אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הספרדים מתנתקים מרשת החשמל לטובת קואופרטיבים צילום: בלומברג

הספרדים מתנתקים מרשת החשמל לטובת קואופרטיבים

בעקבות החלטת הממשלה לצמצם פרויקטים של אנרגיה מתחדשת והעלאת מחירי החשמל, יותר ויותר תושבים עוברים לקואופרטיבים שמייצרים ורוכשים חשמל ממקורות ירוקים

16.01.2014, 19:14 | סוכנויות הידיעות

יותר ויותר ספרדים נוטשים מדי שנה את חברות החשמל הגדולות ומקימים קואופרטיבים צרכניים שמייצרים חשמל בעצמם או רוכשים אותו ממקורות אנרגיה מתחדשת.

קראו עוד בכלכליסט

על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", המגמה צוברת תאוצה עקב חוסר שביעות רצון של צרכנים רבים בספרד מהחלטת הממשלה לצמצם או לבטל פרויקטים של אנרגיה ירוקה.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

בשנים האחרונות, המעבר לצריכת חשמל אלטרנטיבית הוא חלק מפולמוס ציבורי גדול באירופה סביב נושא האנרגיה הירוקה. כך למשל בגרמניה, ששמה לעצמה למטרה להפסיק את ייצור החשמל בכורים גרעיניים עד 2022, הפוליטיקאים הסכימו לשקול מחדש את הסובסידיות לאנרגיה ירוקה שהגדילו את חשבונות החשמל של צרכנים פרטיים ומסחריים כאחד, ויצרו כאוס פיננסי בשתי חברות החשמל הגדולות במדינה.

גם בבריטניה התייקרות חשבונות החשמל - בין היתר בעקבות סובסידיות - עוררה סערה פוליטית ופוליטיקאים מהאופוזיציה הבטיחו שוב ושוב להקפיא את מחירי האנרגיה.

השליטה חוזרת לצרכנים

 

בשל הלחצים הפיננסיים שבהם נתונה ספרד על רקע משבר החובות האירופי הכבד, הממשלה במדריד העלתה את מחירי החשמל לרוב משקי הבית. הרשויות גם ביטלו סובסידיות לפרויקטים של אנרגיה ירוקה וצמצמו פרויקטים קיימים.

הממשלה אפילו הוציאה ביולי צו שנועד לסגור את הפער המתרחב בין עלות ייצור החשמל למחיר שמשלמים הצרכנים, שמכונה "גירעון התעריף". הצו נועד לעצור את העלייה השנתית בגירעון התעריף שהגיע עם השנים ליותר מ־25 מיליארד יורו. אחד הנפגעים העיקריים היה תהליך המעבר לאנרגיה ירוקה.

למעשה, אחרי שנים שבהן ספרד היתה מובילה במעבר לאנרגיה ירוקה, שתפסה כסמל לקידמה, רווחה וקיימות, התחום כיום נתפס ברשויות הספרדיות כיקר ופזרני מדי.

כתוצאה מכך, בשלוש השנים האחרונות כמעט 14 אלף משקי בית התנתקו משוק החשמל המפוקח ויצרו קואופרטיבים של אנרגיה מתחדשת - סום אנרחיה, סנסר קופ אנדלוסה וגוינר קופ. שניים נוספים צפויים לקום בחודשים הקרובים. סום אנרחיה, הגדול מביניהם, הכפיל את מספר החברים בשנה האחרונה.

"אנחנו רוצים להשיב את השליטה לידי הצרכנים", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" אלקס לופס, מייסד גוינר קופ, קואופרטיב בן שנה שפועל בצפון ספרד ומונה 1,080 חברים.

כיום בספרד קשה מאוד להשיג מימון רגיל מהבנקים, לכן המודל של הקואופרטיבים מבוסס על השקעות ישירות של החברים. גם האמון במערכת הבנקאית ניזוק קשות בשנים האחרונות בעקבות המשבר, לכן אנשים פתוחים יותר לאלטרנטיבות ומעדיפים לדעת בדיוק לאן הולך הכסף שלהם.

מנקים את המערכת

הקואופרטיבים דיווחו כי החברים בהם משלמים חשבון חשמל בגובה זהה ללקוחות של אחת מחמש חברות החשמל שנמצאות תחת פיקוח הממשלה. הקואופרטיבים לרוב מצליחים לשמור על הוצאות תקורה נמוכות מפני שהם מוותרים על שימוש במשרדים גדולים, הוצאות שיווק ושכר גבוה לבכירים. כל אלה מאפשרים להם להציע אנרגיה נקייה במחירים תחרותיים.

ההבדל העיקרי בין הקואופרטיבים לחברות המסורתיות הוא השאיפה לעבור עם הזמן ליצור 100% מהאנרגיה ממקורות מתחדשים שיהיו בבעלות הקואופרטיב וימומנו על ידי החברים.

הקואופרטיבים טוענים כי הם פועלים לצמצום הריכוזיות וניקוי מערכת ייצור החשמל של ספרד, ש־80% ממנה נשלטים על ידי חמש החברות הגדולות. לדבריהם, למערכת יש תלות רבה מדי בתחנות כוח גדולות שפולטות גזים רעילים ומונעות על ידי פחם וגז. כ־58% מהאנרגיה בספרד מגיעים ממקורות לא מתחדשים.

סום אנרחיה השקיעה עד כה 3.5 מיליון יורו בבניית חמש חוות אנרגיה סולארית שכיום מספקות חשמל מסובסד ל־1,300 מבין 12 אלף החברים של הקואופרטיב.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
חשבתי שעדיף שהשוק יופרט אבל עכשיו אחרי שקראתי מה קרה בארה״ב
ואיך שהמדינה לא בדקה מה החברות הפרטיות עושות הם מצאו את עצמם עם רשת לא מתפקדת וקורסת. בעיקר במדינת ניו יורק. הפרטה יכולה להיות גם מסוכנת, קחו בחשבון גם שעל כל מתקן ירוק שמקימים עדיין צריך לקחת בחשבון תחנת כח שתגבה את המתקן הירוק מאחר וייצור עדיין לא יציב ואי אפשר להסתמך עליו במאה אחוז. אז בפועל גם פה אנחנו משלמים פעמיים....
עד לא מזמן  |  18.01.14
לכל התגובות