אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברוורמן על חוק המזון: "תציעו לי מדד שנוכל לבדוק אם המחירים ירדו" צילום: טלי מאייר

ברוורמן על חוק המזון: "תציעו לי מדד שנוכל לבדוק אם המחירים ירדו"

ועדה משותפת לכלכלה וכספים החלה היום את דיוניה לקראת חקיקת חוק להגברת התחרות בענף המזון. לפיד: "אם נוריד את מחירי המזון לממוצע ה-OECD נחסוך 340 שקל לכל משק בית בחודש"

09.12.2013, 11:55 | גיל קליאן

הוועדה המשותפת כלכלה-כספים לבחינת חוק הגברת התחרות בענף המזון החלה היום את עבודתה, שצפויה להימשך בחודשים הקרובים. המטרה: חקיקת חוק שיוריד את מחירי המזון בישראל, כשהוא מתבסס על עבודתה של ועדת קדמי שבחנה את מבנה שוק המזון והציעה דרכים להורדת מחירים לצרכן. יו"ר הוועדה, אבישי ברוורמן, הצהיר כי הוועדה תשב בישיבות רבות על החוק, אך הבטיח כי העבודה תסתיים במושב הנוכחי.

קראו עוד בכלכליסט

שר האוצר, יאיר לפיד, פתח את המושב ואמר כי "אם נוריד את מחירי המזון לממוצע ה-OECD נחסוך 340 שקל לכל משק בית בחודש. במחירי המזון אנחנו מכבידים יותר על העניים מאשר על העשירים כי נתח ההוצאה שלהם על מזון גדול יותר. עד לפני 8 שנים המחירים בישראל היו נמוכים יותר מב-OECD וזה לא היה לפני הרבה זמן. במהלך העשור הזה התגברה תופעה של ספקים גדולים שקנו קטנים, יש את רכישת קלאבמרקט ויש את רכישת תנובה על ידי קרן אייפקס. אלה הגורמים שמזוהים על ידינו כגורמים לעלייה במחירי המזון".

שר האוצר, יאיר לפיד, צילום: אוראל כהן שר האוצר, יאיר לפיד | צילום: אוראל כהן שר האוצר, יאיר לפיד, צילום: אוראל כהן

אחת ההצעות המהפכניות ביותר בהצעת החוק היא חיוב הרשתות לשקיפות מחירים מוחלטת - לפיה יחוייבו הרשתות לפרסם את המחירונים של כל הסניפים באינטרנט. אם תיושם הצעה זאת יוכלו לראשונה הצרכנים להשוות מחירים ברמת השטח. על כך אמר לפיד כי "הצרכן היום לא יכול לבצע השוואת מחירים. יש מבצעים כל כך מורכבים, אתה לא מצליח לפצח עם עצמך את המבצעים האלה והצרכן לא יכול לעקוב. אנחנו מציעים שקמעונאים גדולים יפרסמו באינטרנט את המחירים שלהן. אני לא רוצה להמליץ על אפליקציות אבל יש כאלה בעולם שמייצרות השוואת מחירים, ואנחנו רוצים לאפשר להם בסיס נתונים לביצוע השוואות מחירים עבור הצרכן".

ברוורמן הוסיף אחרי דבריו של לפיד כי "אין בעיה להעביר את החוק הזה. כולנו חגיגיים מאוד, אבל השאלה שלי היא מה יקרה בעוד שנתיים-שלוש. אני לא מוכן שנגיע למצב בו ועדת הכלכלה תקיים דיון עוד שנתיים על למה המחירים לא ירדו בעקבות חקיקת החוק. אנחנו ביקרנו אתמול אצל יצרנים קטנים ובינוניים. השאלה היא האם הצעת החוק כמו שהיא יש בה

שיניים? יש בה אכיפה? לפני יותר משנה הונחו מסקנות הצוות לבדיקת התחרותיות בענף המזון. אני לא בטוח שהצעת החוק נותנת ביטוי לכל מסקנות הוועדה. אני רוצה שתציעו לוועדה מדד - כיצד אתם הולכים למדוד את הירידה במחירים ותתחייבו גם על יעד, כדי שהוועדה הזאת תדע למדוד אתכם. קראתי ששר הכלכלה אומר מאוסטרליה שהמחירים יירדו בעקבות ההצעה ב-30%. אני פונה לממונה על ההגבלים, לאן אתה מכוון? לכמה יירד נתח השוק של הרשתות הגדולות? של היצרנים הגדולים? אני לא רוצה שנירה באפילה ובסוף נגלה שלא פגענו".

