אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשל החשש לפגיעה ביבול: מחיר הקפה זינק תוך חודש ב-21% צילום: shutterstock

בשל החשש לפגיעה ביבול: מחיר הקפה זינק תוך חודש ב-21%

על רקע מזג האוויר היבש והלא אופייני שפוקד את ברזיל, האחראית לייצור שליש מהאספקה העולמית של פולי הקפה, מחירם עמד השבוע על 1.34 דולר לפאונד - שיא של 8 חודשים

04.02.2014, 14:46 | מערכת כלכליסט

המחירים של חוזים עתידיים לקפה זינקו אתמול (ב') לשיא של שמונה חודשים, על רקע מזג האוויר היבש בברזיל, שהצית חששות לפגיעה אפשרית ביבול ביצרנית הקפה הגדולה בעולם, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל.

קראו עוד בכלכליסט

תנאי הגידול הקשים שהתפתחו מכריחים את המשקיעים והסוחרים לשנות את הציפיות שלהם בנוגע לאספקה העולמית של פולי צמח הקפה. לפני הופעת מזג האוויר היבש, האנליסטים העריכו כי ברזיל תקצור כמות גבוהה של 60 מיליון שקים, וכתוצאה מכך בנובמבר נפלו מחירי הקפה לשפל של קרוב ל-1 דולר לפאונד. ואולם במסחר השבוע בבורסת הסחורות ICE Futures בארצות הברית, המחירים עמדו על 1.34 דולר לפאונד. מאז תחילת השנה המחירים עלו ב-21%.

 מטע קפה. "היובש עלול לגרום לפירות לנשור לפני זמן" מטע קפה. "היובש עלול לגרום לפירות לנשור לפני זמן"  מטע קפה. "היובש עלול לגרום לפירות לנשור לפני זמן"

בתעשיית הקפה שקים נחשבים למדד סטנדרטי של נפח ובממוצע שוקלים 60 ק"ג כל אחד. שק אחד של קפה מייצר 70 שוטים של אספרסו. "מזג האוויר הזה משנה את ספירת השקים", אמר לוול סטריט ג'ורנל סטרלינג סמית', מומחה לחוזים עתידיים בסיטיגרופ. "אם היובש ימשיך, הערכת ה-60 מיליון שקים בהחלט תרד מהשולחן". על פי תחזית מזג האוויר, בשבעת הימים הקרובים הטמפרטורות באזור גידול הקפה בברזיל יהיו מעל לממוצע, וירידת הגשמים תהיה מתחת לממוצע.

עליית מחירי החוזים העתידיים מצביעה על האופן שבו התחזיות לאספקת חומרים גולמיים משפיעה על המחירים. בשבועות האחרונים, כמה משוקי הסחורות טיפסו ממחירי שפל לאחר שהתחזיות הושפעו מתנאי מזג אוויר לא קלים.

הזינוק במחירים מדגיש גם את החשיבות של ברזיל כספקית של קפה וסחורות אחרות. ברזיל מייצגת קרוב לשליש מייצור הקפה העולמי השנתי, וחמישית מתפוקת הסוכר. בהתאם, מחירי התפוזים והסוכר עלו אתמול גם כן, על רקע ההערכות שמזג האוויר היבש יפגע בתפוקה.

המחסור בלחות מגיע בתקופה גרועה במיוחד למגדלי הקפה בברזיל. בשלב זה, בעצים מתחילים לפרוח הפירות, שמכילים את פולי הקפה. הפירות הללו ייקצרו בסוף אפריל או תחילת מאי. "הפירות זקוקים למים אחרת הם לא יצמחו והפולים יהיו קטנים מהצפוי", מסביר דמילסון בטיסטה מנהל המכירות ביצרנית הקפה Legender Specialty Coffees. "מזג האוויר חם ויבש. מאוד לא אופייני. היובש עלול לגרום גם לפירות לנשור לפני הזמן".

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
והרי זה הכל ספקולציות. אנשים קונים נירות שמקנים להם זכות על היבולים
כשאין לאותם אנשים שום דרך לקבל את היבול, או מה לעשות איתו. מסחר בניירות מייקר מוצרים אמיתיים. יש לחוקק חוק שאומר שמי שקונה נייר על מוצר ממשי, לא יכול למכור את הנייר הזה, ומתחייב לקבל פיסית את המוצר, ולא למכור אותו במצבו הגולמי לפחות 3 חודשים. זה ימנע מניפולציות וספקולמציות במחיר, וכך ניתן יהיה לדעת מה המחיר האמיתי של המוצר. במצב הנוכחי מה שקורה הוא שמישהו קונה ניירות שמבטיחים לו אחוז מסויים מהיבול, ולכן, אנשים אחרים, שמייצרים מוצרים מהיבולים האלו, לא יכולים לקנות את חומרי הגלם. כך קורה שהספקולנטים מעלים את המחיר, ומי שצריך את חומרי הגלם (למשל, יצרניות מוצרי קפה), כבול, ולא יכול לקנות את חומרי הגלם, אלא מהספקולנטים, שיכולים לדרוש עליו איזה מחיר שהם רוצים. אבל . . . . לספקולנטים, אין מחסנים שאליהם הם יכולים לקבל את חומר הגלם. אם היו נדרשים לקבל פיסית את המוצר, ולא למכור אותו בצןרתו הגולמית, אלא לאחר 3 חודשים, היו צריכים לשכור מחסנים, לשלם הובלה, ועוד כהנה וכהנה הוצאות, ולכן היו חושבים פעמיים לפני שהם משריינים לעצמם חומרי גלם, שאין להם מה לעשות איתם, פרט ללמכור במחיר גבוה יותר.
04.02.14