אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש קבע: חברי קיבוץ געש יקבלו וילות צילום: עמית שעל

ביהמ"ש קבע: חברי קיבוץ געש יקבלו וילות

קיבוץ געש ביקש לאשר לו בניית עשרות יחידות דיור בשטח של עד 160 מ"ר כל אחת. הוועדה המחוזית סירבה בתוקף, אולם בית המשפט המחוזי התערב ופסק: "צורכי החיים של חברי הקיבוץ השתנו מאז שנות השבעים והשמונים"

25.02.2014, 07:23 | דותן לוי

בצעד חריג ביטל השבוע בית המשפט המחוזי מרכז את החלטתה של הוועדה המחוזית מרכז אשר סירבה לאשר לקיבוץ געש תוכנית לבניית 32 יחידות דיור בשטח של עד 160 מ"ר. ההחלטה והדיונים סביבה חושפים את השינויים בדרישות הנדל"ן של חברי הקיבוץ במהלך השנים. בעוד שבעבר היה נהוג כי הדירות בקיבוץ נבנו בשטח של 50–70 מ"ר, ב־2007 הוכנה תוכנית הבנייה של הקיבוץ אשר ביקשה להקים יחידות בשטח של עד 120 מ"ר, ואילו כעת גדל שטח הבנייה ליחידה וחברי הקיבוץ מבקשים להתגורר בווילות של עד 160 מ"ר.

קראו עוד בכלכליסט

בעתירה המינהלית שהוגשה באמצעות עורכי הדין אייל מאמו ואייל שרון ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', נכתב כי לקיבוץ תוכנית בנייה מאושרת מ־1983 וכי בכל התוכניות אשר התייחסו עד כה לקרקע המדוברת היא רשומה בהן כקרקע המיועדת לבנייה. הוועדה המחוזית לא אישרה את התוכנית ואף כתבה בהחלטתה כי ברור שכוונת התוכנית שאושרה בעבר לא היתה לאשר יחידות דיור בגודל ובהיקף המבוקש כעת. 

קיבוץ געש. "הווילות לא ישפיעו על הסביבה", צילום: עמית שעל קיבוץ געש. "הווילות לא ישפיעו על הסביבה" | צילום: עמית שעל קיבוץ געש. "הווילות לא ישפיעו על הסביבה", צילום: עמית שעל

"תוכנית הבינוי מציעה יח"ד בגודל של 160 מ"ר שהן ללא ספק שונות באופיין מאופי הבנייה שאליו כיוונה התוכנית שהתאפיינה ביחידות דיור קטנות (50–70 מ"ר)", לשון הוועדה המחוזית. עוד כתבה הוועדה כי ב־2007 אושרה תוכנית הקיבוץ, אך "הוועדה אינה סבורה כי ניתן 'למתוח' יותר את הוראותיה של התוכנית הקודמת", וכי מדובר בסטייה מהתוכנית הסטטוטורית. מנגד טענו חברי הקיבוץ כי אישור התוכנית הוא בעיקרו בסמכות ועדה מקומית וכי למחוזית יש סמכות מזערית בנוגע לכך. עוד טענו בקיבוץ כי "התוכנית אינה מגלה כל סטייה, התוכניות מאושרות וכי גם אם קיימת סטייה, ההחלטה לדחות את תוכנית הבינוי (להבדיל מלהציע את תיקונה) אינה מידתית".

השופטת זהבה בוסתן קבעה כי היא מסכימה עם עמדת הקיבוץ והוועדה המקומית שלפיה "אין לאופי הבנייה המבוקש כל השפעה על הסביבה שמחוץ לתחומי הקיבוץ, לא השפעה סביבתית ולא תכנונית. ההשפעה שיש לאישור תוכנית הבינוי תהיה רק על חברי הקיבוץ". עוד ציינה השופטת כי לא היה מקום לדחות לגמרי את התוכנית.

"במצב דברים זה היה על הוועדה המחוזית לכל הפחות לאשר תוכנית בינוי שתאפשר בניית יח"ד בשטח של 120 מ"ר כפי שאושרו לבנייה ב־2007". השופטת גם התייחסה להגדלת היקף הבנייה הפרטית בקיבוץ: "גם אם נכונה העובדה כי בעבר התאפיינה בניית יחידות הדיור בקיבוצים בבניית יחידות מצומצמות בשטחן, אין להקיש משנות השבעים והשמונים לשנת 2014 ויש להתאים את התוכניות למציאות ולצורכי החיים המשתנים של חברי הקיבוץ". השופטת קבעה כי היא מבטלת את החלטת המחוזית ומחזירה אליה את התוכנית, תוך בחירה בין אישור בנייה של 120 מ"ר או אישור בנייה בהיקף רחב יותר של עד 160 מ"ר.

תגיות

53 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

50.
מגיב זה מזועזע מרמת הדיור העלובה של רוב חברי הקבוצים -
מידי פעם יוצא לי לבקר בקיבוץ זה או אחר, ולבי מצטמרר. אדמות מדינה או דמות אחרות - יש לגרום לכך שהקיבוצניקים יוכלו לחיות בכבוד, וזה בודאי יעלה למדינה כסף וקרקעות. מאידך, לא יהיה עוד פטור מלא וגורף ממס חברות, ממסי ארנונה, וקבוץ שיקודם יחויב בפנוי כל גגות האסבסט-צמנט שבתחומו.
בעל רחמים , הקריות  |  25.02.14
49.
עודד עם העובדות - אפשר להתווכח
לא שהעובדות שהעלה עודד לא נכונות - אבל הפרשנות... ראשית - מי שילך היום לפריפריה להקים יישוב - סיכוייו להתעשר קלושים. אבל מעבר לכך - הקיבוצים הוקמו על ידי אנשים נפלאים עם אידיאולוגיה שיתופית. אין כל הצדקה שמי שהתנדב לקיבוץ על גבול סוריה יהנה פחות ממי שקבל קרקע סמוכה לתל אביב. הצדק היה שכל הקיבוצים המעוניינים ימכרו למדינה את הקרקעות העודפות שהן רוצות להפרד מהן - והכסף יחולק באופן שוויוני בין הקיבוצים השונים. המדינה - משרד השיכון או המנהל - יכינו תכניות וישווקו את הקרקע ללא רווח מופרז וגם לא עם סבסוד . הדבר יזרז את היציאה מבועת הנדלן וייצור צדק לקיבוצים שסבלו שנים רבות בהיותם על גבולות סוערים. ( ולא ליד גלי הים הרוחשים)
עדי  |  25.02.14
לכל התגובות