אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך ילדים יבואו לעולם? צילום: שאטרסטוק

איך ילדים יבואו לעולם?

והאם המדע מגדיר מחדש את המושג "דרך הטבע"

05.06.2014, 08:40 | שיזף רפאלי
"תינוק בא לעולם" היה הספר הקלאסי בנושאי הורות עבור בני דורי, וגם לדור של ילדיי. יותר מתריסר מהדורות של הגרסה העברית של הספר יצאו לאור, כל אחת מעודכנת בהתאם לחידושי המדע. המהדורה האחרונה הסבירה על מתקן האולטרסאונד. בתרגום ובעריכה של המהדורה הראשונה השתתפה מרים ילן־שטקליס, המשוררת המנוחה שהותירה לנו שורות אלמותיות כגון "הסבון בכה מאוד", "אלישבע מה נחמדת" ו"אצו רצו גמדים", אך שבעצמה היתה, למרבה העצב, חשוכת ילדים. בשעתו הסבירה בראיון: ילדים צריכים לקבל תשובה רצינית, תשובת אמת. ואיזו שאלה רצינית וחשובה יותר מהשאלה איך באתי לעולם? האם יש ילד שלא ישאל את עצמו איך נולד?

הולדת ילדים היא כיום עניין פוליטי, צילום: שאטרסטוק הולדת ילדים היא כיום עניין פוליטי | צילום: שאטרסטוק הולדת ילדים היא כיום עניין פוליטי, צילום: שאטרסטוק

אך עבור ההורים, קיומן של התשובות האלה אינו תופעה מובנת מאליה. לאורך רוב תולדות האנושות ילדים באו לעולם ללא מדריכים למשתמש. אבל היום הסוגיה הזאת סבוכה מעבר למה שאפשר לסכם בפנקס כיס שכזה. מלבד העניין הרפואי והרגשי העמוק, הולדת ילדים היא כיום עניין פוליטי. בארצות הברית, לדוגמה, הפלות ומחקר בעוברים ותאי גזע הם נושא מרכזי בכמעט כל מערכת בחירות. בישראל ענייני המשפחה מחולקים בין הרשויות החילוניות של המדינה לבין הרבנות, ונראה שגם הדתיים וגם החילונים ישמחו לשנות את הסטטוס קוו הזה.

מההיבט המדעי, תחום הבאת הילדים לעולם מזנק באחרונה זינוקים רחבים. עדכונים לספרים כמו "תינוק בא לעולם" כבר לא עומדים בקצב השינויים - ומעניין מכך, המדע גם משיג את הפוליטיקה והמחוקקים, מערכת המשפט והמבקרים ויתר הגורמים שמתערבים בהולדה. המציאות משתנה בשטח.

המגזין האמריקאי הוותיק "אטלנטיק" סיכם באחרונה עבור קוראיו את עיקרי ההתפתחויות הטכנולוגיות בהולדת ילדים. הזרע האנושי נצפה לראשונה תחת מיקרוסקופ לקראת סוף המאה ה־17. הזרעה מלאכותית תועדה לראשונה כעבור מאה שנים. המאה ה־20 הביאה לעולם את תינוקות המבחנה. וכעת תורה של המאה ה־21 חובבת התאוצה.

יש כבר אפליקציות סלולריות לניטור מחזורי הביוץ ומדדי הגוף שממליצות על מועדים לקיום יחסי מין שיובילו להפריה. יש אפליקציות למעקב אחר ההריון ובריאות האם והעובר. וכיום גוברים הסיכויים שהתינוק יפגוש טכנולוגיה וגאדג'טים עוד לפני בואו לעולם: מהפריה חוץ־גופית עד הפגשת הזרע של האב הביולוגי עם ביצית האם הביולוגית ונשיאת העובר ברחמה של אם פונדקאית - שיטה שמעלה את השאלה האם, מהבחינות העמוקות ביותר, לא מדובר בהורות ביולוגית משולשת. בניסויים שנערכו בקופים הצליחו להשתמש בגרעין הביצית של אם ביולוגית אחת מוקף בדנ"א מביצית של אם אחרת. הקשר מעניין לכך הוא הסיוע לבני זוג חד־מיניים להוליד ילדים שיירשו מטען גנטי משני ההורים.

בשבדיה בוצעו כמה השתלות רחם שבהן אם תרמה את רחמה לבתה, כך שזאת תהרה ותישא בת/נכדה משותפת. בסוף השנה שעברה פורסם כי חברת 23andMe רשמה פטנט ראשון על "תכנון תכונות לתינוקות". הנדסה גנטית שתאפשר "להזמין" תכונות בצאצא אמנם עדיין אינה בנמצא, אך היא הולכת וקרבה עד כדי כך שהשאלות סביבה כבר נעשות רלבנטיות.

ולא הזכרנו את הטכנולוגיות המשתכללות שנוגעות לאיך לא להביא תינוקות לעולם - אמצעי מניעה יותר ויותר הייטקיים, והניסיון לפתח ולשווק גלולה למניעת היריון לגברים.

