אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטיפול בצד ההיצע לא עוזר כי הוא עדיין לא מספיק נרחב צילום: אוראל כהן

דיור עכשיו 2014

הטיפול בצד ההיצע לא עוזר כי הוא עדיין לא מספיק נרחב

על פי מדד מחירי הדירות של הלמ"ס בחמש השנים האחרונות התחלות הבנייה הדביקו את קצב הביקושים ואף עברו אותו, אבל זה לא מספיק בכדי להוריד את מחירי הדירות

20.03.2014, 08:36 | עינת פז-פרנקל

היצע הדירות החדשות בישראל לא מצליח לעלות על הביקוש לדירות במידה מספקת, ואחת התוצאות של התופעה העגומה היא זינוק של 64% במחירי הדירות מאז 2009 - כך על פי מדד מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

בחמש השנים האחרונות התחלות הבנייה הדביקו את קצב הביקושים ואף עברו אותו - ב־2013 לדוגמא עמד הביקוש לדירות על 43,108 (שיא של ארבע שנים) ובמקביל הוחל בבנייתן של 44,341 דירות חדשות - 1,200 דירות יותר. למרות זאת, מחירי הדירות המשיכו לעלות. מומחים העריכו בפני "כלכליסט" כי רק התחלות בנייה בהיקף של 60 אלף יחידות דיור מדי שנה בעשור הקרוב עשויות להוריד את מחירי הדירות, כי ההיצע צריך לעלות באופן משמעותי יותר על הביקוש.

ראש הממשלה בנימין נתניהו יודע את זה. בנאומו במליאת הכנסת אמר אתמול נתניהו כי "הפתרון האמיתי למחירי הדיור הוא הגדלת ההיצע, את זה אנחנו עושים על ידי הגדלת הבנייה לדיור. אבל זה לא מספיק, ייקח כמה שנים להדביק את הפער. לכן אנחנו מגבשים צעדים קצרי טווח שמטרתם להפחית את מחירי הדיור ואותם נציג בקרוב".

אורי שני ל"כלכליסט": "נתניהו תומך בתוכנית לפיד ומגבה אותה" בהתייחסו לביקורת החריפה שנשמעת באגף התקציבים באוצר על תוכנית הדיור של לפיד, אמר היועץ לקבינט הדיור כי "אנחנו רוצים להיאבק ברוכשי הדירות להשקעה" רוני זינגר, 5 תגובותלכתבה המלאה

באוקטובר 2013 החלו לקדם בקבינט הדיור הצעת חוק שמאיצה את הליכי האישור של תוכניות מגורים גדולות, המונות יותר מ־500 דירות. מוסד התכנון המואץ, אם יאושר בכנסת, צפוי להביא להגדלת מספר הדירות המתוכננות, שאלה בתורן יוכלו לצאת במכרזים לקבלנים.

מוסד תכנון זה, הותמ"ל, שמקדם זה כמה חודשים שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד, מוקם כדי לצמצם את הגירעון הקיים במערכת התכנון ולפיו המשק זקוק לעוד כ־150 אלף יחידות דיור מתוכננות בשנים הקרובות. היעד של כלל מוסדות התכנון (כולל הותמ"ל) הוא להגיע ל־86 אלף יחידות דיור מתוכננות בשנה, ולהביא לכך שבתוך חמש שנים המשק יגיע למצב של איזון. תוכנית החומש מצביעה על צמצום הפער כך שבכל שנה המחסור התכנוני צריך להצטמצם בכ־30 אלף יחידות דיור. זהו לפחות היעד.

נתניהו. "ייקח שנים להדביק את הפער", צילום: אוראל כהן נתניהו. "ייקח שנים להדביק את הפער" | צילום: אוראל כהן נתניהו. "ייקח שנים להדביק את הפער", צילום: אוראל כהן

יצוין כי רשות מקרקעי ישראל תצטרך אף היא להגביר באופן משמעותי את שיווקי הקרקעות ליזמים. לפי נתוני משרד השיכון, ב־11 החודשים הראשונים של 2013 אושרו לרכישה מהמינהל קרקעות לכ־27 אלף יחידות דיור (נתונים עדכניים יותר טרם התפרסמו), זאת לאחר ששנת 2012 היתה שחונה במיוחד עם עסקאות לרכישת מגרשים לכ־16 אלף יחידות דיור בלבד. יצוין עוד כי ב־2013 רק 27% מהדירות שווקו במחוזות תל אביב והמרכז ועוד 18% בירושלים. 55% מהדירות שווקו בצפון, בחיפה, בדרום וביו"ש, שאינם מוגדרים כאזורי ביקוש.

כרגע על קבינט הדיור לפעול כדי להגביר את השיווקים באזור המרכז; בראשית דרכו של הקבינט לפני כתשעה חודשים, הוצב היעד לשווק קרקעות ל־25 אלף יחידות דיור בשנה. אבל אם מחירי הדירות לא יתחילו לרדת, נראה שקבינט הדיור ייאלץ בקרוב לעדכן את יעד השיווקים של המינהל כלפי מעלה.

תגיות