אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי באמת היום הקצר ביותר בשנה? צילום: shuterstock

מתי באמת היום הקצר ביותר בשנה?

מדי שנה, ב־21 בדצמבר, החזאים מכריזים על היום הקצר בשנה ומועד תחילת החורף. אבל לפי מועדי הדלקת נרות השבת, השנה דווקא 7 בדצמבר היה היום הכי קצר. מה התאריך הנכון? אריה

12.12.2013, 07:51 | בלדד השוחי

אריה היקר,

 

לך נדמה, בתמימותך, שביום הקצר ביותר בשנה - הבא עלינו לטובה - שקיעת החמה (שקובעת את מועד הדלקת הנרות) תהיה המוקדמת ביותר. ובעולם מושלם, שבו השעון תמיד מורה על 12:00 באמצע היום, האינטואיציה שלך היתה עובדת. ביום הקצר ביותר גם הזמן בין 12:00 לסוף היום היה הקצר ביותר, וזו בדיוק ההגדרה של שקיעה מוקדמת.

הצרה היא שהשעון שלנו לא מסוגל לעקוב אחרי השמש. האנשים שחילקו את היממה הניחו שכל היממות בדיוק באותו אורך, והן לא. מעבר לשינוי באורך היום והלילה היממה כולה נמתחת ומתכווצת מיום ליום. לפעמים היא קצת יותר מ־24 שעות, לפעמים קצת פחות. וזה אומר שהשעון שלנו, שמאמין שכל היממות שוות, כמעט תמיד טועה.

שקיעת החמה. השעון שלנו לא מסוגל לעקוב אחרי השמש, צילום: עומר הכהן שקיעת החמה. השעון שלנו לא מסוגל לעקוב אחרי השמש | צילום: עומר הכהן שקיעת החמה. השעון שלנו לא מסוגל לעקוב אחרי השמש, צילום: עומר הכהן

שני גורמים עיקריים משנים את אורך היממה: ראשית, בתחילת השנה האזרחית, כשמסלולו האליפטי של כדור הארץ מקרב אותו לשמש, הוא מקיף אותה במהירות הגבוהה בכמעט 3,600 קמ"ש מאשר חצי שנה מאוחר יותר, בחלק הקצת יותר מרוחק של המסלול. וככל שמהירות ההקפה סביב השמש גדלה, כך היממה נמתחת. שנית, הנטייה של ציר כדור הארץ מכווצת את היממה לקראת תאריכי השוויון בין היום והלילה ומותחת אותה לקראת ימי ההיפוך (זה שמם הרשמי של היום הקצר ביותר והיום הארוך ביותר). קראת נכון, ביום הקצר ביותר היממה דווקא נמתחת והלילה ארוך במיוחד.

עם כל הכיווצים והמתיחות אורך היממה משתנה במהלך השנה, והשעון שלנו צובר את השגיאות ויוצא לחלוטין מתיאום עם השמש. ולכן 12:00 זה בדרך כלל לא אמצע היום. באמצע פברואר השעון מראה 12:00 כשהשמש רחוקה 14 דקות ממרכז השמים, עד אמצע מאי השמש משיגה את השעון, והיא מגיעה למרום השמים שלוש וחצי דקות לפני שהשעון מורה על חצות היום, בסוף יולי הוא ממהר בשש וחצי דקות, ובתחילת נובמבר הוא מאחר ביותר מ־16.5 דקות. וזה רק המצב כרגע. התאריכים והכמויות משתנים לאט לאט, אך ללא הרף. אפילו מהירות הסיבוב של כדור הארץ סביב עצמו אינה באמת קבועה.

וזו הסיבה שנדמה לנו שב־7 בחודש השמש שוקעת ארבע דקות מוקדם יותר מאשר ב־21; לא כי 7 בדצמבר קצר יותר (הוא ארוך יותר בכמה דקות), אלא כי השעון של 7 בדצמבר מקדים את השמש יותר מהשעון של 21 בחודש. וזה לא ישתפר עד שהשמש תלמד לקרוא שעון.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
יום קצר ארוך
זמן זריחת השמש המוקדמת בשנה. וזמן שקיעתה המאוחרת אינם מתלכדים ביחד( באותו יום 21 ביוני) והיום הארוך מחשבנים בין זריחה לשקיעה. לעומת זה הדלקת נרות שבת רק בשקיעה ומתי שהשקיעה מאוחרת מאחרים את ההדלקה( בד"כ בסוף יוני השקיעה הכי מאוחרת. ובאמצע יוני הזריחה המוקדת) פינטוב כותב
אלדד הדני  |  30.06.19
12.
תגובה ל-7
בניגוד למה שאמרת, מועדי הדלקת נרות לא 'הולכים' על פי הלוח העברי, והם מתנהגים בהתאם לשקיעת השמש וללא קשר לירח. זה נכון שהיום הקצר ביותר לפי התאריך העברי מתנודד על פני דצמבר וכל שנה הוא אחר, אבל אין לזה קשר לשאלה שנשאלה. השאלה נובעת מכך שהיינו מצפים שכניסת השבת המוקדמת ביותר תהיה בשבת הקרובה ביותר ל21 בדצמבר, ללא קשר לתאריך העברי, אבל זה לא ממש כך. עובדה שהשנה זה יצא שבועיים קודם. ההסבר לכך הוא ממש כפי שמובא בכתבה..
נתי  |  22.12.13
11.
ואווו. כמה שטויות. אולי נכון אבל לא לשאלתנו
היום הארוך ביותר מתייחס לחלק של היום, שמושפע גם מהזריחה וגם מהשקיעה. בשקלול של שניהם, זה יוצא 21 בדצמבר. ואז גם הלילה הוא הארוך ביותר, ושוב, על פי חשבון השקיעה והזריחה, לא בגלל שינוי אורך היממה... לקריאה נוספת אורך היממה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%9A_%D7%94%D7%99%D7%9E%D7%9E%D7%94 עונות השנה http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA_%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%94
14.12.13
לכל התגובות