אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אראל מרגלית משתלח בבנק ישראל: "מדיניות רכישת המט"ח נכשלה. המלך הוא עירום" צילום: ענר גרין

אראל מרגלית משתלח בבנק ישראל: "מדיניות רכישת המט"ח נכשלה. המלך הוא עירום"

דיון בוועדת הכספים על מדיניות שער החליפין הפך לזירת התגוששות בין הח"כ לאנדרו אביר, מנהל חטיבת השווקים בבנק. מרגלית: "המדיניות שלכם הביאה להפסדים של מיליארדי שקלים של הציבור". אביר: "ללא המדיניות שלנו - שער החליפין היה נמוך יותר"

09.06.2014, 12:40 | תומר ורון

השתלחות אגרסיבית של ח"כ אראל מרגלית (העבודה) באנדרו אביר, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל הבוקר בוועדת הכספים. "יושב פה מנהל כספים שאיבד את המכנסיים שלו. מדיניות המט"ח של הבנק הביאה להפסדים של מיליארדי שקלים של הציבור בשנים האחרונות", הטיח מרגלית. "צריך להגיד שהמלך הוא עירום, שצריך שכל חדש".

קראו עוד בכלכליסט

מרגלית "ועדת הכספים דורשת דין וחשבון", צילום: ענר גרין מרגלית "ועדת הכספים דורשת דין וחשבון" | צילום: ענר גרין מרגלית "ועדת הכספים דורשת דין וחשבון", צילום: ענר גרין

הדיון בוועדת הכספים התקיים לבקשתו של מרגלית והוגדר כדיון על מדיניותו העמומה של בנק ישראל בנושא שער החליפין.

נכון לחודש אפריל האחרון החזיק בנק ישראל כ-86 מיליארד דולר ביתרות המט"ח של הבנק (כולל קרן הגז החדשה) – עלייה של 5.7% לעומת יתרות המט"ח בסוף 2013. הדיון התקיים מאחר והירידה בשער ה-שקל/דולר למעשה מורידה את שווי האחזקות של הבנק וגורמת להפסדים על הנייר.

"ועדת הכספים רוצה דין וחשבון בנוגע ליתרות המט"ח של מדינת ישראל", הוסיף מרגלית. "אני מקבל שיש ניסיונות שלא מצליחים או אסטרטגיה שניסו והיא לא עובדת אבל הגיע הזמן להתעורר. המחשבה שהמדיניות הזאת משפיעה על שער החליפין מול הדולר נכשלה. הגיע הזמן לנסות משהו אחר".

אנדרו אביר, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל. "צריך לזכור שבמידה ונצטרך לממש את יתרות המט"ח, סביר להניח שנממש אותן בשער גבוה בהרבה", צילום: מיקי אלון אנדרו אביר, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל. "צריך לזכור שבמידה ונצטרך לממש את יתרות המט"ח, סביר להניח שנממש אותן בשער גבוה בהרבה" | צילום: מיקי אלון אנדרו אביר, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל. "צריך לזכור שבמידה ונצטרך לממש את יתרות המט"ח, סביר להניח שנממש אותן בשער גבוה בהרבה", צילום: מיקי אלון

"אם מישהו חושב ששער החליפין היה עומד באותו מקום הוא טועה", ענה אביר לטענותיו של מרגלית. "ללא המדיניות שלנו – שער החליפין היה נמוך יותר".

אביר המשיך ואמר כי ההחלטה להתערב בשוק המט"ח בשנת 2008 נעשתה כדי להגדיל את רמת יתרות המט"ח לאחר המשבר העולמי והירידה בסחר העולמי. "לשאלת האפקטיביות של תכנית הרכישות, שער החליפין הממוצע ב-2013 עמד על 3.7 שקל, לעומת שער של כ-3.3 שקל לדולר בתחילת ההתערבות".

אביר סיכם ואמר כי "העובדה שהבנק מחזיק את יתרות מטבע החוץ עבור המדינה חושפת אותו לשינויים בשער החליפין. ואכן ייסוף השקל פגע במאזן בנק ישראל בשנים האחרונות. אך מנגד, צריך לזכור שבמידה ונצטרך לממש את יתרות המט"ח, סביר להניח שנממש אותן בשער גבוה בהרבה, והתועלת מהחזקת היתרות עבור המשק תהיה גבוהה בהרבה מהעלויות 'על הנייר'".

תגיות