אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוטין חתם על סיפוח קרים לרוסיה; רוסיה הושעתה מה-G8 צילום: איי אף פי

פוטין חתם על סיפוח קרים לרוסיה; רוסיה הושעתה מה-G8

נשיא רוסיה לא התרגש מעיצומי המערב; "המערב חצה את הגבול, ארה"ב שולטת בכוח הזרוע", אמר פוטין בנאום מיוחד בפרלמנט: "משאל העם היה חוקי, מקבלים את בקשת קרים לסיפוחה"

18.03.2014, 14:57 | שירות כלכליסט

המשבר בין קייב והמערב לבין מוסקבה הגיע לשיא דרמטי שייכנס לספרי ההיסטוריה: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם היום (יום ג') ביחד עם מנהיגי קרים על סיפוח חצי האי האוקראיני לשטחה של רוסיה. פוטין הופיע לדיון מיוחד בפרלמנט במוסקבה ואמר שחצי האי קרים היה ותמיד יהיה חלק בלתי נפרד מרוסיה. "זה יהיה נכון אם בקרים, ואני יודע שתושבי קרים תומכים בזה, יהיו שלוש שפות בעלות מעמד שווה: רוסית, אוקראינית וטטרית", אמר פוטין וזכה למחיאות כפיים סוערות. הוא הוסיף כי משאל העם שנערך בחצי האי האוקראיני היה דמוקרטי ובהתאם למשפט הבינלאומי.    

קראו עוד בכלכליסט

"הסוגיה בקרים היא בעלת חשיבות רבה, חשיבות היסטורית לכולנו", אמר פוטין. "קרים הייתה ונשארה בלב של הרוסים והיא חלק בלתי נפרד מרוסיה". הנשיא הרוסי אמר שארצו תמיד תראה ב"יחסי האחווה" עם העם האוקראיני חשיבות מכרעת והוסיף שקרים תהיה בית לכל הקבוצות האתניות. לדבריו, "בקרים יש מקומות רבים שחשובים לעם הרוסי ומייצגים את ניצחונותיו הצבאיים. כל הלאומים מוזמנים להמשיך לשמור על התרבות שלהם".

בתוך כך, שר החוץ של צרפת לורן פביוס מסר היום (ג') כי מנהיגי ארגון שמונה המדינות המתועשות (G8) החליטו להשעות את חברותה של רוסיה בארגון בעקבות הסכסוך שלה עם אוקראינה ופלישת צבא לחצי האי קרים. שבע המדינות החברות ב-G8 כבר השעו את ההכנות שלהן לפסגת הארגון שמתוכננת להיערך בחודש יוני בעיר סוצ'י ברוסיה.

 

ולדימיר פוטין חותם על סיפוח קרים, צילום: איי אף פי ולדימיר פוטין חותם על סיפוח קרים | צילום: איי אף פי ולדימיר פוטין חותם על סיפוח קרים, צילום: איי אף פי

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס הרחיק לכת ואמר בראיון לרדיו "אירופה 1" ש"בכל הקשור ל-G8, החלטנו להשעות את חברותה של רוסיה ואנו צופים שכל יתר המדינות, שבע המדינות המובילות, יתאחדו ללא רוסיה".

במהלך נאומו תקף פוטין בחריפות את המערב ואמר שמדיניות החוץ האמריקנית לא מוכתבת על ידי המשפט הבינלאומי אלא על ידי חוק "החזק שולט".

"הם מתכננים הפיכה נוספת"

בנאומו הבוקר נשיא רוסיה יצא גם נגד השלטון החדש באוקראינה, שקם לאחר הדחת הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', ואמר שהוא פתח את הדרך ל"ניאו-נאצים". "אלה שעמדו מאחורי האירועים האחרונים, הם מתכננים הפיכה נוספת. הם מתכננים להשתלט על השלטון, לא יעצרו אף פעם. היה שימוש בטרור, רצח, פוגרומים", אמר פוטין וכינה את השליטים החדשים בקייב "לאומנים, ניאו-נאצים, רוסופובים ואנטישמים".

פוטין המשיך במתקפתו ואמר שאף על פי שהשלטון בקייב התחלף, היחס שלו כלפי התושבים לא השתנה. "לא אכפת להם מהתושבים הפשוטים", הוא אמר. 

פוטין נתן כדוגמה את הכרזת העצמאות של קוסובו והיפרדותה מסרביה שזכתה לתמיכת המערב, ואמר שהפרישה של קרים מאוקראינה היא חזרה של הפרישה של אוקראינה עצמה מברית המועצות ב-1991. "למה אוקראינה רשאית לפרוש מברית המועצות ותושבי קרים לא? כשקוסובו הכריזה על עצמאות, העולם קיבל את זה. למה לרוסים אסר את מה שמותר לאלבנים בקוסובו? במה ייחודי המקרה הזה? זה בגלל שבקוסובו היו הרוגים רבים? לא מדובר במוסר כפול אלא בציניות".

הוא דחה את האשמות המערב שרוסיה פלשה לקרים לפני משאל העם באזור, וטען שהכוחות הרוסיים נשלחו לחצי האי בהתאם לאמנה שעליה חתומות מוסקבה וקייב שמתירה לרוסיה לשלוח עד 25 אלף חיילים לבסיס צי הים השחור שלה בחצי האי קרים. "לא עברנו על החוק הבינלאומי. נכון שתגברנו כוחות, אבל לא עברנו על המכסה".

למרות נאומו התוקפני של פוטין, הוא ניסה גם להפיג את חששות הקהילה הבינלאומית ואמר בנאומו בפרלמנט הרוסי כי הוא לא מעוניין להצית עימות עם המערב, אך כן יגן על האינטרסים הרוסיים. לדבריו, הוא גם לא מעוניין בפיצול נוסף של אוקראינה. בסיום נאומו חתם האיש מספר אחת בקרמלין, כאמור, על מסמך לסיפוח חצי האי קרים לתוך שטחה של רוסיה.

תגיות