בלב הרפורמה השאפתנית מאז 1979: עליבאבא ובעלי קלאב מד יקימו בנקים פרטיים בסין
בייג'ינג פרסמה את שמות החברות שיורשו להקים את חמשת הבנקים הפרטיים הראשונים במדינה. יתמקדו בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים
ממשלת סין פרסמה היום (ג') את שמות החברות שיורשו להשקיע בהקמת חמשת הבנקים הפרטיים הראשונים בהיסטוריה המודרנית של המדינה.
קראו עוד בכלכליסט
הרשימה מונה עשרה שמות, כשהבולטים בהם הם ענקית הקמעונאות עליבאבא וספקית משחקי המחשב המקוונים הגדולה בסין - טנסנט. כמו כן כוללת הרשימה את קבוצת פוסון, תאגיד השולט גם ברשת כפרי הנופש קלאב מד; וואנשאנג, יצרנית חלקי חילוף לרכב; וחברת הנדל"ן חוואביי.
שאנג פולין, יו"ר ועדת הפיקוח על הבנקים של ממשלת סין, אמר שהבנקים הפרטיים החדשים יוכלו לפעול באופן עצמאי אך תוך ציות לחוקי המדינה. סין הודיעה בשנה שעברה על כוונתה לאפשר פתיחת בנקים פרטיים במדינה כחלק מרפורמה כוללת, שנועדה לעודד את היצרנות של כלכלתה באמצעות מתן תפקיד גדול יותר לכוחות השוק. השינוי הצפוי במגזר הבנקאות בסין נמצא בלבה של הרפורמה השאפתנית ביותר שמבצעת המדינה הקומוניסטית השלטת בכלכלת סין מאז 1979.
שוק צללים
המצדדים ברפורמה טוענים כי הבנקים האלו מאטים את הפעילות הכלכלית בסין מכיוון שהם נוטים להעניק הלוואות לחברות ממשלתיות, זאת על חשבון יזמים פרטיים. מעבר לכך, העובדה כי הריבית בבנקים האלו היא נמוכה כופה למעשה סבסוד של הלווים המועדפים על ידי החוסכים. כלומר, שיעור הריבית הנמוך שפועל לטובת הלווים פוגע באזרחים שמפקידים את כספם בבנקים הממשלתיים.
המחסור בהלוואות בנקאיות ליזמים בסין הוליד שוק להלוואות בריבית גבוהה. ממשלת סין מאפשרת את פעולתו של שוק הצללים הזה כדי לתמוך ביזמים, אך לאחרונה היא ניסתה להדק את הפיקוח עליו לאחר שהתברר כי גם חברות ממשלתיות מציעות הלוואות מסוג זה שנחשבות להלוואות בסיכון גבוה במיוחד.
לפי התוכנית של ממשלת סין, הבנקים הפרטיים החדשים יעניקו הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים. בהתאם לכך דיווחה סוכנות הידיעות אי.פי כי שתיים מהחברות שקיבלו את האישור הממשלתי להקים בנק, וואנשאנג ועליבאבא, מתכננות לשתף פעולה בתחום ההלוואות לעסקים קטנים. דובר עליבאבא מסר שבכוונת הבנק העתידי להתמקד בהענקת הלוואות ליזמים בענף המסחר המקוון.
בתוך כך יו"ר הבנק המרכזי הסיני מסר שבשנתיים הקרובות יקל את הפיקוח על שיעור הריבית הניתן על פיקדונות בבנקים הממשלתיים. היו"ר, ז'ואו שיאצ'ואן, אמר שהמהלך יאפשר לבנקים הממשלתיים להתחרות בבנקים הפרטיים שעתידים לקום.
הקלה בפיקוח על הריבית
עליבאבא, כמו גם טנסנט, מציעות ללקוחות כבר כיום פלטפורמה פיננסית מקוונת לניהול פיקדונות כספיים עם ריבית גבוהה יותר מאלו שמציעים הבנקים הממשלתיים. כעת מתכננת עליבאבא להשתמש במאגר המידע שיש לה על לקוחותיה כדי לבדוק את המוניטין של הלווים הפוטנציאליים. דובר עליבאבא מסר שמידע על יותר מ־300 מיליון לקוחות של החברה עשוי לשמש לצורך זה. הדובר ציין עוד ששיעור חדלות הפירעון של לקוחות עליבאבא הוא נמוך יחסית לזה של הבנקים המסורתיים.
שוק הכספים המקוון של עליבאבא משך בתשעת החודשים שבהם הוא קיים יותר משקיעים מאשר בכל שוק ההשקעות הסיני כולו. מספר המשתמשים בפלטפורמה המקוונת לניהול פיקדונות שנקראת יו־באו הגיע בחודש פברואר ליותר מ־81 מיליון, זאת בהשוואה ל־77 מיליון חשבונות השקעות שמנוהלים בסין.
בכיר בממשל הסיני אמר ל"פייננשל טיימס" כי בייג'ינג מעריכה את היקף הכספים המנוהלים ביו־באו ביותר מ־81 מיליארד דולר. יו־באו מציעה ללקוחות ריבית שנתית של 6%, זאת בהשוואה לגבול עליון של 3.3% בבנקים הממשלתיים, כאשר שיעור הריבית על מרבית הפיקדונות שבהם הוא 0.35%. מספר הלקוחות של יו־באו צמח בקצב מהיר מאוד מתחילת השנה, מ־49 מיליון באמצע ינואר ל־81 מיליון בסוף פברואר.
הקצב חסר התקדים שבו הצליחה יו־באו לחדור לשוק הפיננסים הסיני מעורר חשש שהיא מעמיקה את תלות הכלכלה המקומית בחוב. "לשירותים הפיננסיים המקוונים האלה יש פוטנציאל לדחוף את הכלכלה הסינית לתהום", אמר ל"פייננשל טיימס" ל.ב סויצ'י מאוניברסיטת פקין, "אם הממשלה תפקח עליהם באדיקות הם לא יציעו שיעורי ריבית גבוהים כל כך".
עם זאת, הממשלה הסינית דווקא מגלה תמיכה בשירותים מסוגה של יו־באו. בנאום שנשא ראש הממשלה לי קצ'יאנג בשבוע שעבר הוא אף הבטיח "לנקוט צעדים לעידוד בנקאות באינטרנט".
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה