אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירושלים: שטחים חומים ופילים לבנים צילום: נטע לאופר

ירושלים: שטחים חומים ופילים לבנים

תנועת "התעוררות" מנסה לקדם בירושלים פתרונות דיור מחוץ לקופסה, כדי לבלום את ההגירה השלילית

17.10.2013, 08:20 | נעמה סיקולר

מחצית מ־40 אלף הסטודנטים של ירושלים לא נשארים בעיר, מרביתם בגלל היעדר פתרונות דיור ראויים ופתרונות תעסוקתיים. בניסיון לשנות את המגמה, נולדו בעיר בחודשים האחרונים כמה מיזמים. החדש ביותר והלא מוכר שבהם הוא תוכנית שנועדה להרחיב את שטחי המגורים במרכז ירושלים עבור אוכלוסיות ייעודיות באמצעות בנייה מעל מבני ציבור קיימים. מי שמקדמת את התוכנית היא תנועת "התעוררות", שגם מתמודדת בבחירות המוניציפאליות בעיר. התנועה כבר קידמה בשנה האחרונה שתי קבוצות רכישה בירושלים, וכעת בכוונתה לקדם בנייה על מה שהיא מכנה "שטחים חומים". 

קראו עוד בכלכליסט

לדברי עופר ברקוביץ', מייסד "התעוררות", "יש עשרות בניינים בעיר, מבני ציבור של קומה אחת או שתיים, שמסביבם קו המתאר של הבנייה גבוה יותר. התוכנית שלנו מדברת על הוספת כמה קומות מעל כל בניין כזה, שבהן ייבנו דירות להשכרה לאוכלוסיות שרוצים לחזק אותן: סטודנטים, מורים, רופאים וכו'. לפי בדיקה משפטית שביצענו, תחת הכותרת של שטח ציבורי אפשר לבנות עבור אותן אוכלוסיות מאות דירות באופן מיידי".

עופר ברקוביץ עופר ברקוביץ', מייסד "התעוררות". "ניתן להוסיף קומות מעל מבני ציבור, שבהן ייבנו בין היתר דירות לסטודנטים" | צילום: נטע לאופר עופר ברקוביץ

פתרון נוסף שברקוביץ' מבקש לקדם הוא החזרה לחיים של "פילים לבנים": לדבריו, "בירושלים יש 1,500 נכסים נטושים, 'פילים לבנים' שהיו אמורים לשמש למלונאות או סחר והם יכולים בקלות לשמש למטרות אחרות - אבל לאף אחד אין אינטרס לקדם פתרון כזה. אנחנו פועלים במרץ להעלות את הארנונה על נכסים כאלה כדי לתמרץ את בעליהם למכור או לעשות בהם שימוש.

"פרויקט נוסף שלנו הוא ארגון קבוצות רוכשים בירושלים. יש לנו כבר שתי קבוצות כאלה בשכונות קריית מנחם ורמות. יצרנו קשר עם היזמים שזכו במכרז של משרד השיכון, ניהלנו איתם משא ומתן והורדנו את מחירי הדיור, בזכות זה שהבאנו בעצמנו את הרוכשים וחסכנו ליזם את עלויות השיווק. כך, קבוצה של 88 משפחות בקריית מנחם שילמה 1.2 מיליון שקל לדירת 4 חדרים, כ־15%–20% מתחת למחיר השוק. בפרויקט משפרי דיור ברמות שיווקנו דירות מקבילות ב־1.45 מיליון שקל, ושם גם היתה לו משמעות גדולה יותר כי הבאנו לשכונה מתחרדת 200 משפחות ציוניות.

"אנחנו רוצים להיכנס בצורה משמעותית יותר לפעילות של פינוי־בינוי והתחדשות עירונית, כי ירושלים, שחסרות בה עתודות קרקע, חייבת פרויקטים בתחום זה. הבעיה היא שתושבים רבים חוששים מפרויקטים כאלה, ואנחנו מתכננים לייצג את התושבים מול יזמים בדומה לייצוג שאנחנו נותנים לרוכשים בקבוצות הרכישה. כך אולי נגדיל את מספר הפרויקטים גם בתחום זה".

מעבר לפתרונות הדיור, ב"התעוררות" מקווים שאם יצליחו להגדיל את נוכחותם במועצת העיר, הם יוכלו להמשיך לקדם את מרכז העיר. "תל אביב היא עיר חזקה אורבנית והיא מתחרה משמעותית על לבם של הצעירים הירושלמים", אומר ברקוביץ'. "אנחנו רוצים לעשות כמה צעדים שיחזקו את מרכז העיר, שכבר התחיל ליהנות מעדנה תרבותית. אחת התוכניות למשל, היא חיזוק הנוכחות של יזמי הייטק צעירים בעיר באמצעות פלטפורמה של משרדים זולים ומסובסדים בחלקם. כך התחיל הר חוצבים, וכך, באמצעות משיכת יזמים שיוכלו להתפרנס בעיר בכבוד, אנחנו מתכננים להקפיץ גם את מרכז העיר".

תגיות