אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה כחלון: "הבנקים נכשלו בנושא החברתי-צרכני - נדרשת התערבות הממשלה" צילום: אלכס קולומויסקי

משה כחלון: "הבנקים נכשלו בנושא החברתי-צרכני - נדרשת התערבות הממשלה"

שר התקשורת לשעבר הסביר מאיפה נובע הצורך בבנק חברתי: "בשנים האחרונות הצרכנים הישראלים הרגישו מנוצלים". לדבריו, מול הגודל והעוצמה של הבנקים יכולה לעמוד רק ממשלה. עו"ד רם כספי: "לפי החישוב שלי הבנק החברתי יוכל לתת אשראי בסכום של 880 מיליון שקל וזה לא יזיז לאף אחד כלום"

04.11.2013, 11:20 | הדר קנה

"בנושאים החברתיים-צרכניים, הבנקים נכשלו בגדול. אני מבקש מהבנקים שימו כיסא ריק בדירקטוריון - הכיסא החברתי שם יש קצת חמלה, רגש, התחשבות והבנה שלא הכל מספרים", כך אמר שר התקשורת לשעבר, משה כחלון, בכנס בנקאות חברתית שנערך במכללת נתניה.

קראו עוד בכלכליסט

כחלון הסביר מאיפה נובע הצורך בבנק חברתי: "בשנים האחרונות הצרכנים הישראלים הרגישו מנוצלים. כשבכל מקום גובים מהם לא ביחס למה שהם מקבלים, אלא לפי מה שהחברה יכולה. אף אחד לא מרגיש שהוא משלם ביחס ישיר לתמורה שהוא מקבל. והמחירים לא סבירים.

משה כחלון, צילום: אלכס קולומויסקי משה כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי משה כחלון, צילום: אלכס קולומויסקי

"רובנו מגיעים לחו"ל ורואים ששם דברים עולים פחות - אוכל, שירותים בנקאים, מכוניות וכד'. בגלל יוקר המחיה חבר'ה טובים לא מתביישים לומר שהם עוזבים את הארץ. בישראל 2.5 מיליון אנשים עובדים. 50% מהם משתכרים פחות מ-5,400 שקל בחודש".

לדבריו: "המסקנה החדה והברורה היא חוסר תחרות - איפה שיש תחרות השוק מסדר את עצמו. ואיפה שיש מונופול או קבוצות ריכוז הצרכן משלם באבי אביו. שוק התקשורת הוא דוגמא לשוק שנפתח בעקבות התחרות.

   

"נותנים לכם עמלה - זיכוי, ניכוי, מתמשכת, ולא מבינים איזו עמלה בדיוק ומקפלים ומשלמים. כשאתה שותה קפה אתה יודע בדיוק על מה אתה משלם, אבל בבנק אין לך לאן ללכת.

"אני בעד כלכלה חופשית ומינימום התערבות של הממשלה במשק, אבל כאן נדרשת התערבות ממשלה כי הגודל והעוצמה של הגופים הללו צריך להעמיד מולם רק ממשלה".

עו"ד צפי הדר ריכטר ממייסדות הבנק החברתי הסבירה על איזה רקע קם הבנק החברתי. "ועדת טרכטנברג בדקה על איזה רקע יצאנו למחאות חברתיות וגילתה שזה על רקע שווקים לא תחרותייים-ריכוזיים, יעילות תפעוליות נמוכה, היעדר אלטרנטיבות ורמת מחירים גבוהה. הוועדה גילתה שבשנת 2011 93% מהענף נמצא בידי 5 קבוצות הבנקים הגדולות.

היא המשיכה והסבירה מה זה בנק קופראטיבי. "זהו מוסד פיננסי בבעלות לקוחותיו, ללא בעל שליטה המצפה לתשואה מקסימאלית על השקעותיו. כל אדם יכול לקנות מניה. אנחנו לוקחים כרגע 3000 שקל על מניה וזה מקנה קול אחד לרוכש. אנחנו יוצרים זהות אינטרסים בין הבעלים שהם הלקוחות וכל הרווחים מוחזרים ללקוחות.

"הבנק רואה לטווח ארוך - לא חייב למקסם רווחים והוא חייב דין וחשבון רק ללקוח - יכול להיות יותר סובלני ללקוח אם הוא נמצא במצוקה כלשהי. הבעלים שהם הלקוחות יכולים להשפיע. לדבריה, "זה לא עוד בנק. זה בנק במודל אחר ומודלים שונים תורמים ליציבות המשק".

עו"ד רם כספי הסביר מדוע לדעתו הבנק לא יעבוד: "אני מאחל שבאמת תצליחו אבל יש לי חשש שלא. כשהייתי בשומר הצעיר דיברנו על אחווה ושיתופיות, אבל אפילו לתנועה הקיבוצית זה לא הצליח. תחרות יכולה להיות רק בין גדולים. קבלו את זה. הכלכלה אומרת את זה. יש בנקים קטנים הפועלים בישראל, יש חברות ביטוח קטנות. התחרות האמיתית היא בין גופים גדולים וכל העולם הולך למיזוגי ענק".

הוא המשיך והסביר: "אתם דוגלים ברעיון שנגע לליבי, אבל האם זה יתכן? אני בספק".

