אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה: הבנקים שילמו 77 מיליארד דולר על הוצאות משפטיות מאז פרוץ המשבר צילום: בלומברג

אירופה: הבנקים שילמו 77 מיליארד דולר על הוצאות משפטיות מאז פרוץ המשבר

מדובר בסכום הגבוה פי 5 מהרווח המשולב שלהם בשנה שעברה, והוא צפוי עוד לעלות; מובילים את המגמה: לוידס ודויטשה בנק

22.11.2013, 13:43 | בלומברג
הבנקים הגדולים באירופה, בהובלת לוידס ודויטשה בנק, צברו מאז המשבר הפיננסי הוצאות משפטיות הגדולות מ-77 מיליארד דולר, סכום הגבוה פי 5 מהרווח המשולב שלהם בשנה שעברה.

קראו עוד בכלכליסט

על פי המידע שנאסף בסוכנות בלומברג עולה כי מאז ספטמבר 2008, שילמו 18 הבנקים בעלי ההוצאות המשפטיות הגבוהות ביותר, 24.9 מיליארד דולר לפחות ליישוב תביעות משפטיות וחקירות, 31.5 מיליארד דולר לפיצוי לקוחות בריטים שמכרו להם בצורה לא הולמת מוצרים פיננסיים כמו ביטוח משכנתאות, ו-20.9 מיליארד דולר לתשלום קנסות נוספים. הסכום מקביל ל-42 מיליון דולר ביום. עם זאת, הסכום הסופי עשוי להיות אף גבוה יותר שכן הסדרים רבים לא נחשפו בפומבי.

"לפני פרוץ המשבר הבנקים אימצו מודל עסקים אגרסיבי המבוסס על השגת החזרים גבוהים", אומר מרטין הלמיך, פרופסור לניהול סיכונים ורגולציה בפקולטה למימון וניהול בפרנקפורט, "ועכשיו הם משלמים על העבר בהסדרים ובקנסות".

הקנסות וההסדרים הוטלו על הבנקים האירופיים בשל מספר שערוריות, בראשן הטענה שהסכימו לסייע ללקוחות מסויימים להלבין כספים ולהתחמק מתשלום מסים, על כך שלא חשפו את הסיכונים הנלווים למוצרים שמכרו ללקוחות ועל הטיית השווקים לטובת רווח. מהממצאים עולה כי שש מהחברות נאלצו לשלם 3.1 מיליארד דולר בקנסות לאחר שנמצא כי עזרו ללקוחות להתחמק מתשלום מסים, ושש חברות אחרות שילמו 2.5 מיליארד דולר לאחר שנקבע כי הפרו את הסנקציות האמריקאיות נגד איראן. שתי חברות שילמו קרוב ל-2 מיליארד דולר ליישב תביעות בשל הלבנת כספים.

על פי התחקיר של בלומברג עולה כי רק בשנה שעברה שילמו 18 הבנקים 7.7 מיליארד דולר ליישוב תביעות וחקירות רגולטוריות, ובכך הכפילו את הסכומים ששילמו ב-2011. במקביל, הרווח הנקי של 18 הבנקים המדוברים נפל בשנה שעברה ל-14.3 מיליארד דולר מ-29.1 מיליארד דולר ב-2011. עם זאת, הזינוק בהוצאות המשפטיות לא פגע במחירי המניות של הבנקים, שהמשיכו לטפס.

דויטשה בנק, צילום: בלומברג דויטשה בנק | צילום: בלומברג דויטשה בנק, צילום: בלומברג

תמונה דומה הצטיירה גם מחוץ לאירופה. ששת הבנקים הגדולים בארצות הברית, בהובלת ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה, העבירו מאז המשבר הפיננסי למעלה מ-100 מיליארד דולר לכיסוי שכר טרחת עורכי דין, הוצאות משפטיות והסדרים. סכום זה גבוה מהדיבידנדים שחילקו.בחודש שעבר ג'יי.פי מורגן רשם את ההפסד הרבעוני הראשון שלו תחת הנהגתו של המנכ"ל ג'יימי דיימון, זאת בשל הזינוק בהוצאות המשפטיות. יתרה מכך, השבוע הודיע הבנק רשמית כי ישלם 13 מיליארד דולר בשל מכירת אג"ח מגובות משכנתאות פגומות.

לוידס, ספק המשכנתאות הגדול בבריטניה ודויטשה בנק, שנחשב לבנק ההשקעות הגדול באירופה במונחים של הכנסות, מייצגים 31% מכלל התשלומים המשפטיים. לוידס עצמו משלם למעלה מ-13 מיליארד דולר, הסכום הגבוה ביותר מקרב כל הבנקים, וזאת על מנת לפצות לקוחות בריטים שמכרו להם ביטוח הלוואות שלא לצורך.

בחודש הבא הנציבות האירופית צפויה להטיל על הבנקים קנסות בגין הטיית ריבית הליבור. על פי ההערכות, פרשת הליבור עשויה לעלות לבנקי ההשקעות ברחבי העולם 46 מיליארד דולר. כמו כן מתנהלת חקירה בנוגע להטיית שערי החליפין של מטבעות חוץ, והיא עשויה לעלות לבנקים 26 מיליארד דולר נוספים.

תגיות