אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכמה תמכרו את הפרטיות שלכם? צילום: shutterstock

בכמה תמכרו את הפרטיות שלכם?

והאם סחר במידע אישי יכול לעזור לכלכלה

26.06.2014, 07:32 | שיזף רפאלי

בפסק דין תקדימי ומרעיש קבע בית המשפט העליון שלנו הלכה בדבר פרטיות. על פי כבוד השופט נועם סולברג, שאל דעתו הצטרפו גם כבוד השופטים מרים נאור וסלים ג'ובראן, ערך הפרטיות הוא עליון וגובר על ערכים אחרים - ובהם חופש הביטוי. לפי בית המשפט העליון, הפרטיות מספיק חשובה כדי להצדיק איסור על הפצתו של ספר בדיוני.

פסק הדין, שפורסם בסוף מאי תוך השמטת פרטיהם המזהים של הצדדים, יישב סכסוך בין גבר ואשה שניהלו רומן, ושהגבר תיעד אותו בפירוט ברומן שכתב לפני עשר שנים. האשה עתרה לבית המשפט בדרישה למנוע את פרסום הספר שפוגע בפרטיותה, וכעבור עשר שנות מאבק היא ניצחה.

ערך הפרטיות הוא עליון וגובר על ערכים אחרים, צילום: shutterstock ערך הפרטיות הוא עליון וגובר על ערכים אחרים | צילום: shutterstock ערך הפרטיות הוא עליון וגובר על ערכים אחרים, צילום: shutterstock

יש מי שפסק הדין הזה מעודד אותו. יש מי שמתרשם מהעמידה הנחושה על הזכות להישכח, הזכות להיוותר לבדי ולשמור על פרטי חיי. ויש מי שכמוני מודאג מהמחירים המאמירים והולכים שאנו נתבעים לשלם בגינה של הפרטיות וההגנה עליה.

בהחלטתו הצטרף בית המשפט העליון הישראלי למסורת האירופית, שמקדשת את הפרטיות מעל הכל, וניתק עצמו במודע ממסורות מערביות אחרות, ובהן הגישה האמריקאית שמאזנת את ערך הפרטיות עם ערכים אחרים שנמצאים בלבה של החברה הדמוקרטית. באותו החודש קבע בית הדין האירופי לצדק כי אפשר לחייב את גוגל למחוק ממאגרי תוצאות החיפוש שלה הפניות לעובדות הפוגעות בפרטיות. הזכות להישאר מחוץ לגוגל חשובה לאנשים רבים, אך היא גם נושאת מחיר של טשטוש האמת ומניעת מידע מהציבור.

המצדדים בגישה מאוזנת יותר לפרטיות מזכירים שהמושג עצמו אינו חד־משמעי. גילים שונים, תרבויות שונות, זמנים שונים ומערכות חקיקה שונות מגדירים את הפרטיות אחרת. ואם פרטיות היא עניין יחסי, יש להיזהר מהגדרתה כערך עליון. לעתים קרובות אנחנו נדרשים לוותר על הפרטיות כדי להשיג דברים אחרים, ומקרים רבים הראו שאנשים מוכנים לחשוף מידע אישי תמורת תגמול לא גבוה. הפרטיות הולכת ופוחתת, ולעתים קרובות מבחירה. האם מחוקק או שופט אמורים לעצור תהליך חברתי טבעי?

יש נימוקים חוצבי להבות בזכות הפרטיות. אבל כשמשמיעים אותם צריך לשאול אם נהיה מוכנים לוותר על יתרונות העולם הפתוח יותר שבו אנו חיים - עולם שהתאפשר הודות לצמצום הפרטיות. האם נהיה מוכנים לוותר על השירותים החדשים שמאפשרים סולידריות חברתית, או על משאבי ידע וחינוך שעומדים לרשותנו בין השאר בזכות הכרסום בפרטיות?

החלופה לאכיפה משפטית היא לתת לקהל, לשוק, לומר את דברו. במקום שמחוקק או שופט ימסמרו את ערך הפרטיות ויתמחרו את השמירה עליו, אפשר לתת לנו לעשות זאת. מחקר רחב היקף של הרעיון הזה בוצע לאחרונה בבריטניה, על ידי מכון מחקר שמתמחה בשינויי העידן הדיגיטלי, Shift–Ctrl שמו. בשליחותן של כמה חברות, עמותות ובשיתוף אחת מחברות הטלפוניה הגדולות, יצאו שם לחקור את השווי של נידוב מידע אישי: הם מצאו שערכו עצום. שיתוף מידע בין פרטים וחברות יכול לייעל את פעילותם של ארגונים גדולים בשיעור שמגיע לעשרות אחוזים, ולהפוך אותם לרווחיים יותר ותחרותיים יותר.