 

כספי הסביר כי בדק את התוכנית העסקית של הבנק החברתי: "אתם קובעים שמי שחבר באגודה השיותפית יהיה רשאי ליהנות מהשירותים בה, זאת אם ישקיע במניה שלה 3000 שקל. אתם רוצים לגייס 30 אלף חברים - זה גיוס הון של 100 מיליון שקל. עשיתי חישוב כלכלי והנה התוצאות - יש לכם הון עצמי של 100 מיליון שקל ו-30 מיליון שקל הולך למחשוב, שכירויות, שיווק, עלויות וכד'. לאחר הגיוס הראשון תהיו עם 70 מיליון שקל בקופה. הלימות ההון של כל בנק אומרת שאתה חייב לשמור הון עצמי בסכום של 9% מול האשראי שאתה נותן.

עו"ד רם כספי, צילום: אוראל כהן עו"ד רם כספי | צילום: אוראל כהן עו"ד רם כספי, צילום: אוראל כהן

"אם יש לך הון עצמי של 70 מיליון שקל - לפי החשבון שלי אתם יכולים ללכת על נכסי סיכון (אשראי) של 670 מיליון שקל וכאשר הכוונה לתת זאת לעם ישראל - התוצאה היא שתוכלו לתת אשראי בסדר גודל של 880 מיליון שקל וזה פחות מאחוז אחד מהאשראי במשק. זה שהם יתנו את הסכום הזה זה לא יזיז לאף אחד כלום - זה פחות מחצי סניף של בנק לאומי בהדר הכרמל".

כחלון התערב בדיון ואמר, "בארה"ב נפלו 120 בנקים אבל האזרחים לא שילמו דולר אחד בגלל הערבויות של המדינה. אם באוצר לא מסכימים נחוקק חוק שיסכימו".

כספי סיכם את דבריו ואמר, "תמצאו דרך לרתום את הכסף של המוסדיים ללכת למטרות הנעלות שאתם דוגלים בהם ואני מאחל לכם בהצלחה".

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

38.
באצטלה של ידע אתה פולט שטויות בקצב מסחרר!!!! בנקים לא יוצרים כסף!!!
אני לא מבין מאיפה הבאת את המושגים השקריים הללו: "הלוואות ברזרבה חלקית", "הבנק יוצר את הכסף יש מאין"...ועוד ועוד. הבעיה העיקרית כאן היא שציבור הקוראים חושב שאנשים שמגלים "ידענות" בטח יודעים על מה הם מדברים ולפיכך אתה עוד מקבל לייקים שיצורים רושם שיש דברים בגו....אז העובדות הנכונות הן שכל מה שכתבת זה גיבוב של שטויות!!! בנקים לא יכולים ליצור כסף יש מאין!!! בנקים פועלים בהיקף שמוגבל ע"י ההון העצמי שלהם וסך הפקדונות. לדוגמא: אם לבנק יש 100 שקלים הון עצמי והלימות ההון הנדרשת היא 15%, אזי הבנק יכול לתת אשראי בהיקף של 666 ש"ח (15%/100), אבל זה לא אומר שאת הפעם בין 100 ש"ח ל- 666 ש"ח הם יוצרים!!!! את הפער הזה הם צריכים ללוות!!!! ברוב המקרים מדובר בהלוואה מהציבור הרחב אשר מכונה פקדונות (אבל אם לא היו להם פקדונות הם היו חייבים ללוות מבנק אחר או מגורים אחר כלשהו!). לפיכך האמירה המטומטמת שלך לפיהו הבנקים יוצרים כסף מעידה במקרה הטוב על חוסר הבנה..אבל ככל שנראה שמדובר גם ברצון להטעות את הציבור ולהסית נגד הבנקים. בושה וחרפה!!!
תגובה ל- 5  |  04.11.13
36.
הבנקאות כאן לא רווחית אחים שלי תפנימו !! בנקים זרים לא באים ,ולא סתם.
העמלות זה זניח וכסף קטן בהחלט ומי שאומר אחרת משקר או שאין לו חשבון בנק ~~ על מינוס צריך לשלם !! זו הלוואה לכל דבר !! השאלה היא אם מישהו מוכן לתת הלוואות בלי לקבל שום דבר בתמורה לסיכון הכסף ? אז שבנק הדואר בחסות ממשלתית תתן למשל הלוואות עד 20,000 נניח במינימום ריבית בערבות ממשלה !!! כל ילד שלמד מימון מבין שלכסף יש מחיר, במקום לתת אותו כהלוואה אפשר להשקיע אותו בפרוייקט או בנכס או במניות ולהרוויח יותר..... בנק זה עסק רווחי בבעלות פרטית ,משקיעים בעלי מניות והם רוצים רווח !! גם אתם מושקעים בקרנות הון פנסיה ני"ע קרנות וכו' מה אתם לא מבינים ? את ההלוואות הגדולות משכנתא וכו ממילא בנק ישראל נותן והוא בעצמו קובע ריבית מינימלית פריים הכסף ניתן בהלוואה לבנקים ! לפתוח אלף בנקים לא יוריד מחירים להיפך רק יפגע בשרות !!! מה לא ברור לכם ?
קשקוש בלבוש , לא מבינים כלום.  |  04.11.13
לכל התגובות