אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה התוקף של צוואה שנכתבה תחת השפעה חיצונית?

מה התוקף של צוואה שנכתבה תחת השפעה חיצונית?

בית המשפט ביטל צוואה של קשיש ערירי שהוריש את כל הונו לידידים שטיפלו בו. מדוע?

18.12.2013, 18:19 | קרן לגזיאל

כיבוד רצון המת - היש צו חזק וחד משמעי מזה? בין אם רצונו של הנפטר הוא להוריש את הונו לעמותה לטיפול בחתולים או לצה"ל, מצווה וחובה הן להוציא רצון זה לפועל. אלא שכבר קרו דברים מעולם והוכח לא פעם שהרצון המובע בצוואה אינו בהכרח רצונו של הנפטר עצמו, כי אם של מי שמתאווים לכספו ומצאו דרך להטות את ליבו לטובתם. 

הנה סיפור מהעת האחרונה: בני משפחה אחת, שהיו מיודדים עם קשיש ערירי וטיפלו בו בעת מחלתו הקשה, שמחו לגלות שהוריש להם בצוואתו את כל רכושו. אולם קרובת משפחתו היחידה, בת-דודה קשישה, פנתה לבית המשפט ושם התגלתה האמת הלא נעימה: בני המשפחה הזוכה, כך עלה מהראיות והעדויות, פעלו על מנת להשפיע על צוואתו של הקשיש. לא נותר לשופטת אלא להכריז שהצוואה בטלה.

צוואה, צילום: שאטרסטוק צוואה | צילום: שאטרסטוק צוואה, צילום: שאטרסטוק

סעיף 30 לחוק הירושה קובע, כי "הוראות צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה". אבל כיצד תבוטל? ולמה תבוטל?

 

חופש בחירה

 

השפעה בלתי הוגנת היא כל מצב בו למצווה לא היה חופש בחירה אמיתי להביע את רצונו למי וכיצד להוריש את רכושו. העדר חופש הבחירה ייתכן מסיבות של תלותו של המצווה במשפיע באופן פיזי, נפשית מנטלי או הכרתי. המשפיע הוא, בדרך כלל, הנהנה על פי הצוואה.

ככלל, הנטל להוכחת השפעה בלתי הוגנת מוטל על מי שמבקשים לבטל את הצוואה, כלומר המתנגדים. עם זאת, נקבע כבר כי מצב של תלות מוחלטת של המצווה בנהנה מצביע על כך שהצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת, ואז על הנהנה להוכיח כי לא השפיע על המצווה בשום דרך. למותר לציין, שבהיעדרו של העד המרכזי – המנוח – בתי המשפט מגששים באפלה וסומכים ידם בעיקר על ראיות נסיבתיות.

בית המשפט יוצא לבדוק, אם בתקופה הרלבנטית לעשיית הצוואה היה המצווה עצמאי פיזית ומנטלית ובהכרה מלאה. ככל שיוכח שהמצווה היה עצמאי יותר, כך תישלל האפשרות של השפעה בלתי הוגנת. אם יתברר שהמצווה היה תלוי, הרי שבית משפט יבחן את הקשר בינו לבין המסייע, ככל שהוא גם הנהנה בצוואה. ככל שתלותו של המצווה בנהנה (או בנהנים) היתה גדולה יותר, כך יטה בית המשפט לקבוע חופש הבחירה שלו לא היה בידיו ויתחזק החשד להשפעה בלתי הוגנת. הבדיקה עומדת גם לגבי נהנים נוספים בצוואה, שסייעו למנוח או שהיה תלוי בהם.

משפחה מכורח הבדידות

מצווים עריריים, שלא הניחו אחריהם צאצאים, מציבים בפני בית המשפט שאלה ייחודית: הרי מטבע הדברים, במקרה שאינם מקיימים יחסים מספקים עם קרובי משפחתם האחרים, הם יחברו לחברים או למכרים עד כדי קירבה גדולה ותומכת. האם יש להניח שכל חבר של ערירי בהכרח חומד את רכושו?

במקרה שתואר לעיל, הוכח שחבריו של המנוח אכן דאגו לו וסייעו לו מבחינה רפואית ופיזית. עוד היה ידוע, שהמנוח, עוד בהיותו בריא ועצמאי, העביר להם במשך שנים ומרצונו החופשי מאות אלפי שקלים. ולבסוף הוכח, שבימי חוליו הם דאגו במידת מה להטות את ליבו לכתוב צוואה לטובתם.

מצד שני, קרובת המשפחה הרחוקה, שזכתה ברכוש המנוח בעקבות התנגדותה לצוואה, הסתפקה בשיחות טלפון מדי פעם ולא הוכח שהעניקה לו תמיכה מיוחדת בעת מחלתו. כיצד ניתן, אם כן, לקבוע מהו הקשר המשמעותי עבור המנוח?

אדם חולה, שכוחותיו כלים והוא נתמך ונסעד, יקשה עליו לבטא רצון חופשי ובלתי מוטה בעניין יורשיו. מגמת בתי המשפט לדבוק בעיקרון העל של כיבוד רצונו החופשי של המת היא נכונה וצודקת, אבל האם לא ראוי היה לבחון גם את שאלת טיב הקשרים בין המנוח ליורשיו על פי הצוואה ועל פי דין, ולו כראיה נסיבתית נוספת?

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

הכותבת היא עו"ד העוסק בתחום דיני המשפחה

 

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לכל המגיבים המהירים...משהו נראה לי מוזר.....
בטוח יש חלקים בפס"ד שלא מובאים פה. אני חותם על זה שעוה"ד שכתבה ייצגה את ה"מטפלים", ולכן לא מובאים טענותיה של קרובת המשפחה. סימן האזהרה הראשון שאני רואה זה שהוא העביר להם בחייו מאות אלפי שקלים??? לא נראה לכם מוזר? ככה מחלקים מתנות? אתם לא רואים ניצול? אז מה כולם עפים קודם על קרובת המשפחה שלא עזרה? עם רימו וניצלו אדם מסכן זה לא חמור? בתי המשפט לא ממהרים לפסול צוואות, למעשה רק 90 אחוזים מהתנגדויות לצוואת מתקבלות. אז אני בטוח שיש דברים רלוונטים שלא הובאו בכתבה הזאת.
המגיב האיטי  |  19.12.13
לכל התגובות