אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
6 מצבים מביכים הקשורים בכסף - ואיך מתמודדים איתם צילום: שאטרסטוק

6 מצבים מביכים הקשורים בכסף - ואיך מתמודדים איתם

עברתם לגור עם בן או בת הזוג וצריך להחליט איך מתחלקים בהוצאות; הזמנתם רק מנה ראשונה במסעדה והחברים רוצים לחלוק את החשבון שווה בשווה; בן משפחה פזרן מבקש מכם הלוואה - מה עושים?

18.03.2014, 20:44 | מעין מנלה
תארו לעצמכם שאתם יוצאים עם חברים למסעדה, בדיוק החלטתם להתחיל לחסוך אז אתם מסתפקים במנה ראשונה בזמן שכל החברים מזמינים שלוש מנות וקוקטילים. כשהחשבון מגיע כולם מניחים את כרטיס האשראי ומציעים לחלק את החשבון שווה בשווה בין כולם. מביך. כסף יכול להיות מקור להרבה מצבים מביכים, אבל אפשר להתמודד איתם בחן ולשמור הן על היחסים עם החברים והן על הארנק.

קראו עוד בכלכליסט

"באופן כללי אני מציע להיות בגישה של נתינה, גם אם זה לא בדיוק לפי הכללים או לא מה שתכננת, זה תמיד מקל על המבוכה", אומר יוסי אש, מומחה לכלכלת המשפחה, מנכ"ל משותף בחברת אש לידור פילוסוף.

1. עברתם לגור עם בן או בת הזוג

אם עברתם לגור עם החבר או החברה אחרי מספר חודשים שאתם בקשר מגיע רגע מביך שקשור בחלוקת ההוצאות. "כאשר עוברים למגורים משותפים יש אופציה להישאר בחשבונות נפרדים ואת הוצאות המשותפות לעשות משני החשבונות חצי חצי או בחלוקה אחרת עליה מחליטים. יש אפשרות נוספת לפתוח חשבון משותף ולנהל את ההוצאות המשותפות יחד כאשר בצעד זה יש אמירה זוגית", אומר אש. ההמלצה שלו היא שכאשר פותחים חשבון משותף בתחילת הדרך לוודא שהחשבון שפותחים הוא חשבון ללא מסגרת אשראי, ועם כרטיס אשראי עם מסגרת נמוכה כי עוד אין היכרות מספיקה עם בן הזוג. כמו כן, הוא ממליץ שהחשבון יהיה ללא צ'קים. "אם יש מסגרת אשראי אחד מבני הזוג יכול לקחת את הכסף וכך גם עם צ'קים, מישהו יכול לחלק צ'קים ללא חשבון – ובן הזוג השני יצטרך לשלם עליהם", הוא אומר.

יוסי אש יוסי אש יוסי אש
אש מספר על זוג בני שישים שהיו גרושים הרבה זמן, נפגשו והחלו לייצר חיים משותפים, הם נסעו לחו"ל יחד, אכלו במסעדות והרגישו לא בנוח שבכל פעם צריך לשלוף את כרטיסי האשראי ולעשות התחשבנויות. הפתרון עבורם היה לפתוח חשבון משותף עם כרטיס אשראי אחד בכל תקופה הפקידו בני הזוג סכום מסויים לאותו החשבון.

2. יצאתם עם חברים לבלות - איך מחלקים את החשבון?

"לדעתי חלק מההתנהגות הנורמלית צריכה להיות להתחלק שווה בשווה", אומר אש. הוא ממליץ לבוא בגישה של נתינה וכן לברר מראש מה התוכנית לגבי התשלום בסוף הארוחה. אם, למשל, יצאתם עם חברים למסעדה, חשבתם שהחשבון ייצא 300 שקל והחשבון הגיע ל-500 שקל, זה לא יכול להיות מביך, אבל כדאי שמישהו יבדוק את החשבון. "זה לא נעים כי אותו אדם יכול להיחשב לקמצן. אם אתם עם עוד ארבעה חברים, אף אחד לא ירצה להיות הקטנוני", אומר אש. הוא ממליץ בכל זאת לבדוק את החשבון כדי לוודא שלא הייתה טעות. "אם הסכום עבר את מה שהתכוונתם, לא נורא, שלמו ותהנו מהחיים", הוא אומר.

3. פגישות עסקיות או פגישה עם לקוח במסעדה

כשיוצאים עם חברים הכללים די ברורים אבל מה לגבי פגישה עסקית? נניח שאתם מראיינים מועמד לעבודה בבית קפה, מי צריך לשלם? או שנסעתם לחו"ל עם קולגות מהעבודה ואתם יוצאים לארוחת ערב, האם הבכיר ביניכם צריך לשלם? או שקבעתם עם לקוח פגישה בבית קפה והוא מזמין ארוחת צהריים. "צריך לפני שמזמינים לדבר על הדברים כדי שלא יהיו הפתעות. תשאלו מי מממן את הארוחה. אם מי שאיתו אתם יושבים אומר שהוא מזמין אז כל אחד יכול להחליט בעצמו מה להזמין. יכול להיות שהוא יגיד שהחברה לא מממנת ואז כל אחד ישלם עבור מה שהוא מזמין. חשוב בכל מקרה לברר את הדברים כדי שלא תהיה בעיה כשיגיע החשבון. אני מציע לעשות את זה בחיוך, באמפתיה ובפתיחות", אומר אש.

