אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמסונג חותרת להפסיק את מלחמת הפטנטים

ניתוח כלכליסט

סמסונג חותרת להפסיק את מלחמת הפטנטים

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכמי רישוי הדדיים עם גוגל ועם אריקסון שמעניקים לחברות זכות להשתמש בפטנטים אחת של השנייה. האם מדובר בצעד שיוביל לפתרון דומה במלחמה עם אפל?

28.01.2014, 11:49 | עומר כביר

בהיסטוריה האלימה של מלחמות הפטנטים, 27 בינואר 2014 ייזכר כנראה כיום שבו הדיבורים הרבים על שלום והפוגה הפכו סוף סוף למעשים. ביום זה, אחרי שבכירים בתעשייה, אנשי ממשל ופרשנים מתריעים זה זמן רב על הסכנה שמציבים משפטי הפטנטים המרובים והיקרים להמשך החדשנות בעולם הטכנולוגיה, הכריזה אחת החברות המרכזיות בסכסוכי הפטנטים השונים - ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג - על שני הסכמי רישוי פטנטים הדדיים.

קראו עוד בכלכליסט

האחד, עם גוגל, מציב דוגמה לכלל התעשייה לגבי עתיד השימוש בפטנטים. השני, עם אריקסון השבדית, מביא לסופו סכסוך משפטי הדדי ומעורר תקווה לחתימה על הסכמים דומים שיובילו לסיום סכסוכים נוספים.

דגל סמסונג, צילום: בלומברג דגל סמסונג | צילום: בלומברג דגל סמסונג, צילום: בלומברג

הצהרות על שינוי גישה

גוגל וסמסונג מחזיקות כל אחת במאגר של עשרות אלפי פטנטים. לפי הודעה משותפת שפרסמו שתי החברות, ההסכם שנחתם יספק לכל אחת מהן זכות לשימוש גלובלי בפטנטים של עמיתתה — הן אלו הקיימים והן פטנטים חדשים שיתקבלו בתקופת ההסכם. "אנחנו שמחים להיכנס להסכם רישוי הדדי עם שותפתנו סמסונג", אמר המשנה ליועץ המשפטי של גוגל בתחום הפטנטים אלן לו בהודעה לעיתונות. "באמצעות יצירת הסכמים מסוג זה, חברות יכולות להימנע מהליכים משפטיים ולהתמקד בחדשנות".

ראש מרכז הקניין הרוחני בסמסונג ד"ר סיונגהו האן הוסיף כי "להסכם עם גוגל יש חשיבות גדולה עבור תעשיית הטכנולוגיה. סמסונג וגוגל מראות לשאר התעשייה שאפשר להרוויח יותר משיתוף פעולה מאשר מסכסוכי פטנטים מיותרים".

אך למרות ההצהרות הבומבסטיות של נציגי גוגל וסמסונג, להסכם בפני עצמו יש השפעה קטנה על המאמצים לבלום את מלחמת הפטנטים ההרסנית שמתחוללת בימים אלו בעולם הטכנולוגיה. גוגל וסמסונג הן שותפות קרובות זה כמה שנים: הפיכתה של סמסונג ליצרנית הסלולר הגדולה בעולם התאפשרה במידה רבה בזכות הסמטארפונים מבוססי האנדרואיד שלה, והפיכתה של אנדרואיד למערכת ההפעלה למובייל הנפוצה בעולם הסתייעה גם בהצלחה הרבה של סמארטפוני סמסונג.

מנכ"ל גוגל לארי פייג מנכ"ל גוגל לארי פייג'. מאגר של עשרות אלפי פטנטים | צילום: בלומברג מנכ"ל גוגל לארי פייג

החברות לא מנהלות נכון להיום קרבות משפטיים סביב סוגיות הקשורות לפטנטים, ולא היו כל תרחישים שצפו התחממות בגזרה זו בעתיד הנראה לעין. ההסכם, לפיכך, לא יביא לעצירת תביעות פטנטים קיימות. עם זאת, הוא יכול לשמש את השתיים במאמציהן להגן על עצמן מפני תביעות, מכיוון שכעת יש לכל אחת מהן פורטפוליו נרחב הרבה יותר שעליו ניתן להתבסס בבניית הגנה מפני תביעה.

