אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על גבעת עמל: תושבים חתמו על הסכם פינוי ב-1.75 מיליון שקל צילום: מיכאל קרמר

הקרב על גבעת עמל: תושבים חתמו על הסכם פינוי ב-1.75 מיליון שקל

בתום משא ומתן ארוך הכריזו נציגיו של יצחק תשובה על חתימת הסכם פינוי עם משפחת ציון שעמדה בלב המאבק בתקופה האחרונה. תושבי השכונה: "המו"מ כלל לחצים ואיומים"

14.01.2014, 11:37 | דותן לוי
המאבק בין תושבי גבעת עמל ב' ואיש העסקים יצחק תשובה נמשך, אך אמש, כך לפחות לפי נציגיו של תשובה, הושג הסכם משמעותי ראשון לפינוי תושבי השכונה בצפון תל אביב. נציגיו של תשובה חתמו אמש עם משפחת ציון, אשר בית המשפט הוציא לה צו לפינוי, על הסכם פינוי מרצון בתמורה ל-1.75 מיליון שקל. מדובר במשפחה גרעינית שכללה בתוכה חמש משפחות נפרדות – ילדיהם ונכדיהם של הרצל וקטי ציון, כך שהפיצוי לא צפוי להספיק להם לרכישת פתרון דיור לכולם ובוודאי שלא בסביבת השכונה.

קראו עוד בכלכליסט

למרות ההכרזה על הסכם פינוי מרצון, מתבצע בשעות האחרונות פינוי המלווה במסוקים, שוטרי יס"מ, יחידות כלבנים וכוחות כיבוי אש. תושבת השכונה אמרה בשיחה ל"כלכליסט" כי אנשיו של תשובה ובהם קצין המשטרה לשעבר 'שוגון' (חיים פנחס) מציגים זאת כהסכם פינוי מרצון אך למעשה למשפחת ציון לא הייתה ברירה וזה היה הסכם בכפייה. "הציגו להם מסמך לפיו היו מפנים אותם בכל מקרה באמצעות כוחות משטרה גדולים, איימו עליהם שהם ישלמו את הוצאות הפינוי וילכו ללא פיצוי כלל והם נשברו. הרצל ציון אב המשפחה איים להתאבד, אך ילדיו שכנעו אותו לחתום על ההסכם", סיפרה התושבת והוסיפה כי ב-1 לפברואר צפוי לחול צו פינוי נוסף ל-8 משפחות נוספות בשכונה.

גבעת עמל ב גבעת עמל ב' בצפון תל אביב | צילום: מיכאל קרמר גבעת עמל ב

בסביבתו של תשובה היו שבעי רצון מהצלחת הפינוי לאור התנגדותה העיקשת של משפחת ציון להתפנות עד כה, מחברת אלעד ישראל מגורים יזמית הפרויקט נמסר: "אנו שמחים על הפשרה שהושגה ועל הפינוי בהסכמה מהשטח אשר מאפשרים את יישום החלטת בית המשפט ואת המשך פיתוח פארק בבלי בהתאם לתוכניות. נמשיך לפעול לפיתוח האזור תוך שיתוף פעולה עם הרשויות השונות, התושבים, וגורמי התכנון הרלוונטים".

תשובה. בסביבתו מרוצים מחתימת ההסכם, צילום: עמית שעל תשובה. בסביבתו מרוצים מחתימת ההסכם | צילום: עמית שעל תשובה. בסביבתו מרוצים מחתימת ההסכם, צילום: עמית שעל

שכונת גבעת עמל ב' משתרעת על כ־100 דונם בין דרך איילון ממזרח, רחוב הזוהר ממערב, רחוב הרב שלמה גורן מדרום ורחוב בבלי מצפון. מתוך המתחם, השטח שבידי תשובה משתרע על 87 דונם ושטח נוסף צפויים לרכוש ענבל אור ושותפים. תשובה לא חסך ביועצים לטיפול במשבר. הוא שכר את הלל פרטוק, מי ששימש דובר המשטרה וקודם לכן דובר עיריית תל אביב. עוד נשכר קצין המשטרה בדימוס חיים פנחס (שוגון), שאחראי על נושא הפינויים.

הפינוי המסתמן מעורר שורת תהיות. במשך השנים, כשהקרקע עברה כמה ידיים עד שהגיעה לידי תשובה, הסכימה המדינה, בגיבוי העירייה, להגדיל את זכויות הבנייה ליזמים במאות אחוזים, אך לא דאגה לתושבי המקום. העירייה, זו ששיחקה תפקיד משמעותי בפינויים אחרים בעיר, מעדיפה כעת לא להתערב בסוגיה. 

