אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נמאס לכם מהבוס? הכירו את החברה שנפטרה מכל המנהלים צילום: בלומברג

נמאס לכם מהבוס? הכירו את החברה שנפטרה מכל המנהלים

אתר המכירות המקוון זאפוס החליט לבטל את דרג המנהלים, לוותר על ההיררכיה התאגידית ולהיפטר מתארי התפקידים בתוך האירגון

23.01.2014, 17:41 | שירות כלכליסט
החנות האינטרנטית, זאפוס, נוטה לעשות דברים בדרכו ייחודית, אך בכל הקשור לאירגון החברה הוא הרחיק לכת אפילו יחסית. ב"וושינגטון פוסט" מדווחים שהחברה מתכוונת לבטל את הדרג המסורתי של מנהלים, לוותר על ההיררכיה התאגידית הטיפוסית ולמעשה להיפטר מהגדרות תפקיד, לפחות ברמה הפנים-ארגונית. החברה דיווחה לעובדים על השינויים המתוכננים בפגישה מיוחדת לציון סוף השנה.

קראו עוד בכלכליסט

הגישה הלא שגרתית הזו, מכונה Holacracy. היא פותחה על ידי יזם לשעבר בתחום התוכנה, והמטרה היא להחליף את שרשרת הפיקוד הטיפוסית של תאגיד בסדרה של "מעגלים" חופפים ובעלי מנגנון פיקוח עצמי. בתיאוריה, שיטה זו אמורה להעניק לעובדים השפעה רבה יותר על אופן ניהול החברה. לטענת הבכירים בזאפוס המהלך נועד למנוע מהחברה, המעסיקה בשלב זה 1,500 עובדים, להפוך להיות נוקשה, מסורבלת ובירוקרטית מדי ולאפשר לה להמשיך בנתיב הצמיחה שלה.

מאחורי הרעיון של Holacracy, עומד היועץ בריאן רוברטסון, שהוא גם יזם סדרתי בחברות תוכנה, שלדבריו הגה אותו לאחר שהבין שהוא "מעוניין יותר באופן שבו אנחנו עובדים ביחד" מאשר בתפקיד שלו עצמו. הרעיון זכה לתמיכה מכמה מנהלים ידועים, ביניהם מייסד טוויטר אוון וויליאמס, שאימץ אותו בחברה החדשה שלו, מדיום. עם זאת, זאפוס היא החברה הגדולה ביותר עד כה שאימצה את הרעיון.

החנות האינטרנטית, זאפוס, צילום: בלומברג החנות האינטרנטית, זאפוס | צילום: בלומברג החנות האינטרנטית, זאפוס, צילום: בלומברג

ה-Holacracy מנסה למעשה לארגן את החברה מסביב לעבודה שצריך לבצע, במקום מסביב לאנשים שמבצעים אותה. כתוצאה מכך, לעובדים אין תארים המגדירים את התפקיד שלהם. לרוב מוקצים לכל עובד מספר תפקידים הכוללים ציפיות מוגדרות. העבודה אינה מתבצעת בתוך צוות ספציפי אלא העובדים לוקחים בדרך כלל חלק במספר מעגלים, שכל אחד מהם מבצע פונקציות מסויימות.

בנוסף לכך, אין מנהלים, לפחות לא בהגדרה הקלאסית של התפקיד. במקום, ישנם אנשים שנקראים "חוליות מובילות" (lead links), שלהם יש את הסמכות למנות עובדים לתפקידים או להעביר אותם לתפקידים אחרים. ההחלטות לגבי המהות של כל תפקיד ועל האופן שבו הצוותים השונים צריכים לפעול, מתקבלות באמצעות תהליך ניהול עליו אחראים אנשים מכל מעגל. ג'ון בונץ' מזאפוס, שאחראי למעבר של החברה למודל החדש, הדגיש בפני העיתון כי בכל זאת בחברה יאפשרו למעגל החיצוני ביותר להגדיר במידה מסוימת מה הסמכויות של תת הקבוצות.

זאפוס ורוברטסון מקפידים גם לציין שבעוד שהגישה החדשה מבטלת את ההגדרה המסורתית של מנהלים (כלומר אנשים שמנהלים את העבודה של אחרים ומחזיקים במפתחות לקידום הקריירות שלהם), עדיין יוותר מבנה ויהיה פיקוח על העובדים. ביצועים חלשים, אומר רוברטסון, בולטים כשאין מספיק "משימות" למלא את הזמן שלהם, או כשקבוצת עובדים שממונה על תרבות החברה מחליטה שהעובדים אינם מתאימים.

מאז אפריל העבירו בזאפוס 10% מהעובדים למערכת החדשה, אך כעת שהיא הפכה להיות רשמית, בונץ' מעריך כי עד סוף השנה הנוכחית יעברו שאר העובדים. הוא מודה כי לעובדים לוקח לפעמים עד שישה חודשים להבין את המורכבות של המערכת החדשה. "זו מערכת מורכבת להבנה. פרדיגמת העבודה המסורתית מושרשת בנו בצורה עמוקה".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
רוב המנהגלים הם אנשים בינוניים עם אגו מנופח שמנצלים את ההססנות של האחרים
הרבה אנשים לא בטוחים שהם יכולים להחליט בעצמם ויש סיבה לכך כי קשה לדעת מה נכון ומה לא, ומה יקרה בעתיד. לתוך החלל הזה נכנסים אנשים שפותרים את הבעיות הנפשיות שלהם על ידי שליטה על האחרים, סוגים שונים של ביריונים, אנשים חסרי אמפתיה, אנשים שאפתנים מדי, וכאלו שיודעים לעשות הצגות ולעשות רושם ומניפולטיבים. צריך להודות שבחברות רבות עדיין רבים חסרי הביטחון שבטוחים שאם מישהו אומר להם בתקיפות, תסמכו עלי, אז כנראה שזה נכון. ולכן בחברות כאלו באמת צריך את השתלטנים. רבים מדי גם התרגלו לא לקחת אחריות ולא מודעים לכך שהאיכות של ההחלטות אינן טובות או גרועות יותר מרוב המנהלים. כלומר, זה עניין של חינוך והרגלים. ככל שיתרבו החברות חסרות הבוסים והשליטים כך יתרגלו שאפשר גם ככה ולעתים קרובות זה אפילו טוב יותר.
גליה  |  23.01.14
לכל התגובות