4. גיליתם שלבן או בת הזוג יש חובות

אש מספר על זוג שהתחתן וחודשיים לאחר החתונה התכוונו לאחד חשבונות. אז התברר לאישה שבעלה נמצא במינוס מאוד גדול ושההוצאות שלו לא תואמות את תקציב המשפחה. "במקרה הזה ברור שאין מקום לכפות על הבעל התנהגות אחרת וגם ברור שהמצב לא יכול להימשך. הדרך הנכונה במקרה כזה הוא לשקף לזוג את המצב כמו שהוא ולאחר מכן לקבל החלטות משותפות - מה האסטרטגיה המשפחתית של ניהול חשבון משותף: האם מנהלים תקציב גרעוני, האם חוסכים, האם מתייחסים לטווח הארוך או רק חיים את הווה, האם שני בני הזוג צריכים לדעת על כל שקל שיוצא מהחשבון או שמשאירים חופש הדדי", הוא אומר. ההמלצה היא לכל זוג בתחילת דרכו לקיים דיון על החשבון המשותף כי אם לא יהיה דיון זה מקור לצרות עתידיות.

מה עושים אם לבן הזוג יש חובות?, צילום: שאטרסטוק מה עושים אם לבן הזוג יש חובות? | צילום: שאטרסטוק מה עושים אם לבן הזוג יש חובות?, צילום: שאטרסטוק

5. שואלים אתכם שאלות חטטניות לגבי כסף

זה דבר אחד אם מישהי בוחרת להגיד לחברה שלה כמה עלה התיק שהיא קנתה, או מישהו מחליט לשתף את החברים שלו בכמה כסף הוא מרוויח אחרי שקיבל העלאה. זה דבר אחר לגמרי כאשר מישהו שואל את השאלות האלו, ונכנס לכם לכיס. יש אנשים שישאלו אתכם כמה אתם מרוויחים, כמה עלה הרכב שקניתם או כמה שכר דירה אתם משלמים ויכול להיות שלא יהיה לכם נוח לענות. במקרים כאלו מומלץ לענות בפשטות ונחישות שזה לא נושא שנוח לכם לדבר עליו, או שאתם מעדיפים לא לדון בעניין.

6. בן משפחה בזבזן מבקש מכם הלוואה

הלוואות בין בני משפחה הן נושא רגיש. לרוב, אנשים רוצים לעזור לבני משפחתם במידה והם יכולים אבל אם אותו בן משפחה מתנהג בחוסר אחריות עם הכסף, זה יכול לפגוע ביחסים ביניכם. למשל, אם הלוויתם לאחיין שלכם כסף ללימודים והוא בוחר להשתמש בו לטיול בחו"ל, תחושו שהוא מבזבז את כספכם. לכן, מומחים ממליצים להיות מודעים לכך שבמתן הלוואה לבן משפחה תמיד יש אפשרות שלא תקבלו את כספכם בחזרה. לפיכך, עדיף להתייחס להלוואה מראש כאל מתנה. בנוסף, ודאו שבמידה והכסף לא יוחזר - לא תיכנסו בעצמכם לחובות.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
תדהמה
כנראה ליועץ הכלכלי אין שום בעיה תקציבית. אחרת לא היה ממליץ עצות כל כך לא מתאימות. א"ב של ניהול כלכלי זה האותיות הקטנות בחשבונות. זו לא קמצנות זו אחריות. אגב, כשאני מגלה טעות לטובתי אני לא שותקת. אני מחזירה את הכסף. מישהו עובד בשביל הכסף הזה. גם לא צריך לאפשר לאחר לנצל אותך. מי שאכל הרבה ישלם הרבה. כנ"ל לגבי הזמנה לחתונה. צד שהזמין 100 איש לא צריך לשלם על מי שהזמין 400. וגם לא שקל אחד. (חתונות זה בכלל סרט כלכלי מעניין. ) וכמובן מי שהזמין את הפגישה במסעדה לוקח בחשבון שבמסעדה אוכלים והמזמין משלם. ובדומה לחתונות - אף פעם, אבל אף פעם, אל תבנו על זה שהאורחים יכסו את כל ההוצאות והגחמות שלכם.
יעל , הירח  |  18.11.15
11.
חלוקת החשבון
גם אני מסתייגת מההמלצה לחלק שווה בשווה. ודווקא מיועץ לכלכלת המשפחה. מעדיפה עיצה שאומרת: מי שאכל בסכום גדול- שייזום לשלם לפי מה שאכל. כך גם יהיה הוגן וגם לא קמצן. ואם הוא לא עושה כן - אין ברירה למי שאכל מעט, לפי תקציבו, להיות אסרטיבי ולעמוד על זכותו. כי בינינו, מי ששומר על התקציב - לא יאכל יותר בחברה שמנצלת אותו, וחבל
ענת , תל אביב  |  17.07.15
לכל התגובות