אלעד מגורים: לא הפעלנו לחץ - הרצל ציון פנה אלינו מיוזמתו

מחברת אלעד מגורים נמסר כי לא הופעל כל לחץ על משפחת ציון וכי השיחות עימו נעשו דרך ח"כ איילת שקד. "לא היינו חייבים להגיע עם משפחת ציון להסכמה, בית המשפט פסק נגדו. משפטית ההמלצה הייתה לא לנהל עימו משא ומתן על מנת שלא ישתמש בכך בבית המשפט, הרצל ציון פנה אלינו מיוזמתו וללא כל לחץ מצידנו אלא שאחיו – אריה ציון התנגד לפינוי וטען לחזקה על חלק מהמבנים. לאחר ששני האחים הגיעו להבנות ניתן היה להתחיל בפינוי", נמסר.

עוד נמסר מהחברה, "מדובר בפינוי חשוב כיוון שהרצל ציון היה דמות מפתח בגבעת עמל, אך פינוי זה אינו הראשון ועד כה פינינו 31 משפחות במתחם".

ל"כלכליסט" נודע כי היום מתפנה משפחה נוספת - משפחת גבאי אשר תקבל על פי הערכות סכום דומה לזה שקיבלה משפחת ציון.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
הרצל חוזה המדינה היה הציוני הראשון ושמו של המגורש - הרצל ציון ?
רק השם של המגורש -"הרצל ציון" מעיד על משפחתו הציונית ששם המשפחה הוא "ציון" ולבן קראו "הרצל" וזאת תעודת כבוד למשפחת ציון הציונית שכבשה את האדמות האלה בעיצומה של מלחמת השחרור ובהוראת שלטונות ההגנה וזרועות השלטון של מדינת ישראל , משפחת ציון שמרה על האדמות וזכותה לקבל או לקנות מהמדינה את האדמה לפני כל גורם אחר , אבל שלטון מפאי חמד את אדמת "הרצל ציון" הציוני וניכס לחברת דיור ב.פ בע"מ שמזוהה עם מפאי שסיפסרה באדמות ובמשפחות הציוניות והתמימות ומכרה אותם לדנקנר שתבע סילוק התושבים בביהמ"ש ושמכר לתשובה שמגרש את המייסדים של המדינה , על מנת להתעשר על גבם כמו שמפאי התעשרה . מפאי מכרה את התושבים, נקטה אפליה , ועכשיו הסירחון המצחין של מפאי באמצעות תשובה שהוא תולדה של אפליה וחמדנות - מגרשים את סמל הציונות - הרצל ציון ?
שלמה המלך , תל אביב סיטי  |  29.03.14
19.
אנשי אלטלנה כמו אנשי גבעת עמל הם קורבן לשלטון מפאי
שלטון מפאי הכאילו סוציאליסטי נתן ההוראה להפגיז את היהודים שהיו על האלטלנה וספסרו בתושבי גבעת עמל ובאדמותיהם לתועלת רווח למקורבי שלטון מפאי דאז, ששלטו בחברת העובדים ההסתדרותית ובסולל בונה המזוהה עם מפאי ובחברת דיור ב.פ. בע"מ שספסרה ומכרה תושבים כמו שמוכרים לול תרנגולות עם התרנגולות , התרנגלות לפינוי ולשחיטה והלול והבתים להריסה.
770 ברוקלין , תל אביב  |  29.03.14
18.
איך אתם לא מתביישים
לכם יש בית ,גג מעל הראש ,ואין לכם לחץ מחר בבוקר או בכל שעה נתונה שמישהו ידפוק על דלתכם ויגיד לכם לכו .אנשים אלו חיים שם כבר מעל 60 שנה .אמרו להם תתישבו פה .בלי תנאי מחיה. הם אלה שבנו את הבתים ,ביוב לא היה הם אלה שחפרו באדמה ושמו חביות .ללא כבישים ללא תאורה וללא תנאים .הם משלמים מסי עירייה וגם ביוב למרות שלא נותנים להם דבר .זרקו אותם ואמרו להם תסתדרו . הם לא פולשים ומעולם לא פלשו ,כשסבא שלי עלה מתימן אמרו לו כאן תחיה .מישהו מהמדינה עזר לו ? הם חיו בעוני מחריד.כיצד משפחה כזו שעכשיו יקחו ממנה את ביתם יתקיימו ? ישנם אנשים מבוגרים עם סכום כזה לא ניתן לקנות בית ?
