אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עושות כסף ממאזן האימה צילום: בלומברג

עושות כסף ממאזן האימה

יצרניות הנשק ויתר טכנולוגיות הלחימה לא חוות האטה כמו חברות אחרות. גם בצלו של המשבר הכלכלי העולמי ב־2008 הצליחו החברות הפועלות בתעשייה הביטחונית לשמור על רווחיות יציבה הודות להידרדרויות גיאו־פוליטיות ברחבי העולם

12.02.2014, 08:13 | טרנס קלינגמן

אחרי המשבר הגדול של 2008 והבחירה בברק אובמה מהמפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, משקיעים רבים מיהרו להספיד את התעשייה הביטחונית. הם גרסו שתחול ירידה משמעותית בתקציבי הביטחון ברוב מדינות המערב בשל האילוצים התקציביים והרתיעה מלצאת לסבב נוסף של מלחמות נוסח אפגניסטן ועיראק. שוק הביטחון המערבי אחראי למרבית הכנסות החברות בתעשייה הביטחונית הנסחרות בבורסות השונות באירופה ובארה"ב. לכן, עלה החשש שחברות הפועלות בתעשייה הביטחונית יחוו ירידה חדה בהכנסות וברווחיות.

קראו עוד בכלכליסט

מתגברת על המשבר

 

אלא שמאז המשבר הכלכלי העולמי התרחשו שלושה דברים מהותיים שהשפיעו לטובה על תוצאות החברות בתעשייה הביטחונית. ראשית, הכלכלה בארה"ב התאוששה בצורה מהירה מהצפוי, דבר שהפחית במעט את הלחץ על תקציב הביטחון. שנית, התעצמותה של סין והחשש מכוונותיה הובילו למירוץ התחמשות בדרום־מזרח אסיה. בנוסף לכך, ההתעצמות הכלכלית של חלק מהשווקים המתעוררים הביאה לרצון לשדרג את מערכות ההגנה שלהם עם כלים מודרניים יותר. כל אלו הובילו להידרדרות גיאו־פוליטית כללית במזרח הרחוק.

הגורם האחרון שהשפיע לטובה על התעשייה הביטחונית היתה העדפה גוברת עולמית למערכות עתירות טכנולוגיה על חשבון צבאות גדולים עם עלויות שוטפות גבוהות ("צבא קטן וחכם"). כל המגמות האלו עזרו לחברות הפועלות בתעשייה לשמור על רמת רווחיות סבירה, על אף הקיצוצים בתקציבי הביטחון, והיום חברות התעשייה הביטחונית נסחרות במכפילי רווח ומכפילי EV/EBITDA סבירים ומציעות תשואת דיבידנד יחסית נדיבה.

כיצד להיחשף לסקטור

 

להערכתנו, עדיף לקנות חברות שמתמקדות בפתרונות לחימה מתקדמים (כגון מזל"טים וטילים). קיימת מגמה מובהקת אצל צבאות המערב להישען על פתרונות אלו כדי למזער את חשיפת החיילים בשדה הקרב, דבר המייתר את השימוש בכוח יקר ופגיע (כגון שריון וחי"ר). בנוסף, כדאי להתמקד ביצרני נשק שמסוגלים לספק פתרונות יחסית זולים לשווקים המתעוררים ולשוקי דרום־מזרח אסיה. מדינות אלו בדרך כלל מוגבלות יחסית בתקציבי הביטחון ולכן מחפשות פתרונות חסכוניים יותר.

אחת מיצרניות מערכות הביטחון הגדולות בעולם ושמספקת פתרונות מגוונים לתעשייה הביטחונית בארה"ב - נורת'רופ גארמן (Northrop Grumman) - עונה על קריטריונים אלו. יותר מ־90% מהמכירות של נורת'רופ גראמן מיועדות לצבא ארה"ב. אולם, קו המוצרים של החברה מגוון מאוד ואין לה הישענות יתר על מערכת לחימה בודדת. החברה היא בין קבלני המשנה הגדולים של מטוס הקרב החמקן F-35 ומזל"טים (כגון ה־HAWK וה־BAT). החברה מתמקדת בעיקר בתחומי ביטחון הקשורים למערכות "פיקוד, בקרה תקשורת, מחשבים, מודיעין". או מערכות השליטה והבקרה C4I שנחשבים לתחומים עתירי טכנולוגיה.

