אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסחבת בבתי המשפט: שוב מפילים את התיק על השופטים צילום: אוראל כהן

הסחבת בבתי המשפט: שוב מפילים את התיק על השופטים

רק מיעוט של שופטים מצדיק את המהפך הזה בכלים לטיפול בתחלואי המערכת, והמיעוט הזה מוציא שם רע לכולם

04.05.2014, 09:04 | משה גורלי

הנשיא גרוניס בוודאי שלא התכוון לכך, אבל הנוהל החדש מעודד את הטענה כאילו השופטים הם האשמים המרכזיים בתחלואי המערכת. הנשיא והנהלת בתי המשפט בחרו להפיצו במסגרת הודעה מפורטת לציבור שהמסר הסמוי שלה מבטא חוסר אמון בשופטים, המוצגים בה כמשתפי פעולה עם עורכי הדין בדחיות לא מוצדקות של דיונים.

הצעד הזה משתלב בהפלת התיק על השופטים. לא המחסור בשופטים, לא כשלי הניהול והמנהיגות של המערכת, לא סדרי הדין שמאפשרים לעורכי הדין למרוח תיקים לנצח. לכל אלה מקום נכבד בדיון הזה, אבל ראשי המערכת בוחרים להתמקד בשופטים, והם עושים זאת באיגוף רב־צדדי.

אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון, צילום: שאול גולן אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון | צילום: שאול גולן אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון, צילום: שאול גולן

מלבד הנשיא, הכריזה שרת המשפטים ציפי לבני עם כניסתה למשרד על יעד מרכזי באג'נדה שלה - "טיהור" נחוש של המערכת משופטים סוררים. גם נציב תלונות הציבור היוצא אליעזר גולדברג ניחן באופי תביעתי חסר סבלנות בבואו לדון את השופטים. במידה רבה, משלמים השופטים את המחיר על שנים רבות שבהן התנהלותם שייטה מתחת לרדאר התקשורתי והם נהנו מחסינות ומהיעדר חשיפה, בקרה ופיקוח.

האמת היא שמיעוט של שופטים אכן מצדיק את המהפך הזה ביחס ובכלים. הבעיה היא שהמיעוט הזה מוציא שם רע לכולם. בעיה אחרת היא שאת הטיפול היאה למיעוט מחילים על כולם ועוד ברעש וצלצולים כמו הנוהל הנוכחי. מנגד, למערכת יש גם דרכים להגן על השופטים. למשל, במאבק המשפטי הנחוש נגד פסק דינה של השופטת מוסיה ארד לחשיפת השופטים שמעכבים פסקי דין.

גם מינויו של השופט בדימוס אליעזר ריבלין לנציב תלונות במקום גולדברג יסיר מעט מהלחץ. ההערכה היא שריבלין קשוב לסבלות אחיו לשעבר יותר מאשר גולדברג הנוקשה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
המדינה עיקבית בהאשמת עובדים - איש לא חסין, גם לא השופטים
קודם מייבשים את המערכת , לא מפנים תקציבים, לא נותנים תקנים וכו. (האוכלוסיה גדלה, יש יותר עורכי דין והרבה יותר הידיינות אבל אין יותר שופטים / אולמות משפט, מזכירות, מחשבים .... אח"כ טוענים שהעובדים גרועים ( השופטים איטיים) ואז מפריטים - מוכרים את החברה למקורבים (במקרה זה מעודדים גישור / בורורות בתשלום = הפרטה של מערכת המשפט) ומי לדעתכם יהנה מהכסף הזה? נכון ! עורכי דין מקורבים
חנה  |  11.05.14
2.
הכל מתחיל מלמעלה
בית המשפט העליון והעומדים בראשו אחראית במידה לא מעטה לסחבת המרובה. כאשר בית המשפט העליון מושך דיונים במשך שנים, כאשר בית המשפט העליון אינו נותן פסקי דין בתיקים בהם כבר נשלמה מסכת הטעונים, כאשר מי שבראש המערכת אינו נותן דוגמה מצד אחד ואין בית משפט שיכול לבקר אותו מצד אחר, כל המערכת פועלת בהתאם. האם אי פעם שוחרר מתפקידו שופט של בית משפט עליון, שעיכב מתן החלטות, או דחה דיונים כך סתם? האם ננזפו רשמית שופטים שהעבירו הרצאות והשתלמויות וכתבו ספרים אבל לא נתנו החלטות? יש אמרה עממית "הדג מסריח מהראש".
אנוש  |  05.05.14
1.
השופטים אחראים לסחבת
כל עורך דין יודע כבר בראשית ההליך כיצד יתנהג השופט! ישנם שופטים ששמם הולך לפניהם כ_" עייפים" . אלו מכוונים את הדיונים לדיוני סרק מיותרים הנמשכים על פני שנים. כאשר התבקש שופט [במחוזי ירושלים] לקבוע מקבץ של מועדי דיון, הגיב בכעס: " מדוע עלי למהר? .... אם אסיים תיק זה יקבעו לי תיק חדש!!
קובי , ירושלים  |  04.05.14