רחלי  |  16.01.14
17.
ראש העיר תל אביב חייב להתערב.
אני כותב לרון חולדאי באופן גלוי תוך ציון שמי. ראש עיר חייב להתערב בבעית גבעת עמל ב. אתה ,ראש העיר חולדאי ,שגדל והתחנך בקבוץ חייב להגיע למקום,לשמוע תושבים ולהבין שזכויות הבניה המופלגות שניתנו ע"י הועדה המקומית לבעלים בקרקע ניתנו בין השאר כדי לפצות את המשפחות שהושמו בשטח ע"י המדינה והעיריה בשנים 1947 -ושנות החמישים. די כדי לעיין במסמכי תב"ע 1770 -א כדי להבין שחברות דנקנר השקעות ואחרים העלו טענות רבות על הצורך שלהם להיות מתוגמלות ביתר כדי לפנות מחזיקים מהשטח . אתה יודע שעירית תל אביב היא הבעלים של 12% מהשטח. אתה גם יודע שדורון ספיר הסגן שלך הוא יו"ר הועדה המקומית לתכנון ובניה. הנושא שייך גם לכם אולם אתם העדפתם להמנע ממגע ישיר עם המחזיקים עשרות שנים .העדפתם להשאר מאחורי מסך והטלתם על חברת דנקנר השקעות (כיום יצחק תשובה) לבצע את עבודת הפינוי . הנני מציע לך לבחון את תב"ע 464 הבסיסית שהיתה בשנות הששים לגבי הזכויות שניתנו בתב"ע 1770- א. . אתה יודע כמוני את התמורות שתקבל עירית תל אביב מביצוע הפרויקט. אתה יודע שכ100 דירות יגיעו גם לעירית תל אביב שלא לדבר על מסי ההשבחה ודמי הארנונה שישולמו בעתיד. כראש עיר שהוביל השקעות בפרויקטים גדולים (הטילת בתל אביב )אני משוכנע ש אם תתערב באופן פיזי בנעשה בגבעת עמל ב תדע לתת פתרון ראוי ומתחשב . רון חולדאי ,היית צריך להיות קשוב לטענות המחזיקים ודומה שאתה מתרחק מהבעיה . כאדם שקבל חינוך בהתישבות העובדת שימש טייס ולוחם לא מתאים לך לשבת על הגדר ולקוות שמחזיקים בשטח יאולצו לפנות השטח בצווי בית משפט שמתעלמים מהנסיבות של הבאת המחזיקים למקום מיד עם הקמת המדינה. מחזיקי הדור הראשון לא היו פולשים. כשהושמו בחושות הנטושות של הכפר הערבי ג'מוסין הובטח להם שיתנו להם דיור חילופי אם יתבקשו לעזוב המקום. לאחר מספר שנים הם בקשו לרכוש את החושות ששוקמו על ידם אולם המדינה באמצעות מינהל מקרקעי ישראל מכרה השטח לחברה פרטית שהיתה צריכה לבנות מבנים בשטח ולהקצות דירות למחזיקים . חברה זו לא קיימה ההסכם עם מינהל מקרקעי ישראל .לא הקימה הבנינים שהתחייבה .לא הקצתה דירות. יתר על כן לאחר 27 שנים של הזנחה ,החליטה החברה לסחור בקרקע וב1987 מכרה השטח מקרקעי ישראל במתן אישור לעיסקה גרם עוולה לתושבים. אני רוצה לקוות שאתה מודע לסיפור הרקע ולכן אני לא מבין מדוע אתה כאדם ולא כראש עיר לא מצאת לנכון ל הגיע חמקום ולבדוק כיצד חיים התושבים בגבעת עמל ב כל השנים. עירית תל אביב לא נטעה עץ אחד בשכונה במשך 64 שנים.יחידות הדיור ששופרו במעט על ידם מחוברות עד היום לבורות ספיגה .אנא בוא וראה את התאורה במקום,את פחי הזבל הגולשים ןכו. אני פונה אליך ומחכה לפגישה עמך .נציגיך יודעים כיצד להשיג אותי.
דן בן צבי. , גבעת עמל ב  |  16.01.14
לכל התגובות