אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: האינפלציה הצפויה צנחה לשפל חדש של 1.3% צילום: שאטרסטוק

בנק ישראל: האינפלציה הצפויה צנחה לשפל חדש של 1.3%

לפי הנתונים, האינפלציה הצפויה במשק ל-12 החודשים הקרובים היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז אפריל 2009. הנתונים מתפרסמים 4 ימים לאחר מדד המחירים של אפריל, שרשם עלייה נמוכה בהרבה מהצפוי

19.05.2014, 10:51 | אמנון אטד

העלייה הנמוכה בהרבה מהצפוי שנרשמה במדד אפריל (0.1%) השפיעה גם על האינפלציה הצפויה במשק. בארבעת הימים שעברו מאז פרסום המדד המפתיע צנחה האינפלציה הצפויה במשק ל-12 החודשים הבאים ב-0.3%, לנקודת שפל חדשה של 1.3%. אינפלציה צפויה זו היא הנמוכה ביותר שנרשמה במשק מאז חודש אפריל 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי. את האינפלציה הצפויה, שהיא אחד המשתנים החשובים ביותר בשיקולי מדיניות הריבית של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, מחשבים כלכלני הבנק כממוצע של ההערכות שמפרסמים האנליסטים השונים במשק.

קראו עוד בכלכליסט

מהנתונים החודשיים שמפרסם היום (ב') בנק ישראל מתברר עוד כי על פי שיטת החישוב הנוספת של הבנק, זו של הפרשי התשואות בשוק אגרות החוב הממשלתיות, האינפלציה הצפויה דווקא עלתה בחודש האחרון בשיעור קל של 0.1%, לרמה של 1.5%. אולם נתון זה נחשב למעט בעייתי ולהרבה פחות אמין, והוועדה המוניטרית של בנק ישראל נוטה לייחס לו חשיבות מועטה יחסית במהלך דיוני הריבית החודשיים.

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג | צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: אלכס קולומויסקי

האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2014 לעומת מדד אפריל 2013) נמוכה כעת אף יותר ומסתכמת ב-1% בלבד. כתוצאה מכך, סביבת האינפלציה, שהיא נתון המשקלל גם את האינפלציה בפועל וגם את האינפלציה הצפויה, נמוכה יותר ממרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

נתוני האינפלציה, יחד עם הנתונים שפרסמה הלמ"ס אתמול המעידים על נסיגה בפעילות המשק, תומכים בהפחתה נוספת של הריבית. יחד עם זאת, בשלב זה כלל לא ברור שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל אכן תחליט בתחילת השבוע הבא להפחית את הריבית ב- 0.25%, בחזרה לנקודת השפל של 0.5%, וזאת בשל שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא החשש של חברי הוועדה שריבית נמוכה יותר תגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות, שזינקו רק בחודשיים האחרונים בשיעור מצטבר של 1%.

הסיבה השנייה היא התזזית באומדני החשבונות הלאומיים של הלמ"ס, שמעדכנת לאחרונה את אומדניה בתדירות גדולה לשני הכיוונים. בחודש שעבר החליטה הוועדה המוניטרית להשאיר את הריבית ללא שינוי על סמך אומדנים שהשתנו לחלוטין החודש. לכן לא מן הנמנע שחברי הוועדה יעדיפו לחכות חודש נוסף עם הפחתת הריבית, כדי לא להיקלע למצב שבו עדכון נוסף של אומדני הלמ"ס יחייב אותם להעלות את הריבית בחזרה.

תגיות