אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר שוקל לדרוש מהמוסדיים: הפרדה של חברי ועדות ההשקעות והביקורת צילום: אבי אוחיון, לע"מ

בלעדי לכלכליסט

האוצר שוקל לדרוש מהמוסדיים: הפרדה של חברי ועדות ההשקעות והביקורת

כפל מינויים גורר מצב שבו הדירקטורים בוועדות ההשקעה מפקחים על יישום מדיניות שהם עצמם הכתיבו, בכובעם כחברים בוועדת ההשקעות. באקסלנס יש חפיפה מוחלטת בין חברי הוועדות, בפסגות חפיפה חלקית

19.06.2014, 08:25 | רחלי בינדמן

אגף שוק ההון במשרד האוצר מעלה הילוך במאמציו לחיזוק כללי הממשל התאגידי בגופים המוסדיים המנהלים כספי ציבור, ופועל להגברת עצמאות הדירקטורים החיצוניים בו. ל"כלכליסט" נודע כי באגף שבראשות המפקחת דורית סלינגר שוקלים לייצר הפרדה ברורה בין חברי ועדות הדירקטוריון השונות, ולמנוע מצב שבו דירקטורים חברים הן בוועדת ההשקעות והן בוועדת הביקורת של כל גוף.

קראו עוד בכלכליסט

בגופים פנסיוניים רבים יש חפיפה כמעט מוחלטת בין חברי ועדת ההשקעות, הקובעת את מדיניות ניהול ההשקעות באותו גוף, לבין ועדת הביקורת, שאמורה לפקח על פעילות התאגיד ועל יישום ההחלטות המתקבלות בו, כולל עמידתו בדרישות חוקים רלבנטיים.

כך, למשל, בבית ההשקעות אקסלנס יש חפיפה מוחלטת בין חברי ועדת ההשקעות לחברי ועדת הביקורת. שלושה דירקטורים חיצוניים ובלתי תלויים, אורי מור, איילת ניר וירח ניסן, מכהנים בשתי הוועדות. בגופים אחרים יש חפיפה חלקית. בבית ההשקעות פסגות למשל, יוסי בהיר ועופר ירקוני חברים בשתי הוועדות.

כפל התפקידים מקבל כיום עידוד מהחוק, שלפיו על כל הדירקטורים החיצוניים להיות חברים בוועדת הביקורת. בד בבד, רוב חברי ועדת ההשקעות חייבים להיות נציגים חיצוניים. לכן בגופים רבים הדח"צים ממונים גם לוועדת ההשקעות.

דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר | צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ

חברות כפולה זו של הדירקטורים בעייתית כי ועדת הביקורת אמורה לפקח על פעילות כלל המוסדות בתאגיד, על סבירות קבלת החלטות ועל ליקויים בניהול העסקי. ועדת ההשקעות היא שמגדירה את מדיניות ההשקעות של הגוף, כולל גבולות הגזרה למנהלי ההשקעות. עם אלה נמנים שיעור חשיפה מקסימלי למניות ולניירות ערך אחרים, חשיפה לנכסים לא סחירים, הלוואות שמעמיד הגוף המוסדי, מדיניות הצבעה של הגוף בחברות שבהן הוא מושקע (כולל בענייני שכר בכירים ועסקאות בעלי עניין) וכן החלטות בנושאי הסדרי חוב שבהם מעורב הגוף.

לעתים ועדת הביקורת נדרשת לפקח על מדיניות שהכתיבה ועדת ההשקעות. כך, למשל, עליה לבחון חריגות של המנהלים ממדיניות ההשקעות שהוכתבה, אופן יישום המדיניות וניגודי עניינים פוטנציאליים של הגוף המוסדי.

כך עלול להיווצר מצב שהדירקטורים בוועדות ההשקעה יצטרכו לפקח על יישום מדיניות שהם עצמם הכתיבו בכובעם כחברים בוועדת ההשקעות.

 

ממשרד האוצר נמסר כי הנושא בבדיקה.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
נסו לקבל סטיינטמנט יומי מההפקדות שלכם בקרב המוסדיים - אשרי המאמין
ההזיה הזו, המאושרת על ידי האוצר, בה אין יכולת לאף משקיע מוסדי בישראל (הלוואי שאתבדה) להפיק, בפשטות, בדיוק כמו בכל בנק בישראל, גדול כקטן, סטייטמנט מיידי תמידי על מצב ההפקדות/השקעות/שווי שיהיה מחייב ובלתי חוזר ולא בר תיקון כמו בכל בנק. למה אין זאת? כי למוסדיים אין וכנראה לא תהיה בדור שלנו מערכת סליקה כמו בבנק, מה לעשות, כל אחד והתמקצעותו שלו לכן, כנראה שההשקעה הטובה ביותר לפנסיה היא פשוט דירה להשכרה...
מאוכזב מכל המערכת  |  19.06.14
1.
עודף הרגולציה החריב את שוק ההון. אין שוק הון. יש רק כיסתוח!
ועדת השקעות וועדת ביקורת הם עוד שכבה של כסת"ח. אין יותר שוק הון. יש רק כסת"ח אחד גדול, ללא תחרות, עם עמלות גבוהות, ללא שום מאמץ להשיג תשואה (לא ניתן לפרסם - אז למה להתאמץ). להשקיע בניע בתל-אביב דורש ויה-דלהרוזה של אנליזה + הנמקה + ועדות השקעות + כסת"ח שוטף בכל אסיפה (בתוספת זובור אם אתה מצביע לא לפי עמדת שר האוצר - וכל זה על הצבעה שלא אכפת לך ממנה, ושלא מעניינת את העמיתים שלך). עם עודף הרגולציה המטורף, יותר קל להשכיב מיליארד שקל במשהו לא סחיר - הלוואה פרטית או איזה בניין במנהטן. אפשר לשערך את השווי מעלה (טוב לתשואה המדווחת, קצת פונזי לא הזיק לאף אחד, לא?), וגם אפשר לקנות את הנכס ביוקר (ב110 במקום ב100) ולגזור קופון יפה (ואישי) לכל המעורבים בעניין. תחרות על תשואה? על עמלות? אין כזה כבר. אין תחרות. כולם עסוקים בכסת"ח וגופים רק נסגרים, מצטמצמים ויוצאים מפה. יש להקים ועדת חקירה שתצלוב את כל מי שמעורב במחדל עודף הרגולציה - המשק הישראלי לא צומח (מהר מספיק) ותקוע במקום בשל עודף הרגולציה.
רגולציה = שחיתות! , חורבות שוק ההון  |  19.06.14