אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר בסנאט: "אין כל הוכחה לכך שקיצוץ בתקציב מעודד צמיחה" צילום: מיקי אלון, בלומברג

פישר בסנאט: "אין כל הוכחה לכך שקיצוץ בתקציב מעודד צמיחה"

נגיד בנק ישראל לשעבר העיד היום בפני חברי ועדת הבנקאות של הסנאט, לקראת אישור מינויו לסגן יו"ר הפדרל ריזרב. לדבריו, "לאחר התמוטטות ליהמן ברדרס ב-2008, היתה פאניקה בישראל"

13.03.2014, 18:09 | שירות כלכליסט

נגיד בנק ישראל לשעבר סטנלי פישר העיד היום בפני חברי ועדת הבנקאות של הסנאט, לקראת אישור מינויו לסגן יו"ר הפדרל ריזרב. לצד פישר, השתתפו בשימוע שני מועמדים נוספים להנהגת הפד - לייל בריינארד (Lael Brainard), לשעבר בכירה באוצר, וחבר מועצת המושלים של הפד ג'רום פאוול (Jerome Powell) המועמד לכהונה שנייה.

מסמך ההערות שהעביר פישר לעיון הוועדה קודם לשימוע שיקף את עמדות הבנק המרכזי לגבי המדיניות הרצויה, ובכלל זה תמיכה במדיניות הריבית הנמוכה עד להתאוששות בשוק העבודה ובהחלטה לצמצם באופן הדרגתי ואיטי את התמיכה בשווקים.

בשימוע אמר פישר כי הוא לא הבין את התגובה החריפה של השוק במאי 2013 כשאופציית צמצום רכישות האג"ח מצד הפד הועלתה על השולחן. ואולם בסופו של דבר, הוא הוסיף, כשהצמצום החל בפועל בדצמבר האחרון, השוק נותר יציב.

סטנלי פישר מעיד בפני הסנאט, הערב, צילום: רויטרס סטנלי פישר מעיד בפני הסנאט, הערב | צילום: רויטרס סטנלי פישר מעיד בפני הסנאט, הערב, צילום: רויטרס

בהתבטאות מעניינת במיוחד, לנוכח העמדות שהציג בתקופת כהונתו כנגיד בנק ישראל אודות חשיבות המשמעת התקציבית, אמר פישר בשימוע כי אין כל הוכחה לכך שקיצוץ בתקציב מעודד צמיחה של הכלכלה. הנגיד לשעבר הוסיף כי לאחר התמוטטות ליהמן ברדרס ב-2008  היתה פאניקה בישראל - והוא נדרש לטעת ביטחון בקרב האזרחים מבלי להשתמש ב"טריקים של עיתונאים".

חלק ניכר מהשאלות המופנות למועמדים נגעו לרגולציה של המערכת הפיננסית. בתשובה לאחת השאלות בעניין אמר פישר כי לדעתו הבנקים הקטנים בארה"ב אינם צריכים להיות כפופים באופן מלא לרגולציה המסדירה את פעילות הבנקים הגדולים. המועמד פאואל אמר כי הוא מסכים שהרגולטור צריך להיות גמיש יותר עם בנקים קטנים יותר המשרתים קהילות. 

פישר והמועמדת בריינארד אמרו עוד כי בקביעת כללים מחייבים לניהול ההון, הרגולטור צריך לקחת בחשבון את ההבדלים בין המוסדות הפיננסיים הבנקאיים לבין ענקיות הביטוח. 

לפני כחודשיים נשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע על מינויו של פישר לתפקיד. לאחר אישור מועמדותו בסנאט, שלפי ההערכות תתקבל ללא התנגדות משמעותית, הוא ייכנס לתפקיד הקודם של יו"ר הפד הנוכחית, ג'נט ילן. בכך יהפוך פישר לחבר הבכיר, פרט לילן, במועצת המושלים של הפד, שיושבת בוושינגטון הבירה ומונה שבעה חברים שאותם ממנה הנשיא.

 

פישר צפוי להיכנס לתפקידו בעת שהנגידה ילן מצמצמת את רכישות האג"ח החודשיות של הפד במסגרת ההקלה הכמותית ומנהלת דיון לגבי שינוי ההנחיות העתידיות הנוגעות לריבית העוגן של הפד, שמאז דצמבר 2008 היא קרוב לאפס.

 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל-1 אתה טועה
הסתכל על מודל הסקנדינבי לוקחים המון קרוב ל-70% מיסים (וזה לא מפריע לאף אחד שם) כי נותנים שירותים ותשתיות מעולים, ולכן מוכנים לשלם. בארץ לא רוצים לשלם מיסים כי פשוט לא נותנים שירות עבור הכסף שמשלמים. אין קשר בין צמיחה ולבין מיסים. הקשר היחיד לצמיחה זה שקט תעשייתי, ומקורות הכנסה של כסף זר. כמו נורווגיה שהתברכה בנפט וגז וגבולות שקטים. כמו שוודיה עם וולוו איקאה ועוד... וגם שכנים נהדרים. (אצלנו יש גז רק ששתשובה לא נותן שום שירות פשוט גזל) אצל הנוורגים הכסף מהנפט זה הפנסייה שלהם בארץ פשוט גונבים ללא בושה כי הצבא מגן על אסדות קידוח ומקפח חיים, על זה תשובה לא משלם אגורה. מדינת חלם שהגז הולך לפנסיות של אנשי קבע
יותם  |  13.03.14
4.
ל - 1 בשנים האחרונות שמענו מנגינה אחרת לגמרי מפישר
בשנים האחרונות שלו כאן הוא כל הזמן לחץ על הממשלה שיש לה גרעון גדול מדי ושהיא צריכה להעלות מיסים. לכל בעיה יש תרופה - בוא ניסחט את הלימון - האזרחים ישלמו עוד מיסים ויקבלו פחות שירותים. עכשיו שהוא נמצא בארה"ב הוא מיישר קו עם המדיניות המרחיבה - כי הוא לא מעיז לבקש כל כך הרבה מיסים מהאזרחים. זה לא ענין של שטויות זה ענין של שליטת הבנקאים בכלכלה שלנו.
מירית  |  13.03.14
2.
ככל שאני לומד יותר כלכלה, כך אני מגלה איזה שטויות פישר מדבר.
למשל, אני לא מכיר מישהו שטען אי פעם שקיצוץ בתקציב המדינה מביא לצמיחה. הטענה היא שקיצוץ במיסים הוא זה שמביא לצמיחה, משום שהוא משאיר יותר הכנסה פנוייה בידי התושבים, לשם צריכה והשקעה. כמובן שעל מנת לאפשר קיצוץ מסים מבלי להיכנס לגרעון הממשלה צריכה לקצץ בהוצאותיה, אולם זהו רק תוצר לוואי. נדמה שפישר ויתר האסכולה הקיינסיאנית שלו כל כך מאוהבים במדיניות המרחיבה, שהם אינם מסוגלים כלל לדמיין את האלטרנטיבה...
אורן  |  13.03.14
לכל התגובות