אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכה לחברות הבינ"ל - שוויץ: רוב דחוק להגבלת ההגירה מהאיחוד האירופי

מכה לחברות הבינ"ל - שוויץ: רוב דחוק להגבלת ההגירה מהאיחוד האירופי

במפלגה השמרנית כבר חגגו את הניצחון במשאל העם, אבל התוצאה הצמודה עשויה לגרור ספירה חוזרת

09.02.2014, 21:16 | שירות כלכליסט

שוויץ החליטה היום לבטל את מדיניות ההגירה החופשית בינה לבין האיחוד האירופי. ההחלטה נפלה לאחר שבמשאל עם שיזמה מפלגת העם השמרנית־לאומנית (SVP), התקבל רוב דחוק לטובת הטלת מכסות מגבילות על מספר המהגרים המורשים להיכנס לשוויץ מהמדינות החברות באיחוד האירופי.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, התוצאות הצמודות במשאל העם, שבו הצביעו 50.3% מציבור הבוחרים בעד הטלת ההגבלה בעוד 49.7% התנגדו לה, עשויות להוביל לספירה חוזרת של הקולות שתשנה את התמונה.

התוצאות כפי שהן עכשיו למעשה מבטלות אמנת התנועה החופשית שחתמה שוויץ מול האיחוד האירופי ויאלצו את הממשלה לחוקק חוקי הגירה חדשים שיקבעו מכסות מדוייקות להגירה ממדינות האיחוד האירופי אל תחומי שוויץ.

שלט הקורא להטלת מגבלות על ההגירה בתחנת הרכבת של ז שלט הקורא להטלת מגבלות על ההגירה בתחנת הרכבת של ז'נבה, ביום שישי | צילום: איי פי שלט הקורא להטלת מגבלות על ההגירה בתחנת הרכבת של ז

כיום יכולים מרבית אזרחי האיחוד האירופי, המונים 500 מיליון תושבים, לחיות ולעבוד בשוויץ ללא חסמים בירוקרטיים מרובים, ואילו אזרחים שוויצריים נהנים מהקלות הגירה זהות למדינות האיחוד האירופי. לפני כשנתיים החליטה שוויץ להגביל את ההגירה אליה מ־8 מדינות ממרכז ומזרח אירופה, במהלך שגרר ביקורת קשה עליה מצד האיחוד האירופי.

קמפיין אגרסיבי

ה־SVP היא המפלגה החזקה ביותר בשוויץ כיום ונמנית עם ארבע המפלגות המרכיבות את הקואליציה, אם כי היא היחידה ביניהן שתומכת בהצעה להגביל את מספר המהגרים. "העלינו את ההצעה הזו מכיוון שהמצב נהיה מוגזם", אמר ראש המפלגה טוני ברונר בראיון לתחנת הרדיו הגרמנית SWR. "יש לנו יותר מדי הגירה. בזכות היוזמה שוויץ תחזיר לעצמה את היכולת לפקח, להגביל ולבחור את האנשים המתאימים לשוק העבודה בה".

הקמפיין של ה־SVP להגבלת ההגירה היה אגרסיבי במיוחד והמפלגה השתמשה בדימויים דוגמת עץ שחור ששורשיו לופתים את מפת שוויץ ואשה עטויה רעלה, שלצדה הכתובת "בקרוב - מיליון מוסלמים".

מכשול לכלכלה

הכלכלה המשגשגת של שוויץ מחד ושיעורי האבטלה הגבוהים במדינות רבות באירופה מאידך הפכו את שוויץ ליעד אטרקטיבי למהגרים. בשנה שעברה, למשל, היגרו לשוויץ 80 אלף אנשים, כאשר רבע מ־8 מיליון תושבי המדינה הם זרים.

החברות השוויצריות הבינלאומיות שמסתמכות על כוח עבודה זר נמנות עם המתנגדים להצעה. החשש של חברות אלו הוא שאישור ההצעה יסרבל את הבירוקרטיה הדרושה כדי לקבל לשורותיהן עובדים זרים, ואף יסכן הסכמים דו־צדדיים נוספים עם מדינות האיחוד.

התוצאות הצמודות מעט מפתיעות, בהתחשב בכך שלשוויץ יש היסטוריה של הצבעה נגד הצעות שעשויות לפגוע בסיפור ההצלחה הכלכלי של המדינה ולאיים על התחרותיות שלה. נראה כי במקרה זה התוצאות פשוט משקפות את התפיסה שהמהגרים בשוויץ הם אחת הסיבות העיקריות לעליית תעריפי השכירות, לצפיפות בתחבורה הציבורית ולעלייה בשיעורי הפשע.

תגיות