משמעותיות לא פחות מההסכם עצמו הן הקריאות של בכירי גוגל וסמסונג לחברות אחרות לפעול באופן דומה. האם הן עתידות לשאת פרי? לכאורה, קשה להאמין שמהלך של שותפות קרובות יהיה בו כדי לעודד יריבות דוגמת אפל, שמנהלת תביעות פטנטים מרובות נגד סמסונג וגוגל, לפעול באופן דומה ביחס ליריבותיהן.

ואולם, אין להתעלם מהקריאות ההולכות וגוברות, שמתבטאות גם בהודעה המשותפת, לעצור את מלחמת הפטנטים ולמקד משאבים בחזרה בחדשנות. בפני עצמו, אין להסכם משמעות רבה, ואולם אם הוא נבחן כחלק ממגמה מתחזקת לעצור את הפעילות ההתקפית בחזית הפטנטים ולעבור להתנהלות הגיונית יותר הרי שיש בכך צעד מעודד נוסף.

בפברואר עתידים מנכ"לי אפל וסמסונג להיפגש בפורום מצומצם, לפגישת גישור שמטרתה לעצור קרב משפטי נוסף בין שתי החברות. לא מן הנמנע שעל רקע ההסכם והתגברות המגמה להימנע מהליכים משפטיים יקרים יגיעו שתי החברות לפתרון שימנע קרב משפטי נוסף, ואולי, בלתי סביר ככל שזה יהיה, אפילו לפתרון מקיף לסכסוכי הפטנטים הנרחבים ביניהן.

הסכם הרישוי ההדדי של סמסונג עם אריקסון מוערך בשווי של יותר מחצי מיליארד דולר, ועתיד לשים קץ לסכסוכי הפטנטים בין שתי החברות. פרטי ההסכם לא פורסמו במלואם, אולם לדברי אריקסון הוא צפוי להגדיל את הכנסותיה ממכירות ברבעון הרביעי בכ־652 מיליון דולר ואת הרווח הנקי שלה בכ־512 מיליון דולר.

סמסונג מסמנת מדיניות

לכאורה, שני הסכמי הרישוי מאפשרים לסמסונג לסגור חזיתות ולרכז משאבים בעימותים משפטיים מתוקשרים ורחבים יותר — ובמיוחד זה עם אפל. לסמסונג יש כעת חזית אחת פחות להילחם בה ומאגר גדול יותר של כלי נשק הגנתיים בהתמודדות שלה עם אפל.

לא מדובר במהלך המשמעותי הראשון של סמסונג בהקשר זה — באוקטובר שעבר כבר הודיעה החברה לאיחוד האירופי שהיא מוכנה להקפיא לחמש שנים את ההליכים המשפטיים שהיא מנהלת באירופה סביב פטנטים חיוניים שהיא מחזיקה, בתמורה לנכונות של החברות שמולן התנהלו הליכים אלו לחתום איתה על הסכמי רישוי הוגנים.

ההסכמים עם גוגל ואריקסון הם המשך המדיניות שסימנה החברה באותה הודעה — לא עוד הליכים משפטיים יקרים, אלא הסדרי רישוי ארוכי טווח שמורידים מהשולחן מאבקים משפטיים קשים ומשאירים אותו פנוי להתרכז בדברים החשובים. ההסכם עם אריקסון אמנם לא הגיע בזול, כנראה, אבל ייתכן שבסמסונג סברו שכחצי מיליארד דולר עכשיו ישתלמו הרבה יותר מעוד קרב משפטי סבוך ולא ברור.

