אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד האירופי נגד הכלכלות הגדולות ביבשת: לא עומדות ביעדים צילום: shutterstock

אירופה במשבר

האיחוד האירופי נגד הכלכלות הגדולות ביבשת: לא עומדות ביעדים

באיחוד חוששים משאננות הממשלות בעקבות תחזיות הצמיחה וטוענים כי הן לא מקדישות מספיק תשומת לב לייצוב הפיסקאלי

16.11.2013, 14:03 | בלומברג

דו"ח של האיחוד האירופי מותח ביקורת על תכנית ההוצאות לשנה הבאה של הכלכלות הגדולות בגוש היורו. הדו"ח מתפרסם בעוד דרישות הצנע מגבילות את ההתאוששות של הגוש מהמיתון הארוך ביותר בהיסטוריה שלו.

קראו עוד בכלכליסט

לטענת האיחוד האירופי, גרמניה - הכלכלה הגדולה ביותר באירופה - "כלל לא התקדמה" בכל הקשור לאימוץ המלצות לעידוד הביקוש המקומי, בעוד שהתקציב של ספרד עלול למנוע ממנה לעמוד ביעדי הגירעון, ואילו התוכנית של איטליה ל-2014 בסכנה להפרת חוקי הפחתת החובות.

תוכניות התקציב של מדינות גוש היורו "עדיין לא מקדישות מספיק תשומת לב לנושא הייצוב הפיסקאלי", הדגיש אולי רהן הנציב האירופי לעניינים כלכליים ומוניטאריים, בשיחה עם עיתונאים בבריסל, "התקדמות מתמשכת לייצוב המימון הציבורי צריכה להיתמך על ידי אמצעים מבניים ידידותיים לצמיחה".

מובטלים בספרד, צילום: בלומברג מובטלים בספרד | צילום: בלומברג מובטלים בספרד, צילום: בלומברג

"גוש היורו יעבור ממשבר אחד לשני"

בנוגע לגרמניה, באיחוד חזרו על החשש כי העודף המסחרי של המדינה פוגע בכלכלות אחרות בגוש. "ההמלצות שלנו לגרמניה הן שהמדינה תיישם או תקבל החלטה על רפורמות כלכליות שיחזקו עוד יותר את הביקוש המקומי ויתנו דחיפה להשקעות ציבוריות ופרטיות", הסביר רהן, "המלצנו לגרמניה להתייחס לסוגיה לטובת גרמניה עצמה וגוש היורו כולו". באיחוד טוענים כי המדינה צריכה להפוך את ההוצאות הציבוריות על מערכת הבריאות ליעילות יותר, לשפר את היעילות של מערכת המס, להוציא עוד על חינוך ומחקר, ולהפחית את שיעור המס על בעלי ההכנסות הנמוכות.

בנוגע לספרד, הנציבות אמנם ציינה כי המדינה נקטה בפעולות יעילות להפחתת הגירעון ב-2013, אך טיוטת התקציב לשנה הבאה עלולה להפר את כללי האיחוד האירופי, שכן יש חשש שלא תעמוד ביעד הורדת הגירעון. "הסיכון נובע מהערכות צמיחה אופטימיות מדי", ציין רהן. איטליה, שרמות החוב שלה הן השניות הגבוהות ביותר בגוש אחרי יוון, בסכנה להפר את חוקי האיחוד. "בייחוד לא נראה שהם יכבדו את יעד הורדת החוב שנקבע ל-2014", אמר רהן.

מלבד הכלכלות הגדולות, באיחוד האירופי ציינו גם כי פינלנד, לוקסמבורג ומלטה בסכנה להפר את חוקי החוב והגירעון, בעוד שפולין "לא נקטה בפעולה יעילה" להפחית את הגירעון שלה.

הביקורת של האיחוד נועדה להבטיח כי הממשלות לא יהפכו שאננות בעקבות התחזיות שכלכלת גוש היורו תצמח בשנה הבאה, לראשונה מאז 2011. הגוש אמנם יצא מהמיתון ברבעון השני, לאחר שהתרחב ב-0.3%, אך נתונים שפורסמו השבוע חשפו כי הצמיחה הואטה ל-0.1% ברבעון השלישי, על רקע התכווצות התמ"ג של צרפת וההאטה בצמיחה הגרמנית.

"באיחוד האירופי מגבירים את הלחץ מכיוון שהם חוששים מקצב יישום הרפורמות במדינות גוש היורו, ובייחוד באיטליה ובצרפת", הסביר ניקולאס שפירו מחברת Spiro Sovereign Strategy בלונדון. "עד שגוש היורו לא יעבור מהאיחוד המוניטארי הרעוע והלא מנוהל היטב הזה לאיחוד בנקאי וכלכלי יציב וחזק מבחינה פוליטית, הוא פשוט יעבור ממשבר אחד לשני", הוסיף.

שרי האוצר של גוש היורו ייפגשו ביום שישי הבא בבריסל לדון בחוות הדעת של הנציבות האירופית.

תגיות