אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברודט על דנקנר: "ננהג אותו הדבר כלפי לווה מראשל"צ ללווה עשיר ומוכר" צילום: עמית שעל

ברודט על דנקנר: "ננהג אותו הדבר כלפי לווה מראשל"צ ללווה עשיר ומוכר"

בפאנל של לשכת רואי חשבון אמר יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי כי "תור הזהב של מימון רכישות ממונפות נגמר. יש שינוי מדיניות בבנקים לכיוון של פיזור אשראי, שינוי המשתקף בתיקי האשראי של הבנקים". הוא ציין עם זאת כי את עיקר האשראי העסקי מספקים כיום המוסדיים ולא הבנקים והזהיר מפני טעויות שנעשות בתמחור החוב

17.12.2013, 18:01 | שניר הנדלר

בפאנל שאירחה היום (ג') לשכת רואי חשבון לא נמנעו הדוברים מלהתייחס לנושא אי.די.בי, למרות שהאירוע התקיים לפני החלטת בית המשפט בעניין העברת הבעלות על אי.די.בי למוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין.

יו"ר בנק לאומי דוד ברודט נשאל אם יפעל לפנות את דנקנר מהווילה שלו בהרצליה פיתוח אם לא יפרע את החוב כמו שהבנקים פועלים כנגד חייב משכנתא בראשון לציון והשיב:  "לא כל כך מהר לוקחים דירה מחייב מראשון לציון. יש מעט מאוד מקרים כאלה. אנחנו נתייחס לנוחי דנקנר ולכל חוב אחר בהתאם לצורך הבנקאי. ננהג אותו הדבר בין לווה מראשון לציון ללווה עשיר ומוכר".  

קראו עוד בכלכליסט

ברודט התייחס לנושא היעילות במערכת הבנקאית ובלאומי בפרט. "בנק לאומי לקח ברצינות את נושא ההתייעלות בשנתיים האחרונות וזה ימשך בשנה הבאה. אנחנו נשחרר 800 עובדים בשלוש השנים האלה, חלקם בפרישה טבעית.

"אנחנו נמצאים בעיצומו של הצמצום הזה שכולל צמצום שטחים וצמצום הוצאות תפעוליות אחרות. אנחנו בנק אוניברסלי, שעוסק בכל מגוון האשראי, אבל אנחנו עושים את זה בגישה גם יותר יעילה וגם בגישה שמנצלת טוב יותר את שימושי ההון של הבנק. זה כנראה ימשך עד 2016 כשנעמוד בדרישות ההון של בנק ישראל", אמר ברודט.

ברודט הוסיף כי "אם לא ניתן או נקשה על מקבלי האשראי יגידו שאנחנו חונקים את המשק. אנחנו מנסים לעשות את האופטימיזציה בין שני הדברים האלה. אי אפשר לקיים משק מודרני ללא אשראי. אנחנו לא היחידים שניתן אשראי. המערכת המוסדית נותנת מאות מיליארדי שקל אשראי לעסקים. המציאות שאין צמיחה היום במשק הישראלי היא לא תוצאה של מחנק אשראי. המערכת העסקית מקבלת את כל האשראי שהיא זקוקה לו".

"יש מגמה של ירידה במימון חברות גדולות"

"אני חושב שתור הזהב של מימון רכישות ממונפות נגמר", אמר יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי. "יש שינוי מדיניות בבנקים לכיוון של פיזור אשראי, שינוי המשתקף בתיקי האשראי של הבנקים".

סרוסי הוסיף שמגמה זו של ירידה במימון חברות גדולות לצד מאמץ גדול המושקע בהענקת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים ומשקי בית צפוי להימשך גם בשנה הקרובה. "אנחנו רואים עלייה בתחרות במערכת הבנקאית ובאופן כללי האסטרטגיה מחפשת איפה ניתן לצמוח".

סרוסי התייחס גם לבחינת רכישת דיסקונט ניו יורק שהופסקה ואמר כי " אנחנו מצמצים נוכחות בעולם והמיקוד שלנו הוא בארה"ב ובשוויץ. לא ברור לנו בדיוק התהליך (של רכישת דיסקונט ניו יורק - ש"ה), אנחנו בכל מקרה הודענו מה שהודענו. זה לא משנה את התוכניות שלנו בארה"ב", הוסיף סרוסי.

יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, צילום: אוראל כהן יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים | צילום: אוראל כהן יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, צילום: אוראל כהן

יו"ר הפועלים נשאל מדוע הבנקים נותנים אשראי לעסקים ממונפים ואמר כי "טעויות אשראי נעשות בתקופות טובות. העיסוק בנושא היום הוא היסטוריה. מ-2008 אנחנו נמצאים בכיוון אחר לגמרי. מה שאנחנו צריכים לוודא בתקופה הנוכחית היא שלא נעשה את הפעולה ההפוכה – ונחנוק את החברות", אמר.

"אני חושב שתור הזהב של מימון רכישות ממונפות נגמר. יש שינוי מדיניות לכיוון של פיזור אשראי. אפשר לראות את זה בתיקי האשראי של הבנקים. וכעת אנחנו צריכים לטפל כעת בתוצאות של אותן תקופות היסטוריות", אמר סרוסי. עם זאת הוא ציין כי את עיקר האשראי העסקי מספקים כיום המוסדיים ולא הבנקים והזהיר מפני טעויות שנעשות בתמחור החוב.

"צריכים לראות היום את ההנפקות ובאיזה תמחור הם נעשים עבור רמות של דירוגים מאוד נמוכים. השאלה היא מי מתמחר בצורה יותר רציונאלית- הבנקים או המוסדיים. זה השוק יגיד בעתיד. בכל הקשור לבנקים, היום הם מאוד קונסרבטיביים", הוסיף.

וידמן: "נמשיך להתמקד במשכנתאות"

יו"ר דירקטוריון מזרחי טפחות משה וידמן התייחס גם הוא לשינוי מדיניות האשראי של הבנק ואמר כי "האסטרטגיה שלנו ל-2014 זהה לזו של 2013 – נמשיך להתמקד במשכנתאות, יש לנו רצון להגדיל פעילות במגזר העסקים הקטנים ולמרות שהאשראי העסקי הולך ומתכווץ, אנחנו נמשיך לחפש הזדמנויות במגזר זה במטרה לגוון את מקורות ההכנסה שלנו".

 

גם וידמן התייחס לביקורת שהופנתה כלפי הבנקים ואמר כי "אם משק בית מתקשה בפירעון הלוואה אנחנו פורסים לו. התדמית הזאת (שלטייקונים מוחלים על חוב ומשקי בית מפנים מהבית – ש"ה ) לא נכונה. יש עשרות או מאות מקרים שאנשים מתקשים לשלם משכנתא ואנחנו פורסים. רק כשאנחנו רואים שלא ניתן לפרוס את ההלוואה ואין אור בקצה המנהרה אנחנו ניקח את הבית".

משה וידמן, יו"ר בנק מזרחי טפחות משה וידמן, יו"ר בנק מזרחי טפחות משה וידמן, יו"ר בנק מזרחי טפחות

יו"ר דירקטוריון מזרחי טפחות התייחס גם הוא לשינוי מדיניות האשראי של הבנק ואמר כי "האסטרטגיה שלנו ל-2014 זהה לזו של 2013 – נמשיך להתמקד במשכנתאות, יש לנו רצון להגדיל פעילות במגזר העסקים הקטנים ולמרות שהאשראי העסקי הולך ומתכווץ, אנחנו נמשיך לחפש הזדמנויות במגזר זה במטרה לגוון את מקורות ההכנסה שלנו".

מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל התייחס לביקורת הציבורית שספגו הבנקים לאחר שהתברר שלאומי בחר למחול לנוחי דנקנר על 150 מיליון שקל כחלק ממתווה להסדר חוב בחברה הפרטית שלו גנדן. "הפער בין העובדות והמציאות לבין מה שאומרים עלינו ולהנחות שהפכו לאקסיומות הפך להיות לבלתי נסבל. נכון, שהתפוצצה פרשת אי.די.בי סערה פה הארץ ונטו לחשוב שאנחנו מוחלים לטייקונים ושמשק הבית מפגר בשני תשלומים לוקחים לו את הבית. אך רמת המחיקות למשקי בית גדולה יותר מזו של העסקים. אין שום עדות לטענות הציבור. למרות זאת, הדיון הציבורי יוצר תפיסה שונה.

נשיא לשכת רואי חשבון, דודי גולדברג שנשאל לגבי פירוק אי.די.בי אמר "כי ערכה של חבילה תמיד עולה על הערך המצרפי של חלקיה ופירוק אי.די.בי יגרום נזקים כבדים לנושים ולבעלי המניות. גולדברג הוסיף, כי שאלת הריכוזיות היא נפרדת ואולי אף מנוגדת לסוגיה החשבונאית של הערכת שווי העסק.

תגיות