אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הן פרסמו, ואתם קניתם: החברות שמכרו לכם שקרים צילום: פליקר (bukowsky18)

הן פרסמו, ואתם קניתם: החברות שמכרו לכם שקרים

למה שילמה יצרנית נעלי הספורט סקצ'רס קנס של 40 מיליון דולר, במה הונתה פייזר את משתמשי מי הפה "ליסטרין" ומה לא היה נכון בפרסומי סנאפצ'ט?

22.05.2014, 22:05 | שירות כלכליסט

בשבוע שעבר יישבה חברת ויברם (VIbram) תביעה ייצוגית נגדה בסך 3.75 מיליון דולר. החברה, המייצרת נעלי ריצה דמויות כפפות לכף הרגל ומפרסמת שהן מועילות לשלד ולשרירים ומאפשרת לגוף לנוע בטבעיות, נאלצה לשלם פיצויים ל-70 מיליון אמריקאים שרכשו את המוצר וכעת מאשימים אותה בהולכת שולל ובמכירת מוצר שאינו מעניק את היתרונות שהחברה טוענת.

זו בוודאי לא הפעם הראשונה שחברות נאלצות לשלם מחיר כבד בשל ה"לוקשים" שהן מוכרות לציבור. ה"האפינגטון פוסט" ערך רשימה קצרה של חברות ענק מוכרות שלא סיפקו את הסחורה שהבטיחו.

1. נעלי סקצ'רס

 

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

ב-2012 הסכימה יצרנית נעלי הספורט סקצ'רס לשלם קנס של 40 מיליון דולר לאחר שהוליכה שולל ופרסמה כזבים לגבי דגם נעליים Kick שהחברה הציגה כתורם לחיטוב הירכיים ולשריפת קלוריות בעת נעילתן. החברה השתמשה בכירופרקט כפריזנטר של המוצר שכביכול ערך מחקר המוכיח את יעילות הנעליים. הכירופרקט נשוי לאחד ממנהלות השיווק של החברה.

2. מי פה "ליסטרין"

 

ב-2005 הורה שופט אמריקאי לענקית תרופות פייזר, שהייתה אז בעלת מותג היגיינת הפה "ליסטרין", להסיר מודעות שטענו כי מי הפה אפקטיביות לא פחות מחוט דנטלי לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים ובמניעת עששת. התביעה הוגשה ע"י יצרנית חוט דנטלי שטענה כי פרסומי החברה אינם מבוססים כלל.

3. סנאפצ'ט

 

אפליקציית שיתוף תמונות, שמבטיחה כי לא ניתן לשמור את התמונות ששיתפתם, נאלצה לשלם קנס לוועדת המסחר הפדרלית בשל הולכת שולל של המשתמשים, שכן הוכח כי ניתן לשמור את התמונות המועלות לרשת החברתית, ובקלות. סנאפצ'ט השיבה כי לא הקדישה די זמן לפיתוח המוצר, אולם הבטיחה כי פתרה את רוב הבעיות.

  , צילום: בלומברג צילום: בלומברג   , צילום: בלומברג

5. פצפוצי אורז "רייס קריספיז"

 

 , צילום: פליקר (bukowsky18) צילום: פליקר (bukowsky18)  , צילום: פליקר (bukowsky18)

 

בתוך הפאניקה שתקפה את העולם בעת מגיפת שפעת העופות ב-2009, ניצלה קלוגס את ההזדמנות וציינה על קופסאות פצפוצי האורז שלה, כי המוצר מסייע לחיזוק המערכת החיסונית אצל ילדים. מדענים מחו על הניצול הציני באמצעים שאינם מבוססים מדעית והחברה הפסיקה את הקמפיין.

באותה השנה, ועדת המסחר הפדרלית בארה"ב, אילצה את קלוגס למחוק מעל גבי קופסאות ה"מיני וויטס" הצהרה כי המוצר מחזק את כושר הריכוז אצל ילדים. טענה בלתי מבוססת נוספת של החברה.

6. חברה אוליי (Olay)

 

 

ב-2006 נאסר על חברת 'אוליי' לפרסם בבריטניה מודעות לקרם העיניים שלה. בפרסומת כיכבה דוגמנית העל לשעבר טוויגי בת ה-59 עם עיניים נטולות קמטים באופן בלתי מתקבל על הדעת. הרשויות אסרו על פרסום המודעות בשל העובדה שהוליכו שולל לקוחות לגבי השפעתו של המוצר.

החברה מסרה ל"האפינגטון פוסט" כי הסירה את המודעה והחליפה אותה במודעה אחרת שבה לא בוצע ריטוש לעיני הדוגמנית. 

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
חבל שלא טורחים להסביר; ואולי לא יודעים?
בתכלס, ויבראם לא נתבעה על כך שהיא מייצרת נעלים הגורמים נזק לרגליים, אלא על טענותיה ששימוש בנעלים שלה, עשוי (פרט חשוב) להפחית פציעות ולחזק את מבנה הרגל. כדי לזכות בתביעה או לגרום לחברה להציע שיפו (כל חברה לצורך העניין), הטובעים אפילו לא צריכים להוכיח שטענות החברה שקריות וההפך הוא הנכון (זאת אומרת שהנעל גורמת לנזק). כל שעל התובעים להוכיח הוא שהטענות לגבי יעילות הנעל אינן נתמכות על ידי המדע הזמין לפי שעה; פרט אשר בהחלט נכון וזה כל הסיפור. ולא רק. מחקרים קליניים מסוג זה לוקחים זמן רב, כי הנועל צריך לעבור תקופה ארוכה של הסתגלות. ומה לעשות שמחקרים שכן נעשו (הרווארד למשל ועל נעליים מינימליסטיות בכלל), נדחסו לפרק זמן קצר? בתכלס - האם הלקוחות של ויברם עומדים בתור לקבל את הזיכוי שהחברה מציעה? תתפלאו אבל רבים מתעלמים מכך, ממשיכים להשתמש בנעלי החברה, ואלה שכן בחרו לקחת את הזיכוי, החליטו לנצלו לרכישת זוג חדש (ואני מכיר כמה בארץ ובחו"ל). אני לא מגן על ויבראם ולא משתמש בנעל שלה רק כי ייבואן בארץ כרגע, ולהבדיל מנעלי ריצה אחרות אותן ניתן להזמין ברשת ללא בעיה, מדובר בנעל שחייבים למדוד בחנות על מנת לוודא שהבהונות לא הולכות לאיבוד. אבל אני כן משתמש כן בנעליים מינימליסטיות זה למעלה מ-3 שנים ובהצלחה גדולה וללא פציעות וכל זאת, כי עשיתי מעבר הדרגתי, וזה מה שאני מצפה מכל מי שרץ תקופת מה. האם אף משתמש לא נפצע ברור שכן; אבל מדובר בכאלה שעשו את המעבר ללא תקופת הסתגלות נאותה. ועל כך אשאל, האם סביר בעיניכם שאדם שלא הזיז את התחת במשך שנה, מצפה לרוץ 5 ק"מ על היום הראשון? ברור שלא ואם רץ שלא יתאונן אם קרס! אגב, זה בדיוק מה שבעייתי בתביעות רבות; שימו לב - רבות לא כולן כי בהחלט יש תביעות מוצדקות. ואין דוגמה טובה יותר מזו של שוק המזון והתוספים (האחרון אינו מפוקח בכלל). וגנבת הדעת הבוטה כמו הכיתוב "ללא כולסטרול" על בקבוק מים. כיצד אמור הצרכן להתמודד עם טענה כזו?
24.05.14
לכל התגובות