אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התביעה שעשויה לחסוך לכם ריבית מיותרת על היטל השבחה

התביעה שעשויה לחסוך לכם ריבית מיותרת על היטל השבחה

בית המשפט אישר לדון בתביעה ייצוגית, הדורשת למנוע מרשויות מקומיות לגבות ריבית פיגורים מאזרחים על תשלום היטל השבחה

13.11.2013, 08:24 | הדס שפר

שופטת בית המשפט המחוזי מרכז לוד, מיכל נד"ב, אישרה בשבוע שעבר לדון בתביעה ייצוגית הדורשת לבטל ריבית פיגורים של אזרחים על תשלום היטל השבחה לרשות מקומית בעת שעניינם מתברר, ולפצות אזרחים שכבר שילמו.

קראו עוד בכלכליסט

בעת שתוכניות בניין עיר משביחות את ערך הנכס, גובה הוועדה המקומית מבעל הנכס סכום השווה למחצית מערך ההשבחה - סכום זה נקרא היטל השבחה. הרשות המקומית יכולה לגבות את היטל ההשבחה בעת מכירת הנכס, ויש צורך לבצע הערכה של גובה ההשבחה. הוועדה המקומית שולחת לנישום שומה שאותה הכין שמאי מטעמה, ולנישום יש זכות להגיש שומה נגדית. לאחר מתן שתי השומות הצדדים מנסים להגיע להסכמה, ואם אינם מצליחים, פונים לשמאי מכריע. מדובר בתהליך שנמשך לרוב חודשים ארוכים. בכל התקופה הזו הוועדה המקומית גובה תשלום של ריבית פיגורים - גם אם השמאי המכריע פסק לטובת האזרח.

דירה למכירה. הרשות המקומית יכולה לגבות את היטל ההשבחה בעת מכירת הנכס, צילום: דוד הכהן דירה למכירה. הרשות המקומית יכולה לגבות את היטל ההשבחה בעת מכירת הנכס | צילום: דוד הכהן דירה למכירה. הרשות המקומית יכולה לגבות את היטל ההשבחה בעת מכירת הנכס, צילום: דוד הכהן

התביעה הוגשה ב־2010 נגד הוועדה המקומית בחולון על ידי דיירת שנאלצה לשלם ריבית פיגורים של 10,000 שקל על עשרה חודשים שבהם נידון עניינה. לפי התביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד נמרוד אסיף ועו"ד עידית זמר, הוועדה המקומית נוהגת לגבות ריבית פיגורים בגובה של 0.75% בחודש עבור כל תקופת הבירור.

לטענת התובעת גבייה זו היא בלתי חוקית, שכן אין כל סיבה להעניש אזרח הפועל בהתאם להליך הקבוע בחוק לבירור גובה ההשבחה. עורכי הדין זמר ואסיף טענו כי "בתחשיבי החיוב שאותם הוציאה הוועדה לנישומים היא הסתירה מהם את העובדה שהיא בכלל גובה מהם ריבית, כך שהאזרחים בכלל לא ידעו שהם משלמים את הסכומים העודפים האלה". מנגד, טענת ההגנה העיקרית מצד הוועדה היתה כי עובדתית היא אינה גובה את הסכומים האמורים.

השופטת דרשה מהוועדה המקומית רשימה של כל המקרים הדומים בתקופה של שבעה חודשים. "נסקרו שם 117 שומות שעניינן מימוש זכויות, ועולה כי ב־115 מהשומות חויבו הנישומים בריבית פיגורים בגין מלוא התקופה שמיום המימוש ועד ליום התשלום", ציינה השופטת. לפיכך היא דחתה את טיעוני הוועדה המקומית, וכתבה כי "יש בכך כדי להרים את הנטל הראשוני לקיומה של עילת התביעה הנטענת, כלומר חיוב אוטומטי, בלא ניכוי של מועדים כלשהם".

לדברי עו"ד אסיף, "סכומי הריבית שגבתה הוועדה מכל נישום מגיעים לעשרות ומאות אלפי שקלים. להערכתנו ישנם מאות נישומים בשנה, ובית המשפט קבע כי תביעה ייצוגית זו תקיף פרק זמן של יותר מחמש שנים".

מעיריית חולון נמסר בתגובה, "העירייה מכבדת חוק ופסיקות חלוטות של מערכת בתי המשפט. בימים אלה לומדת העירייה את ההחלטה ונערכת לערער עליה, במידה שתסבור כי יש לכך מקום, בין היתר, מאחר שהשופטת לא לקחה בחשבון שיש ברשימה שהוגשה לה שומות מוסכמות, כלומר שהסכום נקבע בהן בהסכמה בין הנישום לבין העירייה. בשומות אלה אין מה להתערב כלל כי זו תהיה התערבות בהסכמה בין שני הצדדים ושינוייה ללא צורך".

תגיות