אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנט מנסה להכניס את תחליפי החלב לפיקוח צילום: טלי מאייר

בנט מנסה להכניס את תחליפי החלב לפיקוח

שר הכלכלה ל"כלכליסט": "אני עוד לא מגביל את המחיר, אלא מפקח עליו. מטרנה וסימילאק מהוות מעל 90% מהשוק. זה שוק סופר ריכוזי".

10.03.2014, 17:24 | אורנה יפת

לאחר שבמשך שנתיים מנסה הרגולטור לחולל תחרות בשוק תחליפי החלב ומבצע פעולות שהתוצאה שלהן הביאה לעליית מחירים ולהגברת הריכוזיות בשוק זה, כעת מנסה גם שר הכלכלה נפתלי בנט, להוביל מהלך של הכנסת תחליפי החלב לפיקוח.

קראו עוד בכלכליסט

בנט הנחה את הממונה על המחירים במשרד הכלכלה, דוד שטינמץ, לפתוח בהליכים לצורך החלת פיקוח מחירים על תרכובות מזון לתינוקות.

שר הכלכלה הודיע לשר האוצר יאיר לפיד ולממונה על ועדת המחירים במשרד, כי הינחה את המפקח על המחירים במשרדו להתחיל בהליכים הנדרשים לצורך החלת פיקוח מחירים על תרכובות מזון לתינוקות. לאחר שהוועדה תסיים עבודתה היא תעביר את המלצותיה לשרי הכלכלה והאוצר ואז יוחלט אם יש בממצאים אלו כדי להטיל פיקוח על מחירי תחליפי החלב.

בשלב הראשון מבקש בנט לבחון רק פיקוח ברמה הנמוכה ביותר שבמסגרתו ידווחו החברות היצרניות והיבואניות - מטרנה, פרומדיקו וטבע – באופן שוטף למשרד הכלכלה על רווחיות ומחירי המוצרים שהם מוכרים.

תחליפי חלב (ארכיון), צילום: עמית מגל תחליפי חלב (ארכיון) | צילום: עמית מגל תחליפי חלב (ארכיון), צילום: עמית מגל

"אני עוד לא מגביל את המחיר, אלא מפקח עליו", אמר נפתלי בנט בשיחה ל"כלכליסט". "אין לי עניין שרשתות השיווק יפסידו על תחליפי חלב אלא יש לי עניין לבדוק האם בשרשרת המזון הזו יש מישהו שמנצל את הרווחיות הכל כך גבוהה. אדרבא, אם הכל בסדר לא נעשה כלום, ואם משהו לא תקין אז נתקן".

הקמעונאים מפסידים 20 שקלים על כל אריזה

כיום תחליפי החלב הם מוצר 'לוס לידר' שרשתות השיווק מפסידות עליו כסף ומוכרות אותו לצרכן במחיר הנמוך ממחיר הקניה על מנת למשוך לקוחות לחנויות. ההערכות הן כי מחיר ממוצע של פחית מזון תינוקות נמכר לצרכן ב-55 שקלים, בעוד הקמעונאי משלם עליו בממוצע 75 שקלים. כלומר, הקמעונאים מפסידים 20 שקלים על כל אריזת חסכון של מזון תינוקות. מרבית הזמן מוצרים אלה נמכרים במחירי מבצע בשל התחרות המתנהלת בין הקמעונאיות על כל צרכן.

לדברי בנט, "עד לא מזמן פעלו ארבע חברות מרכזיות בתחום כולל מדיצ'י, שמשווקת אופטימיל, ולצערי בגלל הריכוזיות הגדולה הם החליטו לצאת מהשוק. מטרנה וסימילאק מהוות מעל 90% מהשוק. זה שוק סופר ריכוזי".

אלא שלמרות שבנט מצהיר שמדובר בצעד ביניים שמתואם עם רשות ההגבלים עסקיים, עדיין הוא בא באיחור לאחר המהלך שהוביל הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. האחרון חייב את ספקיות תחליפי חלב לחתום על צו מוסכם שאושר ב-20 בפברואר על ידי בית הדין להגבלים עסקיים, ומסדיר את היחסים בין בתי החולים לספקיות. במסגרת החלת הצו, שהחליף את ההכרזה על החברות כקבוצת ריכוז, יוצבו במחלקות היולדות כל שלוש השחקניות – מטרנה, סימילאק ונוטרילון.

בעבר הצהיר בנט כי אם הממונה על הגבלים לא יפעל לעשות סדר בשוק, הוא עצמו יפעל להכניס את המוצרים לפיקוח. אמנם בנט עדכן את הממונה על הגבלים במהלך הנוכחי וברשות ההגבלים לא הביעו התנגדות באופן רשמי. אבל המהלך של בנט דווקא כעת, כשבועיים לאחר כניסתו לתוקף של הצו המוסכם, מעלה תהייה האם לא מדובר במהלך פופוליסטי במהותו.

"המהלך של הכנסת כל השחקנים לבתי החולים צפוי להגביר את התחרות בטווח הרחוק. זה יקח עוד זמן ובינתיים אני מציע פתרון ביניים עד שנראה את האפקט לטווח ארוך של המהלך של הממונה", מסביר בנט.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אהה - וככה יותר חברות למזון תינוקות יעשו קופה כבר מביה"ח
1. חשיפת מגוון של תרכובות מזון מלאכותיות כבר במח' היולדות תסייע לכל החברות הנ"ל להמשיך לגזור קופון ענק ע"ח קהל הצרכנים ע"י ההונאה מספר אחת- אין שום תחליף לחלב אם!! 2. ראוי לבדוק באם ההוזלות הנהוגות כיום (ואלו הצפויות) עומדות בקנה אחד עם קוד השיווק הבינ"ל של מזון לתינוקות והמלצות ארגון הבריאות העולמי (הנקה בלעדית עד גיל 6 חוד' ובשילוב תוספות עד גיל שנתיים לפחות)? פיקוח שם נחוץ מאתמול!!! 3. ואם כבר חושבים על הוצאות התא המשפחתי - דרוש פיקוח מלא על כל תעשיית התחליפים למה שקיים בטבע בחינם (בנוסף לתמ"ל ) -מיני תוספות מזון סינטטיות, בקבוקים, מוצצים, פטמות סיליקון, משאבות חלב וכד'. 4. ההזנה העדיפה ליילוד הינה חלב אם. במידה ולא ניתן לספק לו אותו - חלב מאם אחרת הינו האפשרות העדיפה הבאה ורק אח"כ תרכובת מלאכותית שמושתתת על חלב פרה ומכוונת לעגלים...). אי לכך - יש להשקיע משאבים בפיתוח הבנק לחלב-אם ע"י הגברת המודעות ומאגר התורמות, שיפור התשתית לאיסוף התרומות והטבות לתורמות (דוגמת בנק הדם, זכאות לקדימות בשימוש וכו'). לסיכום - ההורים מחליטים ובוחרים את שיטות ההזנה של ילדיהם אך האחריות המינסטריאלית של שר התמ"ת היא לדאוג בראש ובראשונה שהחלטות הצרכנים ובחירותיהם ייעשו לאחר בחינה שקולה של כל האפשרויות (ע"י פיקוח ואכיפת התקנות הקיימות כבר היום!!) ונקייה משטיפת מוח ו"הוזלות" שמיטיבות בכל מקרה עם היצרנים וחברות השיווק...
אלמה , אי שם  |  10.03.14