אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"פייננשל טיימס" נגד כוכב הרוק של הכלכלה: "תומס פיקטי טעה בחישוביו" צילום: רויטרס

"פייננשל טיימס" נגד כוכב הרוק של הכלכלה: "תומס פיקטי טעה בחישוביו"

בעיתון היוקרתי כותבים כי המחקר שבבסיס רב המכר של הכלכלן הצרפתי, העוסק באי השוויון בעולם, כולל שגיאות; פיקטי: "אם ימצאו נתונים שמצביעים על מגמה הפוכה, אשמח לשנות את המסקנה שלי"

24.05.2014, 09:09 | שירות כלכליסט

הכלכלן הצרפתי תומאס פיקטי הפך בחודשים האחרונים לכוכב הרוק של הכלכלה העולמית בזכות ספרו הקפיטל במאה ה-21, המתייחס לצמיחה בחוסר השוויון העולמי. אולם, ב"פייננשל טיימס" טוענים כי בדיקה מקיפה של טענותיו חושפת כי שגה בחישובים.

קראו עוד בכלכליסט

בעיתון טוענים כי הנתונים שבבסיס ספרו המתפרש על פני 577 עמודים וכבש את רשימות רבי המכר, מכילים סדרה של שגיאות שמטילות צל על הממצאים שלו. בפייננשל טיימס אומרים, כי מצאו טעויות ונתונים לא מוסברים בטבלאות של פיקטי, בדומה לטעויות שנתגלו בשנה שעברה במחקר של כרמן ריינהרט וקנת' רוגוף על החוב הציבורי.

הטענה המרכזית בעבודתו של פרופ' פיקטי היא שהפערים הכלכלים מתרחבים וקרובים לרמות שנרשמו לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה. אולם, הבדיקה של הפייננשל טיימס מערערת על הקביעה הזו בטענה כי אין כמעט ראיות במקורות הבסיסיים של פיקטי לתמוך בהנחת היסוד שאחוז הולך וגדל מההון העולמי מוחזק על ידי מעטים.

הכלכלן הצרפתי תומאס פיקטי, צילום: רויטרס הכלכלן הצרפתי תומאס פיקטי | צילום: רויטרס הכלכלן הצרפתי תומאס פיקטי, צילום: רויטרס

יתרה מכך, פיקטי (43) מספק מקורות מפורטים להערכות שלו לגבי חוסר השוויון הכלכלי באירופה ובארצות הברית ב-200 השנה האחרונות. עם זאת, בטבלאות שהוסיף נתגלו טעויות בהעתקת הנתונים מהמקורות ונוסחאות לא נכונות. עוד התגלה כי חלק מהנתונים אינם מבוססים על המקורות. לטענת העיתון, בדיקה חוזרת של הנתונים לא מצאה שבאירופה התרחב הפער לאחר 1970. עוד הם כותבים, כי בטבלאות האקסל פיקטי בחר בכוונה חלק מהנתונים כדי שיתאימו לטענה שלו, ואילו אחרים מפורסמים בלי לציין את המקור.

בעיתון פנו למומחה במדידת חוסר שוויון, שחיזק את הטענות על שגיאות, וגרס כי החישובים שלו סותרים במידה מסויימת את טענות הספר.

הטענות של הפייננשל טיימס מפתיעות בהתחשב בשבחים מקיר לקיר שהוענקו לספר של פיקטי. בחודש שעבר נפגש הכלכלן הצרפתי עם שר האוצר ג'ייקוב לו והעניק מצגת למועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן, במהלך ביקורו בארה"ב הוא אף הרצה בקרן המטבע הבינלאומית ובאו"ם.

תגובת פיקטי

פיקטי מסר בתגובה לעיתון כי נתונים מעודכנים יותר שלא נכללו בספר מצביעים כי "העלייה ברמות העושר באחוזים העליונים בארה"ב בעשורים האחרונים הייתה אף גדולה ממה שכתבתי בספר".

פיקטי פרסם באתר של הפייננשל טיימס מכתב מפורט בתגובה לטענות. הוא פותח בכך שמראש פרסם באינטרנט את טבלאות האקסל שלו במטרה לקדם דיון פתוח בנושא "חשוב ורגיש זה". הוא מציין כי השתמש במקורות מידע מגוונים והטרוגניים כדי לקבוע את רמון ההון. לפיכך ביצע כמה התאמות למספרים כדי להפוך אותם להומוגניים יותר לאורך זמן וברחבי מדינות.

לסיכום הוא מודה כי ההערכות שלו לגבי ריכוז ההון לא לקחו בחשבון נתונים כמו חשבונות בנק המוחזקים מחוץ למדינה, ולכן עשויות דווקא להיות נמוכות מהמציאות, ולא להפך.

"כמובן שאם בפייננשל טיימס ימצאו סטטיסטיקות ודירוגי הון שמצביעים על מגמה הפוכה, אהיה מעוניין ביותר לראות את הנתונים, ואשמח לשנות את המסקנה שלי!", הוא מסכם.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
המרקסיסט האופנתי של התיאוקרטיה הסוציאליסטית
עוד "מקבל פרסים". אין דבר נחוץ פחות משכבת הטפילים העצומה ששמה "מעמד ביניים". אכן,יש צורך בכמה אלפי מומחים בכל מדינה,אבל הם צריכים להיות אנשים מוכשרים ולא חברי כת פוליטית וזה לא אמור להיות גילדה סגורה שגם עוברת בירושה כמו נומנקלטורה. הרוב הגדול של כל מדינה צריך להיות פרולטריון ושכבת טייקונים צרה שאין מנוס ממנה. כל דבר במערב מנוהל בידי אותו "מעמד ביניים" וזו הסיבה העיקרית לגסיסתו ומותו הבלתי נמנעים של המערב. מערכת המשפט,המערכת הפוליטית,התקשורת,האקדמיה,הבוהמה,הפקידות,צמרת הצבא,המשטרה החשאית,הבנקים...הכל נשלט בידי אקדמאים סוציאליסטים ו...ככה זה גם נראה.
אאא  |  24.05.14
10.
יש מישהו רציני שמערער על התרחבות הפערים?
זה ברור כשמש. אבל אין בעיה עם התרחבות הפערים. הבעיה היא שמי שלא עשיר הולך אחורה. סטנדרט החיים נהיה קשה יותר להשגה. נכון שבשנות ה60 אנשים חיו בצניעות יותר, אבל זה היה הסטנדרט, איש לא הרגיש שחזר לו משהו. היום משדרת לך כל הזמן שחזר לך משהו, ואתה נמדד בכמות הכסף שיש לך.
עומר  |  24.05.14
לכל התגובות