חברה חזקה נוספת בתחום היא רת'און (Raytheon). מדובר ביצרן שמספק פתרונות מגוונים לתעשייה הביטחונית העולמית. בדומה לנורת'רופ גראמן, החברה מתמקדת בתחומים שנחשבים לעתירי טכנולוגיה. החברה בולטת במיוחד בתחום הטילים, גם הטילים הבליסטיים וגם טילים כגון פטריוט, שנועדו ליירט טילים בליסטיים. בנוסף לאלו, החברה בולטת גם בתחום המכ"מים המתקדמים. רת'און נחשבת ליצרנית הנשק האמריקאית עם החשיפה הגדולה ביותר לשווקים מחוץ לארה"ב, ולכן נהנית מגידול בתקציבי הביטחון בדרום מזרח אסיה לדוגמה.

חברה שלישית היא סאאב (Saab). סאאב (לא להתבלבל עם יצרנית הרכב) היא חברה שבדית בתחום התעשייה הביטחונית שידועה בעיקר כיצרנית מטוס הקרב גריפן ((Gripen, מטוס שנחשב ליעיל וזול ביחס למתחרות האירופיות והאמריקאיות. הגריפן עלה לאחרונה לכותרות כשנבחר על ידי צבא ברזיל לשמש אותו.

הבחירה במוצר השבדי התרחשה עם החשיפת כי הביון האמריקאי נהג לצותת לשיחותיו של ראש ממשלת ברזיל. חשיפה זו הביאה להתקררות היחסים בין ארה"ב לברזיל. אולם המטוס נמצא בשימוש נרחב גם במדינות כגון דנמרק, דרום אפריקה, הונגריה ותאילנד.

אלטרנטיבות השקעה מומלצות - התעשייה הבטחונית

 

נורת'רופ גראמן (סימול: NOC US)

חברה אמריקאית, מיצרניות המערכות הביטחוניות הגדולות בעולם, ונסחרת לפי שווי שוק של 24.9 מיליארד דולר. הלקוח העיקרי של החברה הוא ממשלת ארה"ב, אולם קו המוצרים של החברה מגוון מאוד ואין לה הישענות יתר על מערכת לחימה בודדת. החברה נסחרת לפי מכפיל רווח של 14.9 ומכפיל EV/EBITDA של 7.1. תשואת הדיבידנד הצפויה עומדת על 2.1%.

רת'און (סימול: RTN US)

חברה אמריקאית שמספקת פתרונות מגוונים לתעשייה הביטחונית העולמית, ונסחרת לפי שווי שוק של 30.1 מיליארד דולר. החברה דומיננטית במיוחד בתחום הטילים כגון מערכת הפטריוט שנועדה ליירט טילים בליסטיים. החברה נסחרת לפי מכפיל רווח של 15.1 ומכפיל EV/EBITDA של 9.1. תשואת הדיבידנד הצפויה עומדת על 2.3%.

סאאב (סימול: SAABB SS)

חברה שבדית שפועלת בתחום התעשייה הביטחונית ונסחרת לפי שווי שוק של 18.4 קרונות שבדיות. החברה ידועה בעיקר כיצרנית מטוס הקרב גריפן הנחשב ליעיל וזול ביחס למתחרות המערביות ושנמכר למדינות רבות בשווקים המתעוררים. החברה נסחרת לפי מכפיל רווח של 17.2 ומכפיל EV/EBITDA של 7.0. תשואת הדיבידנד הצפויה עומדת על 2.7%.

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר בפסגות גלובל

תגיות