אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משלמים לך פחות כי את אישה? כך תבקשי העלאה מבלי להיתפס "גברית" צילום: גלעד קוולרצ'יק

משלמים לך פחות כי את אישה? כך תבקשי העלאה מבלי להיתפס "גברית"

כאשר נשים מתנהגות בצורה שלא נחשבת מספיק נשית במקום העבודה - הן נענשות על כך. כדי להשיג העלאה מומלץ לנשים לנהל את המו"מ פנים מול פנים ולא במייל, לברר מהו השכר המשולם לגברים בעלי תפקידים דומים ולא להשתמש בהצעות מבחוץ כאמצעי לחץ

02.04.2014, 17:44 | שירות כלכליסט

בקשת העלאה בשכר יכולה לגרום גם לאנשים עם ביטחון עצמי גבוה לחוש לא בנוחות. לנשים מסתבר יש הרבה סיבות טובות להרגיש ככה. האפליה במקום העבודה לא תמיד מודעת, אך כאשר נשים מתנהגות בצורה שאינה נחשבת מספיק "נשית", או כשהן עומדות על שלהן ומקדמות את עצמן, הן "נענשות" על כך.

קראו עוד בכלכליסט

בהתאם, בניו יורק טיימס פרסמו מספר אסטרטגיות שיכולות לעזור לנשים שניגשות למשא ומתן בעבודה:

1. עבודת שטח: בקשת העלאה לא צריכה להגיע כהערה צדדית במהלך שיחה חטופה. כדי להתכונן, מומלץ לשמור תיעוד של כל המשובים החיוביים, ולקטלג כל דוגמה טובה לתרומה לחברה. כמו כן, יש להציג את המידע בתזמון נוח. לדוגמה, הוא יהיה יעיל יותר בעת שיחת הערכה. לטענת המומחים נשים גם יכולות להפיק תועלת מכך שעובדים אחרים מדגישים את ההישגים שלהן. מסיבה זו חשוב לנשים למצוא מנטורים, כלומר חברים לעבודה שיעזרו להן להתקדם.

2. בדיקת עובדות: מחקרים מצאו שנשים נוטות להשיג שכר נמוך משל גברים כשאין נתונים ברורים לגבי הסכומים האופייניים לתפקידים השונים. יתרה מכך, מחקר אחר מצא שנשים עבדו יותר שעות וביצעו פחות טעויות אך העניקו לעצמן שכר נמוך יותר משל גברים שביצעו מטלות דומות. אולם הנטייה הזו נעלמה ברגע שנשים קיבלו מידע לגבי השכר של אחרים. לפיכך, רצוי שנשים יבדקו אצל מנהלי כוח אדם, באינטרנט, וגם אצל גברים כמה הם מרוויחים.

עדיף לבקש העלאה פנים מול פנים ולא במייל, צילום: shutterstock עדיף לבקש העלאה פנים מול פנים ולא במייל | צילום: shutterstock עדיף לבקש העלאה פנים מול פנים ולא במייל, צילום: shutterstock

3. שפה מוגדרת: מחקרים מצאו שבעת ניהול המשא ומתן להשגת העלאה בשכר, לא מספיק לנשים להתנהג באופן שמחזק את הסטריאוטיפים. התנהגות נשית, כמו שמירה על מערכת יחסים טובה והעדפת הטוב הכללי על פני הטוב האישי, עוזרת לנשים לזכות באהדה, ואף שזה חשוב זה בהחלט לא מספיק. לפיכך נשים צריכות להכשיר את הבקשות שלהן או למצוא דרכים לגרום לבקשה להיראות הולמת יותר. פירוש הדבר לומר משפט בסגנון "המנהל שלי הציע שאדבר איתך על העלאת השכר שלי". פרופסור ריילי בואלס שפרסמה מחקר בנושא ב-2012 מציעה לנשים למצוא דרך להציג את הבקשה כך שתתאים לנקודת המבט של הבוסים, ולא תשקף רק את נקודת המבט שלהן.

4. ניהול המשא ומתן פנים מול פנים: משא ומתן שמתנהל דרך תכתובות מייל עשוי להיות בעל השלכות שליליות. "זה נתפס כצעד קר וישיר, כך שכל הדברים שנשים נוטות לעשות בשיחות  שעוזרים לרכך את הגישה לא באים לידי ביטוי במייל", אומרת פרופסור בבקוק, שותפתה למחקר של באולס. שליחת הבקשה במייל גם מחייבת המתנה לתשובה. לעומת זאת, בשיחה קל יותר לשפוט לאן נושבת הרוח, ולהתאים את הבקשה לתגובה.

5. הצעות מבחוץ: השגת הצעה לתפקיד משתלם יותר עשויה להיראות כהזדמנות מעולה לפתוח במשא ומתן. אולם הטקטיקה הזו עשויה דווקא לפגוע בנשים, מכיוון שהיא יכולה להיתפס כאיום, מזהירים המומחים. במידה ונשים כן בוחרות להשתמש בשיטה זו, ההמלצה היא לברור מילים בקפידה. יש להתייחס לסיטואציה כדיאלוג ולא כניהול משא ומתן.

6. משחקי תפקידים: לא קל לזכור את כל העצות הללו, לכן המומחים ממליצים לדמות ביחד עם חברה או שותפה את הסיטואציה. חשוב להתאמן על האופן שבו העובדת מציגה עצמה - כך שהבקשה תישמע הולמת ומשכנעת ובו זמנית תדגים גם דאגה לאינטרסים המשותפים.

תגיות