תינוק כבר לא בא לעולם רק כמו שחשבנו, והוא הולך ומתרחק מסיפור הילדים התמים שהוא פעם היה. כשהתינוקות יציבו לנו שאלות חוקיות ומוסריות יותר ויותר סבוכות גם נתגעגע יותר מאי פעם לחוות דעת צלולה ורגישה, כמו זאת של ילן־שטקליס.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למספר 2 ולכל מי שגם לא הבין:
אני לא ממליץ על חזרה בתשובה. כתבתי את זה כדוגמה לאובדן הכרה אולטימטיבי. כדרך של אסקפיזם מהמציאות הקרה שאומרת בלי מיצמוץ והיסוס: אין טעם ואין סיבה ואין תכלית. היחס ההפוך שיש במציאות בין אושר לרמה שכלית - מכתיב לנו להיות חסרי הכרה או בצורה הקלה והפופולארית יותר: לחזור בתשובה על מנת להיות מאושרים יותר. לאבד את הקשר עם המציאות ולפרש אותה בצורה הכי רחוקה מכפי שהיא. החזרה בתשובה פה, מהווה אלגוריה לאיבוד הכרה טוטאלי וולונטרי. אגב איבוד ההכרה הזה מוכיח את עצמו ואנשים דתיים שחיים עם תכלית ועם קהילה תומכת - מאריכים ימים יותר מאחרים. וזה נכון לבני כל דת שהיא. להאמין זה בריא. לשחרר ולהאמין בשקר - זה מרגיע וטוב לגוף. להתכחש למציאות זה נפלא! חטפת מחלה קשה? אלוהים מנסה אותך. הוא עדיין אוהב אותך ושומר עליך. וכמובן שהשפעת המוח על הגוף יכולה להיות מכריעה לטובה או לרעה, בזמן מחלות ובכלל. החשבון פשוט: לחיות תשעים שנה ולמות טיפש (שמשוכנע שהוא נזר הבריאה וגם חכם וגם חשוב ונעלה על אחרים) ומאושר או למות בגיל 70 מפוחד ומבוהל. יתרה מכך: אני מאמין שהצורך האנושי בסיבה ובתכלית הוא צורך אנושי גרידא ואין מאחוריו כלום מלבד הצורך. הצורך הוא כמובן תולדה רגשית נטו וכל עוד לאדם יהא רגש, השאלות הרגשיות יצופו. מבחינת הטבע אין משמעות לרגש. הרגש הוא כלי להניע את האורגניזם באשר הוא, לשרוד. אם הרגש לא היה מביא לתכלית זו - הוא לא היה קיים. הוא לא היה מתעדף יצורים רגשיים בתהליך האבולוציה. אבל על הדרך השתבש משהו והרגש הטפל הפך לעיקר. לצערי אני כבר לעולם לא אוכל לשקר לעצמי ולהאמין. אלב כן בהחלט: אני מקנא במאמינים! הם במקום הרבה יותר טוב מאשר אנחנו. ממש כמו "רשע וטוב לו", כך טיפש ונפלא לו. גם לרשע וגם לטיפש היה מגיע עונש, אבל הפלא ופלא: שניהם מקבלים בונוס בחיים. מה שמוכיח סופית שאין משמעות לטוב ולרע בטבע, אלא רק ל: אפקטיבי.
אני מספר אחד.  |  06.06.14
2.
תגובה ל-1
אתה יודע מה הכי גרוע? שלא יודעים משהו ואז ממציאים סיבה. במקום להודות שאנחנו לא יודעים מה תכלית הקיום (אם יש כזו בכלל) חלקנו (כמוך) ממציאים פיות, שדים, דרקונים, אלוהים, שטן, דת, תורה, וכו׳ - שאין להם שום קשר או אחיזה במציאות. מה אנחנו כן יודעים? שאנחנו כאן. עכשיו מה שמשנה זה איך אנחנו מתנהגים בצורה חיובית אחד כלפי השני, כלפי החלשים, כלפי בע״ח, כלפי הסביבה. והכי חשוב: איך אנחנו הופכים כאינדיבידואלים וחברה לטובים יותר. נ.ב. - את האמת יש סיכוי גבוה יותר למצוא דרך המדע מאשר דרך הדת.
אחד  |  06.06.14
1.
נראה לי שכל תינוק ממשיך לשאול ואת השאלה הנכונה: "למה?"
למה באתי לעולם? לשאלה "איך הגעת לפה?" ענה לי פועל בניין בפשטות: הגעתי לפה מהXXסשלהאמאשלי. או במילים אחרות: הפן הטכני? לא ממש מעניין. אפשר להסביר ביולוגית את העניין, אפשר לפתח עוד טכנולוגיות. אולי בעתיד יהיה אפשר לבצע הפריות רק על ידי גזירת מידע ווירטואלי לחלוטין ומימושו בעולם. וככל שהפן הטכני הופך להיות יותר ויותר בשליטתם של בני האדם, כך השאלה "למה?" הופכת להיות תשובה ברורה יותר ויותר: ככה. בלי סיבה. בלי טעם. בלי מטרה. ממש כמו שהאבן לידינו קיימת, כך גם אנחנו קיימים. אולי בגלל גחמתו של מדען כזה או אחר ואולי בצורה ספונטנית. אם היצירה היא ע"פ גחמתו של מאן דהוא, כך גם המטרה לא נשגבת מדרך היצירה. ואם אנחנו קיימים פה ללא סיבה רק בגלל ש...כלום, האם לא חבל שכל כך הרבה מיליארדים מסתובבים פה על פני הכדור ו"נהנים" מהחיים הללו? ופה נכנס מנגנון ההישרדות הנפלא של בני האדם. הם נהנים ורוצים לחיות הכי הרבה כשהכי רע. הם עיוורים למצבם כשהכי רע וכשהכי טוב להם הם....לא שמים לב לעצם קיומם. שזה אומר: אם אתה לא עסוק בהרהורים על עצם קיומך = אתה במצב הכי מאושר. שזה אומר: חסרי ההכרה הכי מאושרים. שזה אומר: כמה שיותר טיפש שואף להיות יותר מאושר. שזה אומר: צריך לחזור בתשובה כמה שיותר מהר. (-: חיים נפלאים לכולנו...
האושר הוא הפשע המושלם  |  06.06.14