אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טבע רוצה עוד הנחה במיסוי בפריפריה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

טבע רוצה עוד הנחה במיסוי בפריפריה

התאחדות התעשיינים ערכה דיון לגיבוש המלצות לתיקונים בחוק לעידוד השקעות הון, שבמסגרתו קידמה טבע הפחתה של המס בפריפריה מ־9% ל־6%. ההתאחדות צפויה להמליץ על הגדלת המענקים למפעלים

21.01.2014, 07:41 | גיל קליאן

טבע דוחפת להקלה נוספת במס חברות - ממס מופחת בשיעור של 9% למפעלים בפריפריה כיום, ל־6% לאחר הכנסת שינויים בחוק לעידוד השקעות הון. ל"כלכליסט" נודע כי כ־30 חברי התאחדות התעשיינים קיימו ביום ראשון פגישה ראשונה לצורך גיבוש עמדת ההתאחדות בנושא החוק לעידוד השקעות הון. עמדה זו תוגש לצוות הממשלתי לבחינת החוק, בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן. עדיין בוחנים את ההמלצות, צילום: עמית שעל נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן. עדיין בוחנים את ההמלצות | צילום: עמית שעל נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן. עדיין בוחנים את ההמלצות, צילום: עמית שעל

נראה כי התאחדות התעשיינים לא מעוניינת לקדם בשלב זה את ההצעה שהעלו נציגי טבע בדיון שנערך שלשום. התעשיינים עדיין לא גיבשו עמדה רשמית, אך נראה כי הכיוון המסתמן הוא המלצה על הגדלת המענקים למפעלים המבצעים השקעות בישראל. בכוונת התעשיינים ללוות עמדה זו בנתונים מטעם ההתאחדות שמראים בכמה תורמת השקעה באמצעות מענק לכלכלה - לטענתם, כל שקל שזורם למענק מתבטא בכסף שמועבר לקופת המדינה בתשלומי מס, בהרחבת מעגלי תעסוקה וכדומה. כיום מסלול המענקים נהנה מתקציב שנתי של 350 מיליון שקל, ולא ברור בכמה יבקשו התעשיינים להגדילו.

המסלול השני של החוק מעניק הטבות למפעלים מייצאים (ש־25% מהיקף פעילותם הוא יצוא) באמצעות הטבות מס. מסלול זה ספג ביקורת ציבורית קשה כאשר נחשפו היקפי הטבות המס שהוענקו עבור שנת 2011 לחברות ענק כמו טבע ואינטל, שנהנו בתקופות מסוימות מ־0% מס על רווחיהן במסגרת החוק. כיום מסלול ה־0% מס אינו פעיל, אך גם לתעשיינים ברור כי אי אפשר לבקש הטבות נוספות במסגרת מסלול זה. בפגישה אף עלה רעיון להטיל תקרה של רווחים מקסימליים שיוכלו להתקבל בהטבת המס. היצואנים הגדולים התנגדו ליוזמה זאת, וטענו כי חברה רב־לאומית יכולה להעביר רווחים למדינה אחרת ולהתחמק מתקרה כזו.

עוד רעיונות כללו הקטנת חובת היצוא להטבות מס למפעלים קטנים, במטרה לעודד שחקנים קטנים להגדיל את נתח היצוא שלהם. זאת לאחר שהביקורת על מסלול זה התבססה גם על נתונים ולפיהם עיקר ההטבות זורמות ל־5–8 יצואניות גדולות, בעוד מפעלים קטנים רבים - בעיקר יצואנים בתחילת דרכם - לא מגיעים לרף ה־25% יצוא ובכך לא נהנים מההטבה. כיום הטבת המס הגדולה ביותר שיכולה חברה לקבל היא תשלום מס מופחת של 9% אם היא פועלת בפריפריה, ושל 16% אם היא פועלת במרכז.

בדו"ח לסיכום 2011–2012 שפורסם בחודש שעבר העריך מינהל הכנסות המדינה כי הטבות המס לחברות במסגרת מסלול הטבות המס בחוק לעידוד השקעות הון יסתכמו ב־2013 בסכום של 6.9 מיליארד שקל ובשנת 2014 הן יגיעו ל־7.2 מיליארד שקל.

במינהל בדקו גם את ההטבה ההיסטורית והשנויה במחלוקת של 0% מס, וגילו כי משנת 2007 ארבע החברות שהיו הנהנות המרכזיות של מסלול הטבות המס לא ייצרו הכנסות ממסים המכסות את ההטבות שניתנו להן. ב־2010 המצב הזה היה נכון לכל החברות שקיבלו הטבות מס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון - הכנסות המדינה ממסים בגין פעילות כל החברות האלה היו נמוכות ב־1.5% מהטבות המס.

מחברת טבע נמסר בתגובה: "ההחלטה על מדיניות המס נמצאת בסמכותה הבלעדית של מדינת ישראל ואינה בידי חברה או ארגון כזה או אחר. טבע שילמה ומשלמת מסים כחוק, ואף הקצתה ונערכה זה מכבר לתשלום המס המעודכן בהתאם לתיקון האחרון שנערך בחוק לעידוד השקעות הון.

"טבע תבקש להדגיש כי החוק עידוד השקעות הון מהווה כלי חשוב לפיתוח כלכלת ישראל בכלל והפריפריה בפרט. בעשור האחרון הכפילה החברה - לא מעט בזכות מדיניות החוק - את מספר עובדיה בישראל תוך שימת דגש מיוחד על הפריפריה. כיום נמנית טבע על המעסיקים הגדולים ביותר במשק בנגב, בגליל ובירושלים.

החברה מקווה כי יימצא שביל הזהב, שביכולתו לתעדף את עידוד התעסוקה בפריפריה בהשוואה למרכז הארץ, וכן להתחרות, במסגרת הכלכלה הגלובלית, במדינות המציעות "חוקי עידוד השקעות הון" אטרקטיביים". 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תחרות בין מדינות
כאשר מדינה מפחיתה את שיעור המס על חברות.זה יביא חברות לעשות עסקים בישראל שלולא ההטבות הן לא היו באות לישראל וגם את המס המופחת לא היינו רואים .והיכן תוספת תעסוקת העובדים והמס שהמדינה מרוויחה מזה.לחברות גלובליות יש אפשרות להסיט את הרווחים למדינות בהן שיעור המס נמוך .חברות אלה ישקיעו את כספן מחוץ לישראל ולכן מה הרווחנו מההתקפות חסרי השחר על החברות הגלובליות .תראו מה קורה בכיל .החברה מפטרת עובדים בישראל כדי להמשיך ולהרוויח בגלל העלויות שהמדינה מטילה עליה .משקיעים מפסיקים להגיע ישראל בגלל חוסר האמינות של המדינה בהפרת הסכמים .חברות בינלאומיות אומרות שמדינת ישראל הפככה למדינה מהעולם השלישי ומסוכן מאוד להשקיע בה .וישראל אכן ממוקמת במקומות נמוכים מאוד באוירה נוחה לעסקים. האם הולנד העשירה יכולה לתת הטבות מס כדי למשוך השקעות ובישראל הנחותה מבחינה עסקית תהיה שאננות . מצטער צריך לזעוק ולהפסיק את ההתקפות על העסקים .
מושון , תל אביב  |  21.01.14
לכל התגובות