אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רובוטרמיט: מדענים פיתחו רובוט שמסוגל לבנות בניינים ללא מגע אדם

פורצי הדרך

רובוטרמיט: מדענים פיתחו רובוט שמסוגל לבנות בניינים ללא מגע אדם

קבוצת חוקרים מאוניברסיטת הרווארד יצרה אלגוריתם מתקדם המאפשר לקבוצת רובוטים לעבוד ביחד ולהקים מבנים ללא צורך בפיקוח אנושי או מערכת ניהול מרכזית. ההשראה הגיעה ממושבות טרמיטים אפריקאיות, המסוגלות להקים מבני ענק

17.02.2014, 16:32 | עומר כביר

צוות של מדעני מחשב ומהנדסים מאוניברסיטת הרווארד פיתח רובוט החושב ומתנהל כמו טרמיט, ומסוגל לעבוד בצוות עם רובוטים נוספים כאילו היו חלק ממושבת טרמיטים. "מושבת" הרובוטים אז מסוגלת לבצע פעולות בנייה שונות ללא פיקוח אנושי, הכוונה מלמעלה או אפילו ללא תקשורת ביניהם.

קראו עוד בכלכליסט

שם הפרויקט הוא TERMES. לדברי קבוצת החוקרים, הרובוטים מסוגלים ליצור מבנים תלת-ממדים מורכבים במיוחד. בניסוי, הם הצליחו ליצור מבנים כגון מגדלים, טירות ופרמידות מלבני קצף, ללא צורך במערכת שליטה מרכזית ובלי לתת תפקיד מוגדר לכל רובוט במערכת. “ההשראה המרכזית שקיבלנו מטרמיטים היא הרעיון שאפשר לבצע מטלה מורכבת כחלק מקבוצה, ללא פיקוח , ושאפשר לעשות זאת מבלי שכולם ידברו ויחליטו מה כל אחד מתכוון לעשות, אלא רק באמצעות שינוי הסביבה", אמרה המדענית הראשית בפרויקט, ראדיקה נאגפאל, בהודעה לעיתונות.

רובוט TERMES, פרי פיתוח אוניברסיטת הארוורד רובוט TERMES, פרי פיתוח אוניברסיטת הארוורד רובוט TERMES, פרי פיתוח אוניברסיטת הארוורד

מושבות טרמיטים ידועות בתלים המורכבים והגדולים שהם בונים, המסוגלים להגיע לגובה של 7.5 מטרים. מושבה יכולה להיות מורכבת ממיליוני פריטים העובדים בצוותא בצורה שונה מהותית משל בני אדם - ללא הכנת תוכניות ותרשימים, חלוקת עבודה לפועלים השונים ופיקוח על התקדמותם. “זה לא שהמלכה מחלקת לכולם הוראות אינדבידואליות. טרמיט בודד לא יודע מה עושים האחרים או מה המצב של כלל התל", אמר אחד המדענים שלקחו חלק בפרויקט, ג'סטין וורפל.

החרקים עושים שימוש במנגנון המכונה סטיגמרג'י, שלפיו סימנים שנותרו בסביבה אחרי ביצוע פעולה מסוימת מביאים לביצועה של הפעולה הבאה בתור. בדומה לטרמיטים, הרובוטים מזהים שינויים שבוצעו בסביבה על ידי הרובוטים האחרים ופועלים בהתאם. כל רובוט פועל במקביל לאחרים, אך מבלי לדעת מה קורה בשאר אתרי הבניה.

מושבת טרמיטים באוסטרליה, צילום: ויקיפדיה מושבת טרמיטים באוסטרליה | צילום: ויקיפדיה מושבת טרמיטים באוסטרליה, צילום: ויקיפדיה

במערכת שפותחה, המחשב מנתח את הפעולות שיש לבצע בכל רגע נתון, בהתאם למצב המבנה. כך למשל, אם יש לבנה אחת מונחת, יש להניח לבנה משמאל לה. אם יש עשרים לבנים, יש להעלות "קומה" ולהניח לבנה ראשונה בקומה הבאה וכן הלאה. צורת המבנה או נקודות ציון שונות שהונחו בו מסמנות לרובוטים מה המצב הנוכחי שלו ועל סמך כך הם יודעים איזו פעולה לבצע. הכללים מוזנים לכל הרובוטים במקביל, ולמעשה גם רובוט אחד יכול לבצע את כל העבודה בעצמו – אם כי בפרק זמן ממושך יותר.

לדברי המדענים, מערכת מבוזרת כזו יכולה להיות פתרון מושלם לפרויקטים באזורי אסון, כמו הנחת שקי חול באזורי שיטפון, או במקומות מרוחקים כמו מאדים. מכיוון שאין צורך בשליטה מרכזית המערכת לא צריכה להסתמך על קבלת הוראת ממוקד מרוחק שעלול לאבד את הקשר או לא להגיב בזמן למשבר, והעובדה שלרובוטים אין תפקיד מוגדר מאפשרת לה לאבד סוכנים, בגלל תקלה למשל, מבלי שהדבר יפגע בצורה ניכרת בהתקדמות העבודה, פרט להאטת הקצב.

תגיות