מסקנות המחקר, כפי שאפשר לצפות מזהות מממניו, תומכות במיסוד המסחר במידע אישי, בשל ערכו הכלכלי. וייתכן שמנגנוני סחר כאלה עדיפים על רגולטור שאוסר באופן גורף לעסוק במידע מסוים.

גם הרעיון הזה מעורר אי־נוחות. השוק לא יכול לענות על הכל, ובוודאי לא לייתר את מערכת המשפט. אבל זו המתיחות שסביבה אנחנו מנווטים את חיינו הציבוריים - המטוטלת שזזה בין השוק הניאו־ליברלי לרגולטור השמרן.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כוחה של הזכות לפרטיות יגבר?
אוריק מרמת גן (טוקבקיסט 1): בוא נקרא ביחד בפסק הדין, ובעיקר בסעיפים 154 ו 161 , שם נאמר במפורש: "ישנם מצבים בהם אנו מכריעים כי הגנה על כבודו של אדם חשובה יותר מהשגת ערכים חברתיים אחרים". פסק הדין מסביר שהוא בוחר "לנקוט במדיניות משפטית מרסנת, הפועלת ביד קשה נגד אֵילו, על מנת שלא לפגוע בכבודו של אדם. עקרון דומה בא לידי ביטוי בדברי חז"ל הקובעים כי "גדול כבוד הבריות שדוחה ]את[ לא תעשה שבתורה" )בבלי, ברכות יט, ב( "בשתי זכויות חוקתיות עסקינן – חופש הביטוי והזכות לפרטיות ... " "בפסיקתנו בחנו האם משקלה של התועלת אשר תצמח מהגשמתה של זכות אחת, עולה על משקל הנזק שיגרם לזכות האחרת. מסקנתנו העקרונית היא כי על כפות המאזניים החוקתיות יגבר כוחו של חופש הביטוי במצב דברים של פגיעה קלה ובינונית בזכות לפרטיות, אל מול פגיעה קשה בחופש הביטוי= כוחה של הזכות לפרטיות יגבר כשהפגיעה בחופש הביטוי היא קלה או בינונית, ולעומתה הפגיעה בליּבת הפרטיות היא קשה."
נועם , ראשל"צ  |  29.06.14
2.
בעידן הטלפונים החכמים והרשתות החברתיות , הפרטיות נשללה מזמן .
מי שמחזיק פלאפון חכם אוטומטית מאבד את הפרטיות שלו , מרגע שהוא מתחבר לרשת , כל אפליקציה על הנייד שנמצאת ואו הורדה אוספת מידע ושולחת ללא ידיעתנו . והכי עצוב כאשר אנו מורידית אפליקציה , אנו אמורים לאשר להם שימוש כמעט בכל התכונות של הטלפון ( מניעת שינה, שימוש באנשי קשר , וכד.. )
)-:  |  27.06.14
1.
הפרטיות לא מעל הכל
אינני יודע אם קראת את פסק הדין, כי הפוסט שלך קובע דברים שונים מאשר נאמרו בפסק הדין. שופטי בית המשפט העליון לא קבעו שהפרטיות מעל הכל. השופטים קבעו שכאשר יש שני ערכים מתנגשים - חופש הביטוי ופרטיות - צריך לשקול אותם זה מול זה. דברים אלה שונים מאד ממה שאתה כותב בהתרגשות כה רבה. האם כל מה שמתפרסם בספר זכאי לחופש הדיבור? אם הספר נועד להשמיץ מישהו ואין לו שום ערך ממשי - האם צריך להתיר את פרסומו? חופש הדיבור איננו בלתי מוגבל. למשל, הוא אינו מתיר הסתה. לפיכך, הפוסט שלך אינו ראוי. נ. ב. בכללי האתר הזה כתוב שהסתה אינה מותרת. האם גם כלכליסט מונע את חופש הדיבור?
אוריק , רמת גן  |  26.06.14