם צריך עוד שינויים במערכת? האם באמת כל מה שהיה חסר לקבוצה זה שחקן אחד שהוא ברמה הגבוהה ביותר? בכל מקרה, הרכישה של אוזיל, בעצם, תלמד אותנו אם המערכת בארסנל עובדת כמו שצריך או שמשהו עמוק יותר צריך להשתנות במועדון. גם הידע הזה שווה 42 מיליון ליש"ט.

תגיות