על כך אמר הממונה על ההגבלים דויד גילה, "אנחנו בטוחים שהחוק יעזור לקידום התחרות. אנחנו מצאנו ריכוזיות מאוד גדולה של הספקים ושל הרשתות בשוק הזה. מצאנו גם שכשיש מקומות עם תחרות גבוהה על הצרכן המחירים יורדים. מצאנו גם שהספקים לא אוהבים שיש תחרות גדולה על הצרכן. גם כשיש תחרות בסופרים, הרבה פעמים הספקים יכולים לעשות דברים כדי לפגוע בתחרות הזו".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
יאיר משווה אותנו ל - OECD - בדיחה!!
"עד לפני 8 שנים המחירים בישראל היו נמוכים יותר מב-OECD וזה לא היה לפני הרבה זמן. " אומר יאיר. יאיר, זו לא חוכמה להטיל מע"מ של 18% ואחר כך להתפלא למה יוקר המחיה עולה ועולה. בשנים האחרונות המע"מ אצלנו עולה, אבל במדינות ה - OECD משלמים מע"מ מופחת על מזון או לא משלמים בכלל מע"מ על מוצרי מזון, תרופות, מים חשמל. וכן הלאה. קורואים לזה מע"מ דיפרציאלי. אנחנו במיעוט שמיעוט שבו לא מונהג מע"מ דיפרניציאלי. הממשלה פשוט שודדת אותנו ואנחנו נשארים עניים. זה כל כך פשוט - פטור ממע"מ על מזון יוריד לנו את מחירי המזון ב - 18%. מה החוכמה להעלות כל הזמן מע"מ ולגלגל עיניים למה יוקר המחיה עולה? אנחנו לא עיוורים ולא טפשים. אנחנו יודעים בדיוק מה אתם עושים. חדל התעללות באזרחים.
מירית  |  09.12.13
5.
הכנסת כבר לא סומכת על הלמס - זה מה שקורה כשמשקרים יותר מדי
כולם יודעים שנתוני המדד, האבטלה, הצמיחה ואחרים מעוותים כבר שנים ע"י הפקידים. אם הבוס שלי (הפוליטקאי שבמקרה ניצח בבחירות) מעוניין שאציג תוצאות מתוקנות כלפי מעלה, ועל זה הוא מתגמל אותי, גם אני הייתי מעוות את התוצאה. שווה קידום, לא?
משה , למס  |  09.12.13
4.
ברוך שובך למדינתינו
פרופסור ברוורמן היקר המדד אותו אתה מחפש ידוע ומוכר לכל מליוני אזרחי ישראל הקונים מדי שבוע ברשתות המזון למינהן. ואיך הם עושים זאת? בד"כ האשה מכינה רשימת קניות הכוללת ירקות ופירות, מוצרי חלב סלטים מקוררים, ירקות ושאר מוצרים מוקפאים, מוצרי מאפה, מוצרי נקיון אישי ולבית ולבסוף חטיפים לילדים ולבית. הרשימה מתאימה ל5 נפשות (2 מבוגרים ו3 ילדים) ורמת הוצאות המתאימה למשכורת החציונית (צריכת מזון מתוך כ6000 ש"ח ברוטו). תוך יום עבודה מפרך תוכל לערוך רשימה מדויקת של מוצרים ובהמשך לעקוב אחריהם מידי חודש בחודשו. תתפלא למצוא עד כמה מדויק יהייה המדד שיצרת!!!
אזרח ישראל , מדינת ישראל  |  09.12.13
לכל התגובות