השאלה הגדולה שעל הפרק היא איך ישפיעו מהלכים אלו על סכסוך הפטנטים המתוקשר ביותר בעולם הטכנולוגיה כיום: זה שבין סמסונג לאפל. שתי החברות מנהלות עשרות תביעות והליכים הדדיים בארה"ב וברבות ממדינות אירופה ואסיה. לפחות במקרה אחד, משפט מתוקשר מאוד שהתנהל בקליפורניה ב־2012, נדרשה סמסונג לשלם פיצויים של כמיליארד דולר — סכום גבוה בהרבה מההסכם של החברה עם אריקסון. הסכם דומה עם אפל יכול להתברר כמשתלם מאוד בעבור החברה.

לפי מסמכים שהגישו אפל וסמסונג לבית משפט בארה"ב באחד ממשפטי הפטנטים ביניהן, מנכ"ל אפל טים קוק ומנכ"ל סמסונג הו־היון קוון עתידים להיפגש בפורום מצומצם עד 19 בפברואר לכל המאוחר, כדי לדון בהגעה להסדר במשפט. לא מן הנמנע שההסכמים שחשפה אתמול סמסונג הם סוג של הצהרת כוונות לקראת אותה פגישה: אפשר לשים לזה סוף, בואו נותיר את המלחמה המלוכלכת מאחורינו ונחזור להתחרות בחזיתות החשובות באמת — חדשנות, מחיר ושביעות רצון צרכנים.

אם באמת נזכה להסכם כזה, נוכל להתחיל לדבר ברצינות על סופה הקרוב של מלחמת הפטנטים שבזבזה כל כך הרבה מכספן של חברות הטכנולוגיה הגדולות בשנים האחרונות.

פגישה אישית ראשונה בין מנכ"לי אפל וסמסונג

פגישה גורלית: מנכ"ל אפל טים קוק ומנכ"ל סמסונג הו־היון קוון עתידים להיפגש במהלך השבועות הקרובים, במטרה להגיע להסדר במשפט שעתיד להיפתח במרץ, ובמסגרתו אפל תובעת את סמסונג על הפרה חוזרת ונשנית של פטנטים.

הפגישה תיערך בפורום מצומצם מאוד ובתרחיש אופטימי במיוחד, לא מן הנמנע שתוביל גם להבנה רחבה יותר בנושאים שונים שנתונים למחלוקת בין שתי חברות הענק.

לפי מסמכים שהגישו החברות לבית המשפט בקליפורניה בתחילת החודש, הפגישה עתידה להתקיים ב־19 בפברואר לכל המאוחר, ופרט לשני המנכ"לים קוק והוון ייקחו בה חלק אך ורק הפרקליטים הקבועים של סמסונג ואפל.

פגישה בדרג שכזה, ובפורום סגור, בין שני מנכ"לים של חברות טכנולוגיה מהחשובות בעולם היא בהחלט יוצאת דופן ומעוררת עניין.

מנכ"ל אפל טים קוק. ייפגש עם מנכ"ל סמסונג לפני ה־20 בפברואר, צילום: איי אף פי מנכ"ל אפל טים קוק. ייפגש עם מנכ"ל סמסונג לפני ה־20 בפברואר | צילום: איי אף פי מנכ"ל אפל טים קוק. ייפגש עם מנכ"ל סמסונג לפני ה־20 בפברואר, צילום: איי אף פי

אם תוביל הפגישה להסכם פשרה, ייתכן שיהיה זה צעד משמעותי בדרך לשינוי מגמה הדדי, עם פוטנציאל להוביל להפסקת הקרבות המשפטיים המרים שמנהלות אפל וסמסונג זו בזו בשנים האחרונות.

הקרבות הללו מתנהלים על פני מספר רב של מדינות וכוללים עשרות תביעות ותביעות נגדיות משני הצדדים - בארה"ב לבדה נפגשו החברות פעמיים בבית המשפט במהלך השנתיים האחרונות, כאשר לטובת אפל נפסקו פיצויים בסכום כולל של כ־930 מיליון דולר.

לשתי החברות גם יחד יש אינטרס מובהק להפסיק להשקיע כספים ומשאבים רבים כל כך בדיונים משפטיים שלרוב שום תועלת לא צומחת מהם, אם כי נראה שרק לאחרונה הן החלו להבין זאת.

עומר כביר

תגיות