אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק קיצוצים ופיטורים: הדסה תקים עמותה כדי לעקוף את ועד העובדים צילום: ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

לא רק קיצוצים ופיטורים: הדסה תקים עמותה כדי לעקוף את ועד העובדים

תוכנית ההבראה של בית החולים כוללת גם הקמת עמותה לטובת מימון מחקרים וקבלת תרומות, אך גם תאפשר לקלוט עובדים מחוץ להסכם הקיבוצי. יו"ר ועד עובדי הדסה מתכונן לעוד מאבק: "נעשה הכל כדי לא לאפשר לקפלן לפתוח את הדלת הזו"

21.01.2014, 08:37 | מיקי פלד

קיצוצי שכר ופיטורים הם לא הדרך היחידה שבה תוכנית ההבראה של הדסה עשויה להשפיע על עובדי בית החולים - ל"כלכליסט" נודע כי בין סעיפי התוכנית ישנה גם כוונה להקים עמותה ייעודית לקליטת עובדי קרנות המחקר של בית החולים.

קראו עוד בכלכליסט

כיום ישנם כ־800 עובדים שכאלו מתוך 5,500 כלל עובדי בית החולים. ועד עובדי בית החולים חושש כי המהלך - שהוא לכאורה טכני לחלוטין - עשוי להוביל בסופו של דבר גם לפגיעה בזכויותיהם של עובדי בית החולים וגם לפגיעה בכוחו של הוועד עצמו.

יו"ר ועד עובדי המינהל והמשק של בית החולים אמנון ברוכיאן אמר ל"כלכליסט" כי "העמותה היא פתח לדלת מסתובבת, שבה מפטרים עובדים מצד אחד ומצד שני קולטים עובדים דרך העמותה, ללא זכויות ההסכם הקיבוצי. אנחנו נעשה הכל כדי לא לאפשר לאביגדור קפלן (מנכ"ל הדסה - מ"פ) לפתוח את הדלת הזו".

מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן, צילום: אוראל כהן מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן | צילום: אוראל כהן מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן, צילום: אוראל כהן

אחת הסיבות לרצון ליצור הפרדה שכזו בין עובדי בית החולים לבין עובדי הקרנות היא למנוע שאיבה של כספי תרומות שנועדו למחקר, כמו גם מענקי מחקר מגופים מדעיים וחברות תרופות, וכניסתם אל הקופה הכללית של בית החולים. הכוונה הרשמית של בית החולים היא שמתחילת השנה כל כספי המחקר, שיכולים להסתכם בעשרות מיליוני שקלים בשנה ואף יותר, יופנו אל העמותה בלבד, והיא גם תהיה המעסיקה של העובדים שיישכרו לצורך המחקרים השונים.

כך, נוסף לסדר חשבונאי, העמותה תאפשר להדסה לקלוט עובדים מבלי שייחשבו כעובדי בית החולים, אלא כעובדי העמותה, בשל היותה גוף משפטי נפרד. לכן ההסכמים הקיבוציים שחלים על עובדי הדסה לא בהכרח יחולו על עובדי העמותה. לדוגמה, לבורנט שנשכר לצורך מחקר מוגבל בזמן של שנתיים יוכל להיות מפוטר בקלות מיד לאחר מכן, ללא צורך באישור ועד עובדי הדסה, וכאשר כל זמן עבודתו הוא לא בהכרח ייהנה מההטבות השונות הניתנות לעובדי בית החולים - אם זה שי לחג, תעריף גבוה של דמי הבראה וכדומה. ישנם בתי חולים ממשלתיים, כמו איכילוב ושיבא, שעמותות כאלה כבר פועלות בהם ואף מעסיקות עובדי מחקר וגם רופאים מן השורה - שעובדים ומקבלים חולים ככל הרופאים, אבל מועסקים דרך העמותה.

החשש של ועד העובדים הוא שהעמותה תהווה אבן שואבת לא רק לעובדים שמלכתחילה מיועדים להיות מועסקים לתקופות קצרות, אלא גם לעובדים שיועסקו תקופות ארוכות בקרן. לדברי ברוכיאן, כבר היום ישנם עובדים המועסקים בקרנות המחקר 15 שנה תחת ההסכם הקיבוצי ועם זכויות כמו של שאר עובדי בית החולים.

חשש נוסף הוא שהדסה תנסה להעביר את העובדים הנוכחיים של הקרנות, או לפחות את חלקם הגדול, אל העמותה. מהלך כזה של בית החולים יכול להתרחש אם לדוגמה עובד קרן מחקרים שהיום מועסק תחת מענק מחקר מסוים יעבור לעבוד עבור מענק מחקר אחר, שנכנס דרך העמותה, ואז ההנהלה תדרוש ממנו לעבור להיות עובד עמותה.

מבית החולים הדסה נמסר: "העמותה הוקמה כדי לנהל באופן נפרד את כספי הקרנות והמענקים החדשים המיועדים למחקר במרכז הרפואי הדסה. העובדים החדשים שיישכרו לעבודה עבור המחקרים החדשים השונים יהיו עובדי העמותה".

תגיות